Televízne tipy Pravdy: Katarína Veľká aj Adelheid

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 3. 10. - 9. 10. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

04.10.2019 12:00
helen mirren, katarína veľká, catherine the great, Foto:
Príbeh o Kataríne Veľkej.
debata

Piatok: 4. 10.

Katarína Veľká, HBO, 20:00
Štvordielna dráma pozýva na dvor najmocnejšej panovníčky v dejinách, ovládaný búrlivými politickými udalosťami a všadeprítomným sexuálnym napätím. Katarína (hrá ju oscarová Helen Mirrenová) vládla Rusku takmer celú polovicu osemnásteho storočia. Táto silná, nezávislá, inteligentná a (aj sexuálne) emancipovaná cárovná bola stelesnením modernej ženy. Miniséria približuje záver jej vladárskeho života, keď vo víre škandálov, intríg a konfliktov udržiavala vášnivý pomer s vojenským veliteľom Grigorijom Alexandrovičom Poťomkinom (Jason Clarke). Nemohli sa oficiálne vziať a preslávili sa svojou promiskuitou. Spoločne premohli svojich protivníkov a položili základy súčasného Ruska.

Nedeľa: 6. 10.

Silnejší, TV JOJ, 20:35

Silnejší je skutočný príbeh muža, ktorý sa stal obeťou bombového útoku počas Bostonského maratónu v roku 2013. Jeff Bauman v podaní Jake Gyllenhaala je bostonský rodák – celkom obyčajný muž, ktorý pracuje v lahôdkach a býva v malom dvojizbovom byte so svojou matkou Patty, závislou od pohárika. Jedného dňa stretne Jeff v miestnom bare svoju bývalú priateľku Erin, ktorá stále obdivuje jeho láskavosť a šarm. Povie mu, že sa chystá na Bostonský maratón, aby získala peniaze pre nemocnicu, v ktorej pracuje. Jeff jej sľúbi pomoc so zbierkou. Aj to, že na ňu bude čakať v cieli s veľkým transparentom. Tam však práve v tom čase vybuchne bomba. Jeffovi amputujú obidve nohy nad kolenom a začína sa jeho boj s nepriaznivým osudom.

Pondelok: 7. 10.

Adelheid, ČT2, 23:30

Dej filmu sa odohráva v severomoravskom pohraničí po skončení druhej svetovej vojny. Prichádza sem príslušník zahraničného odboja Viktor Chotovický, aby sa ujal dočasnej správy a usporiadania inventára bývalého nemeckého továrnika Heidemanna, v ktorého pustnúcom zámočku sa ubytuje. Viktor je samotársky, trochu čudácky človek, ktorý stratil všetkých príbuzných a dúfa, že tu nájde pokoj. Vrchný strážmajster mu pošle z dediny dievča Adelheid, aby mu pomáhalo s upratovaním a varilo. Adelheid si plní starostlivo svoje povinnosti a spočiatku odmieta každú Viktorovu snahu o zblíženie. Postupne vznikne medzi nimi zvláštne napätý a cudný ľúbostný vzťah.

Utorok: 8. 10.

Mozog v plameňoch, JOJ Cinema, 20:15

Biografická dráma bola nakrútená podľa príbehu rovnomennej knihy Susannah Cahalanovej, mladej novinárky, ktorú postihlo zriedkavé neurologické ochorenie. Susannah má dvadsaťjeden rokov a pred sebou sľubnú novinársku kariéru v New York Post. Všetko však prekazí záhadné ochorenie. Mladú ženu trápia časté záchvaty, jej stav sa občas blíži ku šialenstvu. Záchvaty sa stále stupňujú, sprevádza ich zlosť, násilie sa strieda s katatóniou, neschopnosťou hýbať sa a rozprávať. Hoci väčšina lekárov pri stanovení diagnózy tápe, jeden z nich doslova v poslednej chvíli objaví skutočnú príčinu ochorenia. Krok po kroku pomôže Susannah vyliečiť sa a zaradiť sa znovu do normálneho života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #televízne tipy #Katarína Veľká