Film Ukradnutý štát príde do kín

Prví diváci uvidia najnovší film Zuzany Piussi Ukradnutý štát v stredu 9. októbra počas otváracieho večera na Medzinárodnom filmovom festivale Jeden svet. Svoju účasť na uvedení filmu o systéme, ktorý na Slovensku vládne – viditeľne či neviditeľne –prisľúbila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

07.10.2019 14:00
debata
Film režisérky Zuzany Piussi Ukradnutý štát... Foto: Medzinárodný filmový festival Jeden svet
ukradnuty stat plakat Film režisérky Zuzany Piussi Ukradnutý štát uvedie 50 kín na Slovensku a ďalšie kiná v Českej republike.

Od nasledujúceho dňa budú dokument uvádzať kiná po celom Slovensku, záujem oň prejavilo až sedemdesiat kín. V niektorých emstách budú súčasťou projekcií aj diskusie. Film bude súťažiť aj na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava.

„Vražda novinára ukázala obrovský paradox našej spoločnosti, kde aj otrasný akt vraždy nevinných ľudí vedie k absolútne protichodným interpretáciam toho, čo sa stalo, a ukazuje viac na to, že žijeme v rôznych bublinách, ktoré spolu nie sú schopné komunikovať,“ povedala filmárka Zuzana Piussi, ktorá po tom, ako sa dobrovoľne stala dôverníčkou obžalovaného Mariána Kočnera, vyhlásila, že názov dokumentu nie je prehnaný. Dokumentaristka sa osobne zúčastní na projekciách v Bratislave, Jihlave a aj na niekoľkých diskusiách, ktoré budú sprevádzať film po slovenských mestách.

„Veľmi nás teší, že slávnostné otvorenie festivalu svojou účasťou podporí prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová Otvárací film ako i celková programová náplň festivalu rieši témy, ktoré sú prioritné i v prezidentskej agende. Svojou prítomnosťou na festivale upozorňuje na ich dôležitosť,“ povedala umelecká riaditeľka Medzinárodného filmového festivalu Jeden svet Diana Fabiánová.

Ukradnutý štát budú premietať nielen jednosálové, ale aj viacsálové kiná – multiplexy a miniplexy. Okrem väčších miest ako Banská Bystrica, Košice, Martin, Nitra, Poprad, Trenčín, Trnava, Žilina, ho majú do polovice novembra na programe aj menšie mestá ako Brezno, Bytča, Handlová, Kežmarok, Kremnica, Lučenec, Modra, Piešťany, Trstená a Vráble, dovedna sa do distribúcie zapojilo takmer päťdesiat slovenských miest. V českých kinách bude nasadený od 7. novembra 2019.

Súčasťou distribučnej šnúry je aj séria diskusií, ktorá dáva šancu obohatiť vnímanie filmu o najaktuálnejšie témy. S divákmi budú debatovať novinári Adam Valček, Zuzana Petkova, Radovan Bránik, politologička Soňa Szomolányi, autorka filmu a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Jeden svet #Ukradnutý štát