Filmový festival inakosti prinesie Ženu v plameňoch aj nového Dolana

Filmový festival inakosti (FFI) prinesie 33 dlhometrážnych a 28 krátkych filmov z vyše 20 krajín sveta. V poradí 13. ročník festivalu sa začne v stredu 16. októbra v bratislavskom Kine Lumiére, potrvá do 21. októbra. Otváracím filmom je Dolanova novinka spolu s krátkym slovenským titulom Divoké bytosti, program ponúka aj film Nurejev či dokument zachytávajúci vznik tanečného štýlu vogue.

08.10.2019 18:00
debata (1)

Tento rok bol pre festival takmer osudový. Ako pripomenuli organizátori v utorok na tlačovej konferencii, ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer) rozhodla o neudelení dotácií všetkým LGBTI projektom napriek tomu, že ich odborná komisia odporučila schváliť.

„Dosť značne nám to skomplikovalo situáciu s týmto ročníkom. Odôvodnenia sa menili v čase, stále nevieme skutočný dôvod, prečo sa tak stalo,“ uviedol Martin Macko, riaditeľ Iniciatívy Inakosť. „Po medializácii sa nám ozvalo množstvo jednotlivcov, ale aj firiem, spoločností, ktoré nám chceli pomôcť. Spustili sme verejnú výzvu www.zafarebnukulturu.sk,“ doplnil s tým, že na projekty s LGBTI tematikou sa podarilo vyzbierať okolo 8500 eur, takmer 3000 eur išlo priamo na FFI.

Neudelením dotácií z ministerstva kultúry sa festivalu znížil disponibilný rozpočet o 50 percent. „Vzdali sme sa ambícií rozširovať festival a snažili sme sa za tieto finančné prostriedky urobiť aspoň slušný štandard, ponúknuť divákom čo možno najlepšie filmy a sprievodné podujatia. Verím, že sa nám to podarilo,“ povedala Zita Hosszúová, riaditeľka festivalu.

Medzi jeho ťaháky patrí novinka oceňovaného kanadského režiséra Xaviera Dolana, komorná dráma Matthias a Maxime, ktorá bude otváracím filmom. V programe je viacero filmov, ktoré bodovali na svetových festivaloch. Organizátorom sa podarilo získať aj francúzsky film Portrét ženy v plameňoch (r. Céline Sciamma), ktorý získal v Cannes cenu za scenár a Queer Palm či autobiograficky ladenú snímku Bolesť a sláva Pedra Almodóvara.

Novinkou festivalu je viacero blokov krátkych filmov, v ktorých sa predstavia mladí filmári z VŠMU a pražská FAMU. „Prizvali sme do tímu mladého študenta réžie Davida Benedeka, ktorý zostavil päť pásiem krátkych filmov, čo je absolútny unikát. Sú to veľmi zaujímavé filmy, ktoré zobrazujú celé spektrum tém viažucich sa na život LGBTI postáv,“ podčiarkla Hosszúová s tým, že FFI bude po prvý raz otvárať aj krátky slovenský film.

Animovanú snímku Divoké bytosti (r. Marta Prokopová, Michal Blaško) „o teplom mackovi a ďalších bytostiach túžiacich po láske a blízkosti“ uvidia diváci ako predfilm pred otváracím filmom X. Dolana Matthias a Maxime. „Bude uvedený aj pre verejnosť v repríze tohto filmu,“ dodala. V programe slovenských študentských filmov nebude chýbať ani snímka Gregora Valentoviča Kid, ktorú tento rok uviedol MFF Karlove Vary.

Program festivalu

Festivalový program tvoria tradične štyri sekcie – Súčasný film, Teplé Česko-Slovensko, Classics, Queer Ázia, ktorá sa tento rok sústredí na filipínsku kinematografiu. V sekcii Classics, ktorá sa vracia k výnimočným počinom svetovej kinematografie, bude uvedený aj kultový dokument Paris Is Burning (r. J. Livingston) zachytávajúci vznik tanečného štýlu vogue. „Lajtmotívom festivalu je akoby tanec, jeho náznak sa objavuje v znelke, tanec sa objavuje aj v ďalších filmoch,“ poznamenala Hosszúová.

Tancom, aj keď v úplne inej podobe, sú presiaknuté aj snímky v sekcii Súčasný film – dokument Nurejev a gruzínska romanca Kým sa tancuje (r. Levan Akin) z prostredia gruzínskeho národného baletu.

Okrem filmov prinesie FFI aj viacero sprievodných podujatí. Po bratislavských projekciách sa festival prenesie do ďalších piatich slovenských miest, výber filmov sa bude premietať v Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline, Liptovskom Mikuláši a Nitre.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filmový festival inakosti