Cítite sa v súčasnosti stratení? Pomôže dobrý film!

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden Svet ponúka viac ako 40 filmov, ktoré menia pohľad na svet, množstvo diskusii s domácimi i zahraničnými hosťami. Väčšinu unikátnych snímok môžu diváci vidieť iba na festivale, domáce filmy aj neskôr v distribúcii.

11.10.2019 12:25
Jeden Svet2019 Poster Final
Téma filmového festivalu Jeden svet znie Stratení v súčasnosti.
debata

Hlavná tém jubilejného 20. ročníka znie Stratení v súčasnosti a ako podtémy si organizátori zvolili štyri dôležité témy, ktoré hýbu dnešným svetom. Klimatické zmeny, medziľudské vzťahy, technologický pokrok, spoločenská situácia a politické režimy – to všetko sa nás, či už chceme alebo nie bezprostredne týka. Spolu však môžeme vytvoriť krajší a lepší Jeden svet.

Dnes (v piatok) bude v bratislavskom kine Lumiére premiéra slovenského filmu režiséra Pavla Pekarčíka Hluché dni – štyri príbehy o nepočujúcich rómskych deťoch, ktoré pozorujú svoje okolie bez toho, aby mu úplne rozumeli, a v ktorom si snívajú svoj vlastný svet.

Virtuálny svet sa premieta dnes na dvoch miestach, v kine aj v Novej Cvernovke a prináša 2 krátke filmy, ktoré vás prenesú do každodennej reality dvoch sýrskych detí bez toho, aby ste odlepili nohy od zeme.

Silným zážitkom bude americký film Pod lampou tma, dokument o 12-ročnom dievčati, ktoré zažilo roky sexuálneho, emočného a psychického zneužívania, bizarný, no skutočný príbeh o tom, ako jediný človek môže manipulovať celou rodinou až do nepredstaviteľných rozmerov.

V kine Mladosť dnes uvidíte výnimočne pôsobivý ekologický dokument Vitajte v Sodome. Sodoma je obria skládka v africkej Ghane, na ktorú vyvýža svoj elektornický odpad celá Európa, jedno z najjedovatejších miest na svete. Peklo pre človeka, raj pre biznis.

V snímke Exit – dať extrémizmu zbojom, nórska dokumentaristka prináša príbehy ľudí v Nemecku, Dánsku, Francúzsku a USA, ktorí majú podobný osud– ako bývalí členovia extrémistických hnutí sa v jednom okamihu rozhodli, že nenávisť by nemala byť ich životným programom.

Toľko malá ochutnávka z ponuky festivalu Jeden svet, ktorý v Bratislave potrvá do nedele 13. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Jeden svet #jeden svet bez hraníc