Jeseň na RTVS: nové talkšou, cestovateľská šou či seriálový hit

RTVS spustila na jeseň viaceré novinky. Okrem nových častí zabehaných programov si diváci na Jednotke môžu pozrieť celkom novú talkšou Jarmily Hargašovej-Lajčákovej V dobrej spoločnosti, cestovateľskú šou S úsmevom po Slovensku či novú rodinnú reláciu Stará škola.

11.10.2019 18:00
3 podia 03 foto Dominika Kentosova Foto:
V relácii 3 pódiá dostávajú priestor aj mladé talenty, na snímke košické duo Dennyiah.
debata (2)

Dvojka odvysiela prémiové dokumenty či očakávaný seriál Unášaní búrkou. Na Dvojke už každý piatok hviezdi výpravný seriál o histórii kinematografie Príbeh filmu: Odysea, na ktorý vždy nadväzuje kultový film. Neskôr na jeseň sa každú nedeľu diváci môžu tešiť na nový seriál – adaptáciu bestsellerovej Neapolskej ságy Eleny Ferrante Geniálna priateľka.

Po Slovensku aj vo svete filmu

Pondelky na RTVS patria už tradične európskym filmom. Na Jednotke aj Dvojke si diváci môžu pozrieť najlepšie snímky európskej kinematografie, aj diela režisérov Paola Sorrentiniho či Johna Schlesingera. V utorok z Jednotky vyráža s divákmi S úsmevom po Slovensku. celebritná štvorica Marián Čekovský, Juraj Šoko Tabaček, Dominika Kavaschová a Jana Kovalčíková.

Októbrovou novinkou je každý utorok nová rodinná relácia, dokumentárna šou Stará škola. Ukáže, ako vyzerá život, keď sa spojí svet seniorov s generáciou mileniálov, zvanou Y. Diváci v tomto sociálnom televíznom experimente sledujú, čo sa stane, keď starí a mladí spoja svoje sily, ako sa môžu učiť od seba navzájom a či si vzájomne dokážu zmeniť pohľad na život. RTVS v piatok na Dvojke vysiela unikátny 15-dielny dokument Príbeh filmu: Odysea režiséra Marka Cousinsa, ktorý pútavo spracúva históriu kinematografie od počiatkov vzniku filmu až po dnešok. Spolu s ním prináša každý piatok aj kultový film, ktorý nadviaže na dokument. Medzi nimi napríklad aj Pulp Fiction, Krížnik Potemkin či Odviate vetrom.

Dokumentárny seriál režiséra Marka Cousinsa mapuje kľúčové miesta histórie filmu. Cousins, ktorý sa postaral o réžiu, scenár, kameru aj strih, strávil natáčaním pätnásťhodinového dokumentu 6 rokov a precestoval 4 svetové kontinenty. Fascinujúca cesta filmu sa začala v malých kinách a končí ako globalizovaný a miliardový priemysel.

Režisér Mark Cousins strávil natáčaním... Foto: RTVS
reziser Odysey Mark Cousins Režisér Mark Cousins strávil natáčaním pätnásťhodinového dokumentu Odysea 6 rokov a precestoval 4 svetové kontinenty.

V dobrej spoločnosti

Od začiatku októbra prinisla RTVS počas piatkových večerov aj novú talkšou V dobrej spoločnosti s Jarmilou Lajčákovou-Hargašovou a jej desiatimi exkluzívnymi hosťami. V rozhovoroch sa odkrývajú zaujímavé životné príbehy výnimočných ľudí, ich radosti i trápenia, obľúbené miesta aj pre nich dôležití ľudia.

V sobotu sa na Jednotke objavila aj nová hudobná televízna relácia 3 pódiá, ktorú moderuje muzikant Peter Bič. Ponúka nový pohľad na tvorbu takých hviezd ako Richard Müller, Peter Lipa, Adam Ďurica, Katarína Knechtová, Marián Čekovský, Ema Drobná, predstaví aj nádejných začínajúcich umelcov. Pre Petra Biča ide o prvú moderátorskú skúsenosť na televíznej obrazovke. Nakrúcalo sa v košickej Tabačke a hudobné projekty z východu dostanú v relácii priestor. „Som veľmi rád, že sa to nakrúca v Košiciach, ktoré si zaslúžia túto pozornosť. Ja ich považujem za malú Prahu, je to veľmi kultúrne mesto. V relácii odprezentujem napríklad skladby z mojej prvej platne, ktorú vydávam po dlhých 25 rokoch v tejto brandži,“ vraví Marián Čekovský.

Katarína Knechtová v premiére relácie 3 pódiá. Foto: Dominika Kentošová
3 podia 02 foto Dominika Kentosova Katarína Knechtová v premiére relácie 3 pódiá.

Na divákov čakajú prémiové filmy slovenskej a svetovej produkcie, medzi nimi slovenské filmy, na ktorých sa RTVS podieľala koprodukčne, ako Palach, Pivnica, Toman či Loli paradička. Októbrovou novinkou RTVS je aj „voľné pokračovanie“ dokumentárneho seriálu Fetiše socializmu, tentoraz pôjde o päťdielne Fetiše nežnej revolúcie, od štvrtka 17. októbra.

Pre priaznivcov športu RTVS pripravuje množstvo priamych prenosov. Na svoje si prídu aj priaznivci hudby, počas piatkových neskorých večerov na Dvojke budú pokračovať premiéry koncertov z Bratislavských jazzových dní 2018.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #novinky v programe