Festival Jeden svet vyhrali Hluché dni

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa v Bratislave skončil v nedeľu 13. októbra. Víťazom súťažnej časti festivalu sa stal dokument Hluché dni režiséra Pavla Pekarčíka.

13.10.2019 23:11 , aktualizované: 14.10.2019 11:20
debata
Sandra z filmu Hluché dni. Foto: Pavol Pekarčík, Katarína Tomková
hluche dni Sandra z filmu Hluché dni.

Príbehy detí, ktoré sú na okraji ešte aj v komunite, ktorú väčšinová spoločnosť vytesňuje, sú témou víťazného filmu festivalu Jeden svet. Tieto deti sú totiž rómske a k tomu ešte nepočujú. No napriek všetkej nepriazni osudu majú svoje sny.

V súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva súťažilo desať filmov. Z nich medzinárodná porota, v zložení Jan Gebert, Alexandra Kandy Longuet a Marek Kuboš, vybrala víťaza festivalu. Tým sa stal dokument režiséra Pavla Pekarčíka, Hluché dni.

Ocenený poviedkový film, ktorý mal slovenskú premiéru práve na festivalovej pôde Jedného sveta, rozpráva príbehy snov siedmich nepočujúcich detí z rómskych osád Petrová, Spišské Bystré, Kecerovce a Luník IX.

hluche dni trajler 30s from partizan on Vimeo.

„Metaforický, inovatívny a pritom skúsený film, ktorý sa miešaním jemnej fikcie a dlhodobého pozorovania a dokumentovania dostal blízko ku svojim protagonistom. Pomáha pochopiť životné podmienky ľudí, ktorí žijú na okraji v už aj tak vylúčených komunitách. Veľmi osobné filmárske gesto, ktoré vraví veľa s použitím mála. Posledný filmový obraz je taký silný, že zostane ešte dlho v pamäti,“ zdôvodnila svoje rozhodnutie porota festivalu.

„Bol by som rád, ak by sme si aj vďaka nášmu filmu uvedomili, že tie decká majú rovnaké sny a radosti ako naše deti. Nezáleží na tom, či je dieťa čierne, biele, fialové alebo marťanské, či počuje alebo nie, či rozpráva alebo nie. A o tom by tento film mal byť: mal by spájať,“ uviedol režisér Pekarčík.

Porota udelila aj dve špeciálne ceny, obe získali českí režiséri. Jednu si odniesol film Dálava a druhú snímok Kibera: Príbeh slumu.

20. ročník festivalu Jeden svet ponúkol viac než 40 filmov, vrátane štyroch slovenských a jednej celosvetovej premiéry. Hlavná téma festivalu znela „Stratení v súčasnosti“ a v jej duchu sa niesli aj všetky diskusie, ktoré už druhý rok patria k jadru festivalu.

Počas festivalu sa udialo aj 20 školských projekcií, ktorých sa zúčastnilo 1420 žiakov a žiačok z 26-tich bratislavských škôl. Vďaka festivalu Jeden svet v regiónoch, našim partnerom a učiteľom a učiteľkám, naprieč celým Slovenskom tieto filmy uvidí ešte oveľa viac mladých ľudí.

Filmový festival Jeden svet sa presúva do regiónov, dokumenty uvidia diváci vo viac ako 20 mestách, už odo dneška v Košiciach a v Bardejove. Film Hluché dni diváci uvidia aj v kinodistribúcii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Jeden svet #Hluché dni