Peter Lipa a dve mladé hudobníčky v relácii 3 pódiá

Jazzman Peter Lipa si zaspieva spolu s dvojnásobnou nositeľkou ocenenia Radio Head Awards Katkou Málikovou a víťazkou komerčnej televíznej relácie Emmou Drobnou. Bude to zmes žánrov a štýlov, ktorú si však všetci zúčastnení pochvaľujú.

17.10.2019 16:00
3P-part04-26 Foto:
V relácii RTVS 3 pódiá si Peter Lipa si zaspieva s Katkou Málikovou a Emmou Drobnou.
debata (1)

Hudobná relácia 3 pódiá dáva priestor aj skvelým nekomerčným hudobníkom. Katarína Máliková, dvojnásobná nositeľka ocenenia Radio Head Awards, zaujala vďaka Demovnici Rádia FM. Dnes je zatiaľ viac známa v zahraničí ako u nás.

Dramaturg Maroš Hečko, ktorý prispel k objaveniu Katky Málikovej, je rád, že v tejto relácii dostávajú priestor originálni hudobníci, ktorí nerobia lacné pesničky, ale razia si vlastnú cestu.

„Katka Máliková vyhrala Demovnicu hneď po nasadení, spojenie folklóru a alternatívneho popu zaujalo poslucháčov. Keď vydala album Pustvopol, získala niekoľko ocenení a všimli si ju v zahraničí. Začali ju volať na veľké festivaly ako Colours of Ostrava či Pohoda a zastupovala Slovensko na Eurosonicu v Holandsku. To sa nestáva často, že by niekto tak rýchlo po skončení konzervatória vystrelil. Jej hudba je intímna, melancholická. Určite je autorsky zaujímavejšia ako speváčky, ktoré napodobujú soulové a R ‚n‘ B americké speváčky. Katarína hľadá vlastnú cestu, nie je epigón a nepodlizuje sa lacnými pesničkami. Ak jej to vydrží, možno sa jej podarí presvedčiť aj širšie publikum u nás doma, a nielen v zahraničí,“ vraví dramaturg relácie 3 pódiá Maroš Hečko.

„Nakrúcanie bolo úžasné, veľmi sa mi páčila kombinácia umelcov. Mal som veľmi dobrý pocit, dúfam, že rovnaký budú mať aj diváci. Takúto hudobnú reláciu sme tu ešte nemali a je najvyšší čas, pretože na skutočnú hudbu sa akosi zabúda. Väčšinou býva len akýmsi prídavným efektom pri iných programoch. Som nadšený,“ teší sa Peter Lipa.

„Teším sa, že tento formát vznikol, toľko čistého času hudby sme v televíziách v rámci jednej relácie nemali extrémne dlho,“ dopĺňa Katka Máliková. Cieľom tvorcov je budovať hudobný archív doby, ukázať, čo všetko v súčasnosti na muzikantskom poli vzniká a chcú tiež pomôcť zaujímavým umelcom, ktorí nie sú ešte veľmi známi, aby sa zviditeľnili.

„Dlhšie absentovala poriadna relácia o hudbe a verejnoprávnej televízii sa podarilo zaplniť dieru na trhu. Komerčné televízie zaspali. Boli presvedčené, že otvorením hudby do streamingových služieb sa už o hudbu v televízii nebude nikto zaujímať, ale opak je pravdou. Streamingové spoločnosti sprostredkujú iba audio a my okrem dynamického obrazu, ponúkame i rozhovory a interakcie medzi jednotlivými interpretmi. Celú hodinu sa tak divák nenudí, pretože moderátor prechádza od kapely ku kapele, dokáže si s nimi zahrať, vznikajú príjemné improvizačné momenty, vymieňame pódiá a na nich ponúkame rozličné žánre. Tá pestrosť ma baví,“ uzatvára Maroš Hečko. Verejnoprávna RTVS vysiela reláciu 3 pódiá každú sobotu večer na Jednotke.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #3 pódiá