Ji.hlava prinesie 277 filmov, od Sobojleva k Havlovi

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava (24. - 29. 10.) ponúkne premiéry českých filmov, prehliadku slovenského dokumentu 60. rokov, retrospektívu ukrajinského režiséra Felixa Soboleva, filmy žien o ženách i doteraz nezverejnené zábery z posledných rokov Václava Havla.

18.10.2019 16:00
Mária Rumanová Foto:
Súčasťou festivalu bude aj pocta tvorbe talentovanej slovenskej režisérky Márie Rumanovej (na snímke), ktorá tragicky zomrela na konci tohto leta.
debata

V poradí 23. ročník festivalu premietne celkovo 277 filmov, z toho 91 v svetovej premiére, 47 v medzinárodnej premiére a 17 premiér európskych. Hlavným porotcom bode rumunský režisér Cristi Puiu.

Ji.hlava dáva tento rok významný priestor východoeurópskym tvorcom. Kompletnú retrospektívu venuje kazašskému režisérovi Sergejovi Dvorcevojovi, ktorý je tiež autorom festivalovej znelky. Predstaví dielo Ukrajinca Felixa Soboleva (1931 – 1984). „Jeho profil doplní unikátna prehliadka ukrajinského filmového experimentu 60. až 90. rokov,“ avizujú organizátori.

Ďalšou programovou líniou festivalu sú „Premeny ženy“, tému predznamenáva i festivalová znelka, ktorú tvorí jediný záber – pohľad na tvár herečky Samal Yeslamovej. Súčasťou sekcie, v ktorej sa predstavia filmy režírované ženami, okrem iných aj film britskej režisérky Ursuly Macfarlane Nedotknuteľný, venovaný svetoznámej kauze Harveyho Weinsteina, bude i pocta tvorbe talentovanej slovenskej režisérky Márie Rumanovej, ktorá tragicky zomrela na konci tohto leta.

Súťažná sekcia Česká radosť sa tento rok otvára aj českým filmom, ktorých režisérom nie je český tvorca. Bude v nej súťažiť rekordných 21 filmov. „Štyri z tých snímok sú česko-slovenskými koprodukciami,“ povedal René Kubášek, zástupca festivalu. Ten premietne aj „dokumentárne sci-fi“ FREM Věry Čákayovej, ktorý vznikal v extrémnych podmienkach Antarktídy a sľubuje „audiovizuálne rekviem za homo sapiens“, či dokument Johany Ožvold The Sound Is Innocent. Sekcia ponúkne aj slovenské filmy Skutok sa stal Barbory Berezňákovej a Ukradnutý štát Zuzany Piussi.

Medzinárodná súťažná sekcia Medzi morami, ktorá reprezentuje krajiny a národy strednej a východnej Európy, premietne 16 filmov. Okrem slovenského filmu Volanie (réžia Erik Praus) uvedie v svetovej premiére aj Raj na zemi, filmový portrét slovenského fotografa a novinára Andreja Bána.

„Nemôžem povedať, že je to film len o Andrejovi Bánovi, sú to spojené nádoby – pohľad do súkromia Andreja Bána v kontexte Európy, ktorá sa teraz zmieta v rôznych pnutiach a napätiach,“ uviedol režisér filmu Jaro Vojtek, ktorý s Bánom nakrúcal asi tri roky. Sprevádzal ho na cestách po Gruzínsku, Iraku, Sýrii i Kosove a odhaľoval príbehy ľudí, ktorí museli násilne opustiť svoje domovy.

Výročiu novembrových udalostí a konca komunizmu v Československu venujú organizátori Ji.hlavy špeciálnu programovú sekciu Studio 89. „Uvedieme film Juraja Herza, ktorý natáčal o Václavovi Havlovi niekedy v roku 1990 alebo 1991, ktorý v Česku ani na Slovensku nikto nikdy nevidel,“ informoval Kubášek s tým, že festival ponúkne aj prvé ukážky z dokončovaného filmu Petra Jančárka o posledných rokoch Havlovho života či rozhovor s Alexandrom Dubčekom z roku 1989, ktorý odvysielala sovietska televízia.

Zvláštne uvedenie čaká na 23. MFDF Ji.hlava dokumentárna esej klasika českej kinematografie Karla Vachka, ktorý predstaví niekoľkohodinovú dokumentárnu esej Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Ji.hlava