Festival inakosti: viac porozumenia cez filmy

Viac porozumenia pre LGBTI ľudí, namiesto klamstiev pravdu, namiesto nenávisti prijatie chce priniesť Filmový festival inakosti. Snímky uvidia diváci v šiestich mestách.

18.10.2019 18:06
matthias and maxime Foto:
Medzi ťaháky festivalu patrí novinka Xaviera Dolana Matthias & Maxim.
debata

Ženu v plameňoch, teplé Filipíny aj nového Dolana prinesie 13. Filmový festival inakosti. Jeho poslaním je prostredníctvom filmov priniesť viac porozumenia do LGBTI témy. Na Slovensku sú ľudia, ktorí nemajú väčšinovú sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu, často terčom nepochopenia až nenávisti. Mnohí politici ich využívajú na svoje vlastné hry, v ktorých ide len o moc. Filmový festival inakosti cez filmové príbehy spája ľudí a dodáva odvahu tým, ktorí hľadajú cestu k sebe.

Počas októbra a novembra uvidia snímky diváci a diváčky v šiestich mestách: v Bratislave v kine Lumiére (do 21. 10.), v Nitre v Kinoklube Tatra (29. 10. – 25. 11. ), v košickom Kine Úsmev (2. – 3. 11.) a v banskobystrickej Záhrade (2. – 3. 11.). Štafetu preberie následne Stanica Žilina-Záriečie (5. a 6. 11.) a Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši (21. až 23. 11.)

Medzi ťaháky festivalu patrí novinka oceňovaného kanadského režiséra Xaviera Dolana, ktorý tentoraz prichádza s komorným príbehom dvoch nerozlučných kamarátov Matthiasa a Maxima. Keď sa pri nakrúcaní študentského filmu pobozkajú, ako to od nich žiada scenár, spustí sa reťazec udalostí, ktorý vedie k množstvu otázok, spochybňovaniu vlastnej sexuality a prehodnocovaniu citov. Xavier Dolan ubral z experimentu a zameral sa na vzájomné vzťahy, ponúka sociálne ladenú drámu o jednej obyčajnej potláčanej láske a obyčajnom živote tridsiatnika, syna alkoholičky.

Do programu sa podarilo získať aj Portrét ženy v plameňoch, ktorý sa môže pochváliť cenou za scenár a Queer Palm z tohoročného festivalu Cannes. Francúzsky film režisérky Céline Sciamma nás prenesie do Bretónska druhej polovice 18. storočia. Talentovaná maliarka Marianne prichádza na panstvo na bohom zabudnutom ostrove, aby namaľovala svadobný portrét Héloise – mladej ženy z bohatej rodiny, ktorú matka povolala domov z kláštora, aby ju vydala. Héloise však odmieta dohodnuté manželstvo aj pózovanie na portrét. No s každým jedným kradmým pohľadom sa prehlbuje vzájomná príťažlivosť dvoch mladých žien a čoraz bolestnejšie sa vynára otázka Héloisinej osobnej slobody.

Tento rok sa Filmový festival inakosti v sekcii Queer Ázia sústredí na filipínsku kinematografiu. „Voľba na Filipíny padla najmä z dôvodu, že filipínska kinematografia, ktorá tento rok slávi storočnicu, je bohatá na LGBTI filmy, v ktorých sexuálna orientácia či identita nie problém číslo jeden. Filmy, ktoré sebavedomo stoja za svojimi hrdinami a nad odsudzovaním zo strany „normo“ ľudí prevracajú očami alebo ho narovinu odsúdia, neignorujú denno-dennú realitu, no neprepadajú depresii,“ vysvetlila zostavovateľka sekcie Kristina Aschenbrennerová. FFi uvedie päť filmov z poslednej dekády: Chlapec (r. Auraeus Solito, 2009),Zomrieť krásna (r. Jun Lana Robles, 2016), Zrodená pre krásu (r. Perci Intalan, 2019), Billie a Emma (r. Samantha Lee, 2018) a Dlhovlasé noci (r. Gerardo Calagui, 2017).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Filmový fetival inakosti #FFi 2019