Dokument môže byť aj sci-fi

Vo štvrtok 24. októbra sa začína v Jihlave 23. ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov a uvedie 277 snímok.

23.10.2019 08:45
Frame Foto:
Viera Čakányová natáčala filmovú sci-fi esej Frame v Antarktíde.
debata

Premiéru majú aj filmy slovenských tvorcov, dokumentárne sci-fi Frame debutujúcej filmárky Viery Čakányovej, nový film Jara Vojteka Raj na zemi o novinárovi a fotografovi Andrejovi Bánovi i dokument Volanie Erika Prausa. Festival premietne aj dokument slovenskej filmárky Barbory Berezňákovej Skutok sa stal. Autorka v ňom na pozadí kauzy zavlečenia syna bývalého prezidenta republiky Michala Kováča zrkadlí stav krajiny.

Z obývačky novovlnných ikon

Festival otvorí dokument českého filmára a scenáristu Jakuba Felcmana Jaroslav Kučera Denník, o jednom z hýbateľov československej novej vlny, kameramanovi Jaroslavovi Kučerovi. Kučera bol manželom nemenej významnej režisérky Věry Chytilovej, ktorá rovnako ako on formovala tvár českého filmu. „Je to materiál, ktorý má vo svojom osobnom archíve takmer každý, no tento urobili dve významné osobnosti českého filmu,“ približuje režisér a dodáva, že sa snažili zachovať Kučerov svet autentický, taký aký skutočne bol.

Vojna bez vojny aj sci-fi z Antarktídy

Viera Čakányová natáčala filmovú sci-fi esej Frame v Antarktíde a usilovala o "odľudštenú” perspektívu. Reaguje tak na krízu identity, posthumanistické uvažovanie vyplývajúce zo silnejúcej "živosti” umelej inteligencie a v neposlednom rade reflektuje klimatickú krízu. Podľa režisérky je Frame pokusom o zosobnenie pohľadu neľudskej entity a vyvrátenie antropocentrizmu, ktorý prijímame ako samozrejmosť. "Možno to nazvať anticipáciou distopického sveta, kde je človek mikroskopickou súčasťou,” dodáva Čakányová.

Jaro Vojtek sa tri roky stretával s novinárom Andrejom Bánom a spolu s ním cestoval do oblastí poznačených vojnou, ako je Kosovo, Gruzínsko či Sýria. Dokument Raj na zemi tak na pozadí spoločenských udalostí a príbehov ľudí zabudnutých ľuďmi, ako hovorí sám režisér, modeluje intímne konflikty protagonistu v subtílnych rozhovoroch, ktoré vedie filmár s novinárom.

„Ide o pohľad do súkromia Andreja Bána v kontexte Európy zmietanej napätím. Zaujímalo ma, ako to prežíva Andrej, ako sa s tým vysporiadava. Cez neho nahliadame na súčasný svet,“ uzatvára Vojtek.

Ďalším filmom slovenského tvorcu v jihlavskom programe je dokument Volanie. „Je obrazom ľudskej premeny jednotlivca, ktorý sa zriekol svetského života a rozhodol sa nasledovať boha,“ zhrnul predstavenie filmu jeho režisér Erik Praus.

Havlova vízia dneška v Herzovom nepoznanom filme

Festival uvedie aj exkluzívnu premiéru filmu Vize 2000 Juraja Herza zo začiatku 90. rokov o Václavovi Havlovi, ktorý zatiaľ diváci nemali možnosť vidieť. Je súčasťou sekcie Studio 89 venovanej 30. výročiu pádu komunizmu a zachytáva dialóg Havla s hercom Maximillianom Schellem o vízii nového tisícročia.

V sekcii Medzi morami možno vyzdvihnúť časozberný dokument Kruh. Estónka Margit Lillak sledovala šesť rokov komunitu ľudí, ktorí sa odčlenili od väčšinovej, kapitalistickej spoločnosti a nastolili si vlastné štruktúry. Na pozadí ich vzťahov a obyčají vyvracia utopistickú vieru v existenciu ideálnej spoločnosti, ktorú maria mocenské bitky, ľúbostné intrigy a absencia transparentných medziľudských vzťahov.

Erotika z inej perspektívy

"Uvažovanie o telesnej túžbe, príťažlivosti a prejavoch fyzickej lásky je v avantgardnej kinematografii vedľa práce s nahotou ľudského tela spodobované mnohými ďalšími motívmi a postupmi,” približuje sekciu venovanú experimentálnemu filmu jej dramaturgička Andrea Slováková. Filmári sa zaoberajú rôznymi perspektívami erotiky, od zobrazovania sexuálneho aktu cez zdôrazňovanie rôznosti v podobe queer erotiky, až po problematiku kritiky vyjadrovania telesnosti v umení.

S témou sekcie úzko súvisí aj tvorba amerického surrealistu a avantgardného umelca Mana Raya. Festival predstaví celé jeho filmové dielo. Dosiaľ bolo totiž známe, že Man Ray je autorom štyroch filmov, no v súkromnej pozostalosti jeho priateľky sa ich zachovalo viac. V jednom z nich napríklad zachytáva hádku maliara Pabla Picassa s básnikom Paulom Éluardom pri veštení z ruky.

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava potrvá do utorka 29. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaro Vojtek #Raj na zemi