Českí aristokrati vtrhli do kina

Do kín prichádza novinka úspešného českého režiséra komédií Jiřího Vejdělka, ktorého si aj slovenské publikum obľúbilo vďaka filmom Účastníci zájezdu, Ženy v pokušení, Muži v naději či Nežné vlny.

24.10.2019 12:00
Poslední aristokratka Foto:
Film Poslední aristokratka vznikol podľa knižného bestselleru kastelána Evžena Bočeka.
debata

Nový film sa volá Poslední aristokratka a keďže vznikol podľa knižného bestselleru kastelána Evžena Bočeka, aj tu je predpoklad, že vzbudí záujem divákov. V úlohe poslednej aristokratky, 19-ročnej Marie Kostkovej, debutuje mladá herečka Yvona Stolařová, jej urodzených rodičov hrajú Táňa Dyková (Vilhelmová) a Hynek Čermák, kuchárku s vrelým vzťahom k orechovici stvárňuje Eliška Balzerová, hypochondrického záhradníka hrá Pavel Liška a ako nevrlý kastelán zámku exceluje Martin Pechlát, ktorého si diváci obľúbili ako nezabudnuteľného potápača vo filme Účastníci zájezdu.

Film sa začína telefonátom právnika (Vojtěch Kotek), ktorý oznamuje rodine Kostkovcov žijúcej v Amerike, že získali naspäť svoje rodinné sídlo, zámok Kostka. Telefonát vyvolá nadšenie, rodina sa okamžite pobalí a vyberie sa do Česka. Rafinovane vyrieši aj problém, ako prepraviť pozostatky šľachtických predkov, ktorí zomreli v exile, a pochovať ich v rodinnej hrobke na Kostke. Samozrejme, toto je len jedna z mnohých zábavných línií, ktoré film rozvíja.

Štyri Bočekove knihy o aristokratickej rodine Kostkovcov sa v Česku stali rýchlo bestsellerom, dodnes sa ich predalo okolo 320 000 výtlačkov. Autor kníh, 52-ročný rodák z moravského Kyjova, je skoro 30 rokov kastelánom v moravských Miloticiach a práve preto v knihe využil kulisy, ktoré dokonale pozná. Hoci v knihe občas vystupujú aj reálne postavy, napríklad knieža Schwarzenberg, rod Kostkovcov aj zámok je fiktívny. Film sa nakrúcal nielen v Bočekových Miloticiach – využili tamojšie krásne zámocké interiéry, ale aj na ďalších štyroch zámkoch, napríklad na severočeskom Lemberku. Samotný Boček, autor knižnej predlohy, upozorňuje, že v denníku Márie III., rozprávačky príbehu, nenájdete sex, násilie, vraždy ani hlboké myšlienky. Kniha má jedinú ambíciu: pobaviť čitateľa!

Režisér v papučiach

Nečudo, že mnohí sa pohrávali s myšlienkou dielo sfilmovať. Práve preto, že kniha písaná vo forme denníka má málo dialógov, dianie sa skôr opisuje, bol scenár tvrdým orieškom. Producenti sa najskôr snažili o to, aby scenár napísal samotný Boček, no ten to odmietol. Len knihu písal osem rokov a už vôbec sa nepovažuje za dramatika, rád túto úlohu prenechal iným. Scenáristov sa vystriedalo okolo dvanásť a všetci stroskotali, kým sa o to nepokúsil Jiří Vejdělek. Ten dokázal denník transformovať do dialógov a zachovať aj Bočekov charakteristický humor. Boček mu vraj do úpravy scenára vôbec nezasahoval, kým režisér nosil v zámku papuče. Rozdielne názory podľa Vejdělka mali iba v otázke, či sa do jaternice dáva alebo nedáva žemľa. Navyše Vejdělek do filmu získal hviezdy, ktoré sú mu verné už od jeho predošlých filmov, a to vrátane Slovenky Táne Pauhofovej. Sama Pauhofová bola veľkou fanúšičkou knihy, a tak jej Vejdělek pripísal postavu kamarátky Jes, ktorá v knihe nemá veľký priestor. Tvorcovia na tlačovej konferencii prezradili, že už uvažujú aj o prípadnom pokračovaní, kde by táto postava dostala väčší priestor. Vo filme sa blysli aj herci staršej generácie – okrem sedemdesiatničky Elišky Balzerovej, ktorú chce Vejdělek podľa vlastných slov obsadiť do každého filmu, si zahrala šľachtičnú s lipicanmi aj 93-ročná Zdenka Procházková. Špecifický humor do filmu vniesla aj dvojica potenciálnych kupcov zámku v podaní Petra Nárožného a Dany Syslovej.

Naopak, hlavnú rolu dostala doteraz neznáma Yvona Stolařová, ktorá študuje herectvo v Ostrave. Režisér si ju vybral spomedzi 200 uchádzačiek o túto úlohu. Zaujala ho nielen svojimi dlhými vlasmi, ale, samozrejme, aj talentom. Niektorí čitatelia tvrdia, že presne takto si mladú šľachtičnú, tretiu nositeľku v rode prekliateho mena Marie, predstavovali. Jej kamaráta Maxa zo zámku Hvězda, čo sa do nej zamiluje, stvárnil čoraz populárnejší Zdeněk Piškula (aj slovenskí diváci si ho pamätajú zo seriálu Vyprávěj, zo Svěrákovej rozprávky Tři bratři alebo z tancovania v StarDance). Anna Polívková v drobnej, no mimoriadne vtipnej epizóde v lietadle dokázala, že niet malých rolí.

Zvieratá vtip nezahrajú, herci áno

Kým v knihe vystupujú aj rôzne zvieratá, napríklad dogy, mačka Carevna a podobne, vo filme zostali len kone lipicany. Režisér Vejdělek vysvetlil, že zvieratá a deti sú vo filme, na rozdiel od knihy, problematické – vtip nezahrajú. Na čo ho okamžite doplnila Eliška Balzerová, predstaviteľka kuchárky pani Tichej so sklonmi k alkoholizmu: „Ale ľudia to zahrajú.“ „Práve preto som stavil na hercov, aj tu som výborný drezér. O Eliške Balzerovej a Táni Pauhofovej uvažujem pri každom filme,“ dodal Jiří Vejdělek.

Eliška Balzerová priznala, že ju prekvapilo obsadenie Hynka Čermáka do úlohy aristokrata Kostku. Vejdělek vysvetlil, že ho obsadil schválne: „Hynek je zavedený skôr ako boxer, bitkár, gangster, ale ja ho vidím skôr ako českého Louisa de Funes. Šľachtic Frank mal byť vzhľadom trochu nepatričný. Kastelána som dal vysokému Martinovi Pechlátovi, aby sa na Hynka díval trochu zvrchu a sám vyzeral aristokraticky.“ Rovnakú ambíciu ako Bočekova kniha – pobaviť čitateľa – má pri svojich filmoch vždy aj Jiří Vejdělek. V jeho najnovšom počine sa mu to vrchovato podarilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eliška Balzerová #Hynek Čermák #Poslední aristokratka