Pod ochrannými krídlami Elišky Balzerovej

Rolu Marie III. alias poslednej aristokratky v rovnomennej novinke Jiřího Vejdělka stvárňuje mladá herečka Yvona Stolařová.

24.10.2019 14:00
Yvona Stolařová a Eliška Balzerová Foto:
Film Poslední aristokratka - herečky Yvona Stolařová a Eliška Balzerová.
debata (1)

Vo filme hrajú jej rodičov Hynek Čermák a Tatiana Dyková Vilhelmová, no najviac si ju pod svoje ochranné krídla vezme kuchárka pani Tichá. Tá mladú šľachtičnú, ktorá dovtedy žila v New Yorku, zoznamuje so životom v Česku. Debutujúca herečka nám pred uvedením filmu v Bratislave porozprávala o nakrúcaní po boku hviezd.

Toto je vaša prvá väčšia rola?

Áno, úplne prvá rola. Niekedy v ôsmich rokoch som účinkovala v Chebe, odkiaľ pochádzam, v komparze a zistila som, že tam vtedy bol kameramanom Vladimír Smutný. A ten istý kameraman nakrútil teraz aj Poslednú aristokratku. Inak som však s filmom nemala žiadnu skúsenosť. Režisér Poslednej aristokratky Jiří Vejdělek vytvoril takú skvelú atmosféru – najskôr na kamerových skúškach a neskôr aj na pľace, že sa mi to nakrúcalo veľmi príjemne.

Aký by mal byť režisér, aby sa vám s ním dobre spolupracovalo?

Dal mi čas, vedel, kedy si nie som celkom istá. Nikdy na mňa pred štábom nekričal, ale, naopak, prišiel za mnou a potichu, tak aby to nikto iný nepočul, sa so mnou o mojej úlohe bavil. Zaobchádzal so mnou jemne, v rukavičkách, a fungovalo to.

Režisér si vás vybral spomedzi 200 uchádzačiek o rolu Marie. Vy ste ešte stále študentkou herectva?

Áno, v Ostrave. Som v treťom ročníku, na budúci rok budem maturovať. Herectvo ma, mimochodom, učí Slovák Peter Gábor, syn herečky Adely Gáborovej. Je skvelý. Okrem neho nás učili aj úžasní Ivan Dejmal a Albert Čuba. Je to dobrá škola, vybrala som sa na ňu cez celú republiku. V Ostrave je to jediná herecká škola a v meste je veľa divadiel. Už od druhého ročníka nám škola umožňuje hosťovať. Sú to síce maličké roly, ale pre nás študentov je to veľká skúsenosť. Nie som si istá, či by pre mňa nebolo lepšie, keby som pred touto veľkou rolou nedostala najskôr niečo menšie, pretože som naozaj nevedela, ako to pri filmovaní chodí. Napríklad sa povedalo „klapka“ a ja už som hrala, hoci hrať sa má až na povel „akcia“.

Nemali ste trému pred skúsenými hercami ako Eliška Balzerová či Pavel Liška?

Elišku som stretla už pri čítanej skúške, strach z hercov som nemala, skôr rešpekt. Mnohí sú pre mňa vzorom a autoritou. Strach som mala hlavne z pána Nárožného, čo sa určite pri nakrúcaní prejavilo. Mala som pomerne dlhý text, do ktorého som sa stále zamotávala…

Pritom Petr Nárožný nemal vo filme až takú veľkú scénu…

Nie, ale bola to humorná scéna so šálkami, ktoré na zámku nechali nacisti, a tak mali zospodu hákový kríž, čo malo potenciálneho kupca zámku, hral ho práve Petr Nárožný, odradiť od kúpy. A ja som musela vedieť, ktorú šálku mám podať Hynkovi Čermákovi – ten hrá môjho otca, aristokrata Kostku, ktorú pánovi Nárožnému a ktorú pani Syslovej, ktorá hrala jeho manželku. Niektoré zo šálok boli totiž trošku prasknuté, jedna tuším bola aj bez toho kríža, takže som musela premýšľať, kedy čo komu podám. Jednoducho som musela zapínať mozog a dávať si pri tej logistickej operácii ešte pozor na text. Bolo to náročné, pretože som si hovorila: „Ja predsa nesmiem zdržovať pána Nárožného,“ a tak sme to opakovali asi dvadsaťkrát.

Prihovoril sa vám Petr Nárožný? Rozprávali ste sa?

Veľmi nie, on tam bol len párkrát, väčšinu času sa bavil s Danou Syslovou. Ja som šla väčšinou za Hynkom, máme naozaj vzťah ako otec s dcérou. Poznám sa aj s Hynkovým synom, ktorý so mnou študuje v Ostrave, takže sme sa mali o čom baviť. Chodila som sa do jeho objatia upokojiť. Raz som niečo pokazila a šla som za ním, celá nešťastná, a on mi hovorí: „No ty si ale popleta, poď sem.“ Krásne sa o mňa staral. A skamarátili sme sa aj s Eliškou Balzerovou, ktorá hrala kuchárku pani Tichú a brala ma pod svoje krídla. Ešte som to Eliške ani nehovorila, ale stala sa pre mňa veľkým vzorom. Vždy bola perfektne pripravená, vždy vedela text, mala množstvo nápadov a pritom bola veľmi pokorná. Raz by som chcela byť herečka ako ona.

Prichádza Eliška Balzerová: Vidíte to, tak sme sa skamarátili a máme sa veľmi rady. Keď o seba zavadíme po nakrúcaní, čo sa veľmi nestáva, lebo film je taká zvláštna inštitúcia, že sa zídete, vytvoríte rodinu, všetci sa milujete, ale potom sa to skončí, rozpŕchnete sa a nevidíte sa. Ale nedávno som hrala v Ostrave, Yvonka sa ozvala, stretli sme sa a bolo to veľmi milé. V Prahe už bola aj na mojom predstavení Můj báječný rozvod. A teraz sa zasa vidíme tu v Bratislave, na premiére Poslednej aristokratky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Eliška Balzerová #Poslední aristokratka #Yvona Stolařová