Prehliadku filmov Be2Can otvorí komédia To musí byť nebo

Prehliadku filmov Be2Can, ktorej šiesty ročník sa uskutoční od 4. do 10. novembra v Novej budove SND a kinách Lumiere, Mladosť, Film Europe a v Artkine za zrkadlom v Bratislave, otvorí film To musí byť nebo palestínskeho režiséra Eliu Suleimana.

27.10.2019 09:00
Herec Gael Garcia Bernal. Foto: ,
Herec Gael Garcia Bernal stvárňuje v komédii To musí byť nebo hlavnú rolu.
debata

V snímke o tom, čo je pre nás domov a čo ho definuje, sa režisér svojim svojráznym, ironickým a zároveň poetickým humorom nebojácne obúva do Palestíny, Francúzska i USA. "Tento film ešte nie je ani v distribúcii vo vlastnej krajine, dokonca sme ho sami ešte nevideli, uvidíme ho až na mieste. Je to film, ktorý získal za Palestínu nomináciu na Oscara, ide o veľmi výraznú komédiu v hlavnej úlohe s Mexičanom Gaelom Garcíom Bernalom, ten možno bude niečo hovoriť fanúšikom Almodóvarových filmov,“ uviedol pre agentúru SITA PR manažér festivalu Marek Suchitra. Otvárací film, ktorý získal v Cannes zvláštne uznanie poroty, premietnu v prvý festivalový večer v Sále činohry v Novej budove SND.

Be2Can ponúkne, ako je už zvykom, i ďalšie tituly, ktoré tento rok zaujali divákov a porotu na festivaloch v Berlíne, Benátkach a Cannes. Okrem úvodného titulu tak budú môcť návštevníci a návštevníčky festivalu uzrieť ďalšie provokatívne, silné filmové romány a legendy svetovej kinematografie. "Be2Can je okrem iného aj o balanse medzi mladou krvou a starými ikonami. To je dôkaz toho, že kinematografia má zmysel, pretože je v nej kontinuita,“ poznamenal riaditeľ distribučnej spoločnosti Film Europe Ivan Hronec.

Hlavnou témou aktuálneho ročníka prehliadky pritom bude, ako už naznačuje i jej otvárací film, hľadanie domova a prekračovanie hraníc. V rámci témy uvedú okrem iných aj víťaza Zlatého medveďa z aktuálneho MFF v Berlíne, film Synonymá Nadava Lapida či drámu Bedári režiséra Ladj Ly, ktorá získala v Cannes Cenu poroty.

Druhou tohtoročnou témou Be2Can budú problémové deti. S ňou pracujú napríklad bratia Jean-Pierre a Luc Dardennovci v snímke Mladý Ahmed, ktorá si z Cannes odniesla cenu za réžiu. "Mladý Ahmed, to je osemdesiat minút minuciózneho pohľadu na jeden malý problém, ktorý prerastá do veľkých sociálnych disproporcií. Je to film o mladom chalanovi, ktorý žije v Belgicku a ktorý sa radikalizuje, ale ten spôsob, akým sa radikalizuje, je na tom ten najkrajší… Ten film má na konci neuveriteľne ľudské posolstvo,“ ozrejmil Hronec.

Téme problémových detí sa bude venovať aj strhujúci debut Narušiteľ systému režisérky Nory Fingscheidt, ktorá si za svoju prvotinu vyslúžila na tohtoročnom Berlinale Strieborného medveďa, a čínska dráma Zbohom, synu režiséra Wanga Siao-šuaja.

V slovenskej premiére uvedú drámu Pardon, nezastihli sme vás Kena Loacha o Rickym, ktorý sa pre svoju rodinu žijúcu na hranici chudoby rozhodne zapojiť do kuriérovej franšízy, avšak namiesto sľúbenej slobody uviazne v sieti predátorských praktík a zúfalý boj o finančné prežitie začne pomaly rozkladať súdržnosť rodiny. "Ken Loach je síce 83-ročný tvorca, ale dušou totálny mladík, človek, ktorý je schopný zaujať festivalové publikum všetkých generácií. Je to veľmi silný film, sociálna téma, na 83-ročného človeka totálna bomba,“ hovorí Hronec. Režisérovi bude v rámci festivalu venovaná aj samostatná sekcia s názvom Chlieb a ruže Kena Loacha, ktorej súčasťou bude aj prednáška filmovej publicistky Viery Langerovej o filmoch a na?zoroch tohto nestora britske?ho filmu.

Ďalšími výraznými filmami, ktoré Be2Can tento rok ponúkne, sú i triler U zlatej rukavičky Fatiha Akina, snímka Antológia mesta duchov Denisa Côtého či rodinná dráma Všetka moja láska Edwarda Bergera.

O záverečnom filme prehliadky rozhodne, tak ako aj minulý rok, svojím hlasovaním študentská porota. Samotné premietania doplnia aj sprievodné podujatia, ktoré sa budú odohrávať v budove Film Europe a v Pisztoryho paláci. Okrem už spomínanej prednášky Viery Langerovej bude v programe i diskusia k filmu Narušiteľ systému na tému Duša a jej problémy či debata so študentmi FTF VŠMU a s odborníkmi o festivalových ambíciách študentského filmu. Chýbať nebude ani okrúhly stôl Michala Havrana o hľadaní identity, inšpirovaný filmom Synonymá Nadava Lapida, a priestor dostane tiež filmový kvíz s Lenkou Bednárovou a Martinom Staňom.

Vybrané filmy tohtoročnej prehliadky Be2Can budú počas novembra premietať aj v ďalších slovenských mestách. Podujatie vo vybraných dňoch v mesiaci zavíta do Martina, Nových Zámkov, Nitry, Serede, Liptovského Mikuláša, Popradu, Trnavy, Spišskej Novej Vsi, Prievidze, Košíc, Trenčína, Piešťan, Rimavskej Soboty, Dubnice nad Váhom a Ružomberka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Be2Can #To musí byť nebo