Filmové premiéry: Posledná aristokratka aj Snežný chlapec

Nechajte sa zlákať filmovými novinkami, ktoré do našich kín dorazili 24. októbra.

25.10.2019 14:00
Poslední aristokratka Foto:
Film Poslední aristokratka vznikol podľa knižného bestselleru kastelána Evžena Bočeka.
debata

Českú komédiu Posledná aristokratka nakrútil podľa rovnomenného knižného bestselleru kastelána Evžena Bočka Jiří Vejdělek (Účastníci zájezdu, Ženy v pokušení, Muži v naději, Otcova volga). Rodený Newyorčan Frank (Hynek Čermák) zdedil po šľachtických predkoch starobylé sídlo – zámok Kostka. Potomok emigrantov sa tak po viac ako štyridsiatich rokoch chystá s dcérou Mariou (Yvona Stolařová) a temperamentnou manželkou Vivien (Tatiana Dyková) na veľký návrat do Čiech. Čerství aristokrati poznajú niekdajšiu vlasť a zámocký život len z dávneho rozprávania príbuzných, a preto ich miestne pomery a česká realita mierne zaskočia. Zámok nájdu v stave pozvoľného rozkladu a mimo akéhokoľvek spoločenského diania. Jedinými stálymi obyvateľmi Kostky sú kastelán Josef (Martin Pechlát), gazdiná pani Tichá (Eliška Balzerová) a hypochondrický údržbár Krása (Pavel Liška). Kým personál pozvoľna precitá z mátožného spánku porevolučných 90. rokov, Frank s rodinou stoja pred ťažkou voľbou – predať rodinné sídlo a vrátiť sa do Ameriky, alebo sa pokúsiť zámok Kostka zachrániť?

V kinách je aj digitálne reštaurovaný Prípad Barnabáš Kos, čierno-biela satirická tragikomédia, ktorú v roku 1964 nakrútil Peter Solan podľa poviedky Petra Karvaša zo súboru Čert nespí. Pranieruje prejavy byrokratizmu, pokrytectva a diletantstva. Film rozpráva príbeh nečakaného kariérneho vzostupu snaživého trianglistu Barnabáša Kosa, ktorý sa najmä pre svoju spoľahlivosť a nekonfliktnosť stane náhle riaditeľom symfonického orchestra.

Od 24. októbra je v kinách aj animovaný rozprávkový príbeh Snežný chlapec, ktorý nakrútili tvorcovia slávnej série Ako si vycvičiť draka. Príchod hlási aj Liyana (r. Aaron Kopp, Amanda Kopp). Svazijské dievča sa vydáva na nebezpečnú cestu, aby zachránila jej dvoch mladších bratov. Animovaný africký film sa rodí cez predstavy piatich detí zo sirotinca. Pod dohľadom lektorky spolupracujú, aby vytvorili príbeh o vytrvalosti, ktorý je tvorený ich najhoršími spomienkami a najkrajšími snami. Animovaný život ich fiktívnej postavy sa prelína s poetikou a observačným dokumentom a film je tak oslavou kolektívneho vytvárania príbehu. Liyana sa premieta spolu s krátkym animovaným filmom Divoké bytosti slovenských autorov Marty Prokopovej a Michala Blaška.

Rozprestri krídla je dobrodružný rodinný film, inšpirovaný skutočnou udalosťou, ktorý nakrútil režisér, spisovateľ a dobrodruh Nicolas Vanier (Bella a Sebastián). Chlapec Thomas sa v ňom pokúsi preletieť ponad Severné more, aby zachránil vymierajúci vtáčí druh.

V kinách je aj Úplná láska z dielne režiséra Pabla Trapera, film je naplnený tragickým pozadím hrôz vojenskej politickej tyranie v Argentíne, ktorá v krajine vládla celé desaťročia. Milovníci zombie filmov si prídu na svoje vo filme Zombieland – Rana istoty (r. Ruben Fleischer). Herecké hviezdy Woody Harrelson, Emma Stone, Jesse Eisenberg a Abigail Breslin sa v pokračovaní zombie komédie vydávajú na cestu naprieč postapokalyptickou Amerikou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prípad Barnabáš Kos #Posledná aristokratka #Snežný chlapec