Jihlavský festival rozdal ceny najlepším dokumentom

Najlepším českým dokumentom dvadsiateho tretieho ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jihlava, ktorý sa v utorok skončil, je film Sólo francúzskeho režiséra Artemia Benkiho.

29.10.2019 13:28
jihlava solo Foto:
Najlepším dokumentom v sekcii česká radosť je dokument Sólo francúzskeho režiséra Artemia Benkiho.
debata

V sekcii súťažilo rekordných dvadsaťjeden filmov. Porota ocenila „ľahkosť, nenásilnosť a sústredenosť, s akou autor zobrazil silný ľudský príbeh trpiaceho človeka a dostal sa do jeho maximálnej možnej blízkosti bez rušivých formálnych efektov a pátosu“.

Trailer filmu Sólo.

Zvláštne uznanie udelila porota Českej radosti filmu Jiřího Zykmunda Stratený breh. Dokument je nenápadným pohľadom do života outsiderov upínajúcich sa k minulosti, miestu poznačenému dramatickými premenami, ktoré aj navzdory okolnostiam zostáva ich domovom.

Najlepším svetovým dokumentom v sekcii Opus bonum je film Fonja režisérky Liny Zacher. Porota na čele s rumunským filmárom Cristim Puiom udelila cenu celému kolektívu, ktorý vo filme vystupoval a zároveň sa na ňom podieľal. Vznikal totiž počas štvormesačného workshopu, kde sa skupina desiatich mladistvých delikventov z Madagaskaru učila pracovať s kamerou, spracúvať nakrútený materiál a rozprávať filmové príbehy. „Za láskavosť, intuíciu, dôveru, odvahu a veľkorysosť, ktoré držia film pohromade, potvrdzujú silu nevinného pohľadu a zároveň odkazujú na silu starých majstrov.“

V sekcii Medzi morami, kde súťažia filmy z východnej a strednej Európy, vyhrala rumunská snímka Učiť. Jej režisérom je Rumun Alex Brende a porota označila jeho film za oslavou nekonvenčnosti. Podľa nich ide o „zásadný film, ktorý musí vidieť celý svet“. Je príbehom učiteľa, ktorý svojich žiakov nabáda riadiť sa jednoduchým, no radikálnym heslom: totiž do toho, čo robíme, sa musíme bezhlavo a tragicky zamilovať. Cenu Medzi morami získal „za oslavu nekonvenčnosti a prijatie zložitosti a vášne vo výučbe“, zhrnula porota.

V študentskej podsekcii Medzi morami ocenili dokument Život by mohol byť taký krásny tvorivej dvojice Angelika Herta a Filip Jacobson. „Za voľne plynúci, nepredvídateľný štýl, ktorý podrýva konvenčné rozprávanie o mužskom dobrodružstve, a za sarkastické a otvorené skúmanie povahy historickej traumy a pamäti.“

Najlepším debutom je belgický dokument Afázia Jeleny Jureša, ktorý ocenila aj študentská porota. Kazašský filmár Sergej Dvorcevoj dostal v Jihlave ocenenie za celoživotný prínos. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jihlava trval od 24. do 29. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #dokumentárny film #Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jihlava