Česká televízia pripravila na Vianoce štyri nové rozprávky

Česká televízia (ČT) pripravila tento rok na Vianoce štyri nové rozprávky - Princezná a pol kráľovstva, Čarovný kamienok, Čertovské pero a pre sluchovo postihnuté deti Kde bývajú strašidlá.

06.11.2019 10:00
CT princezna a pul kralovstvi Foto:
V novej českej rozprávke účinkujú Marek Eben, Eva Josefíková a Matouš Ruml.
debata

Nový rok sa začne na ČT pokračovaním koprodukčnej minisérie Mária Terézia, ktorej nové časti sa objavia 1. a 2. januára. Po Novom roku sa predstaví nový formát Pečie celá krajina, v ktorom sa objaví 12 amatérskych pekárov a cukrárov.

„Tohtoročné Vianoce v Českej televízii budú rovnako ako vlani a predvlani tradičné. Nebudeme experimentovať ani prinášať nejaké extrémne novinky. Naši diváci vyžadujú tradície a my im ich dodávame. A pretože sme televízia, ktorá sa snaží byť vyvážená, tak okrem 36 princov, 30 princezien a 69 kráľov a kráľovien tam budeme mať rovnaké množstvo čertov, čarodejníkov a čarodejníc,“ povedal Dvořák.

Réžie štedrovečernej rozprávky Princezná a pol kráľovstva sa ujal Karel Janák, ktorý do hlavných rolí obsadil Evu Josefíkovú, Matúša Rumla a Marka Ebena. Pre Ebena ide o návrat na televíznu obrazovku v inej roli ako moderátorskej po viac ako 20 rokoch. „Páčilo sa mi, že je to taká klasická rozprávka. Je to pekne napísané. Vyhovuje mi, že to nie je veľmi akčná figúra, pretože v mojom veku je na akčné postavy neskoro,“ podotkol Eben.

Ďalšia tohtoročná premiérová rozprávka Čarovný kamienok vznikla v spolupráci so slovenskou verejnoprávnou televíziou. V príbehu o čarovnom kamienku, ktorý dokáže splniť všetky želania, sa diváci môžu tešiť napríklad na Zuzanu Bydžovskú alebo Pavla Kříža. Televíznu premiéru bude mať aj rodinná filmová rozprávka Čertovské pero. Režisér Marek Najbrt do hlavných úloh v príbehu o spravodlivom pekle, krásnej krčmárke, leňochovi a podplatných radných obsadil Judit Bárdos, Jana Cinu a Ondřeja Vetchého. Po piaty raz ČT cez sviatky ponúkne rozprávku pre sluchovo postihnutých. V príbehu Kde bývajú strašidlá sa rolí ujali výhradne nepočujúci herci a celý príbeh je v znakovom jazyku.

Cez Vianoce sa vo vysielaní ČT objavia Snowborďáci, film, ktorý mal premiéru pred 15 rokmi. A tiež Pelíšky režiséra Jana Hřebejka, od ktorých prvého televízneho uvedenia tento rok uplynie 20 rokov. V programe bude tiež Vianočný galakoncert Lucie Bílej s hosťami Janom Toužimským a rímskokatolíckym kňazom Zbigniewom Czendlikom. Plný hudby bude aj 29. ročník adventných koncertov ČT, v ktorých vystúpia okrem iných Hana Zagorová, Pavel Šporcl, Lenka Filipová, Čechomor alebo Adam Plachetka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozprávka #ČT