Edward Norton je režisérom aj detektívom

Edward Norton najskôr napísal scenár a potom režíroval aj produkoval film Sirota Brooklyn. Nenechal nič na náhodu a v snímke si zahral aj hlavnú postavu s Tourettovým syndrómom.

10.11.2019 12:00
brooklyn Foto:
Edward Norton
debata

Diagnóza neslušných slov komplikuje život detektívovi Lionovi Essrogovi. Neuropsychiatrické ochorenie sprevádzajú neovládateľné tiky, zvuky, výkriky a nadávky. V ten najnevhodnejší okamih. Prepáčte, ospravedlňuje sa každú chvíľu Lion za svoje druhé, neokrôchané ja. Mal len štyri roky, keď mu zomrela mama, a dvanásť, keď sa jeho a ďalších kamarátov zo sirotinca ujal Frank Minna (Bruce Willis). Z detí, ktoré by pravdepodobne skončili na ulici, vychoval mužov, ktorí mu verne kryli chrbát. Lionel, vďaka svojej vynikajúcej pamäti, bol dôležitým článkom každého detektívneho pátrania.

Keď neznámy muž zabije Franka, Lionovho mentora, učiteľa a jediného priateľa, začne pátrať po vrahovi na vlastnú päsť a postupne rozplieta pavučinu prísne ukrývaných tajomstiev, v ktorej funguje New York. Odkrýva násilie, korupciu či neobmedzenú moc peňazí – celá vražedná konšpirácia má omnoho hlbšie korene. Edward Norton, ktorý si v dobovej detektívke Sirota Brooklyn zahral hlavnú úlohu, snímku tiež režíroval. Predlohou k filmu je úspešný román amerického spisovateľa Jonathana Lethena s rovnomenným názvom Motherless Brooklyn.

Pre slávneho herca známeho z filmov Neuveriteľný Hulk (2008) či Ľud verzus Larry Flynt (1996) bol film dlho vysnívaným projektom, nakrútenie ktorého sa vraj snažil presadiť dvadsať rokov. Keď sa mu to konečne podarilo, nenechal nič na náhodu a ujal sa rovno štyroch úloh – okrem spomínanej hereckej úlohy a réžie bol aj scenáristom a producentom. V hlavných úlohách sa okrem Edwarda Nortona a Brucea Willisa predstavili Willem Dafoe a Alec Baldwin.

Druhý režijný počin (prvým bola romantická komédia Kňaz, rabín a blondínka z roku 2000) však nebol pre Nortona jednoduchým sústom. "Stáli predo mnou viaceré výzvy. Jednou z nich bolo uchopenie postavy, ktorá trpí vážnym ochorením. Treba urobiť podrobný prieskum, aby ste pochopili jadro veci a našli šľachetnosť v jej vnútri,“ povedal režisér. Sirota Brooklyn je v našich kinách od 31. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #film #Alec Baldwin #Bruce Willis #Edward Norton #sirota brooklyn