Slovenský film Ostrým nožom ocenili v Nemecku

Režisérsky debut Teodora Kuhna Ostrým nožom získal špeciálnu cenu za najlepšiu réžiu. Snímku uviedli v súťažnej sekcii na 29. Filmovom festivale Cottbus (5. - 19. 11.) v Nemecku.

12.11.2019 18:00
Táňa Radeva Foto:
Herečka Táňa Radeva vo filme Ostrým nožom.
debata

„Réžia tohto filmu pôsobivo dokazuje, že aktuálnosť témy nemusí nutne niesť celovečerný film k realistickosti na úkor emocionality. Vďaka presvedčivému vedeniu tímu a hercov je tento film filmovým zážitkom a vyjadrením našej doby,“ znie odôvodnenie medzinárodnej päťčlennej poroty, v ktorej zasadal aj ruský režisér narodený v Kazachstane, držiteľ ocenení z Cannes, Karlových Varov či Cinéma du Reél – Sergej Dvorcevoj.

Filmový festival Cottbus patrí medzi najdôležitejšie festivaly pre filmy východnej a strednej Európy. Súčasťou festivalu je aj industry platforma „Connecting Cottbus“, kde sa každoročne predstavujú nové projekty, hľadajúce potenciálnych koprodukčných partnerov.

Roman Luknár ako Ľudovít Benko v dráme Ostrým... Foto: Continental film
Roman Luknár Ostrým nožom Roman Luknár ako Ľudovít Benko v dráme Ostrým nožom.

Film Ostrým nožom rozpráva príbeh otca, ktorému zavraždia syna. Z útoku sú obvinení štyria páchatelia, pre chybné rozhodnutie sudkyne sa však dostanú na slobodu. Otec, odhodlaný odhaliť pravdu, sa púšťa do nevyrovnaného boja s nečinnou políciou, skorumpovaným súdnictvom aj vládnucou mafiou. Hlavnú postavu otca stvárnil Roman Luknár, matku zavraždeného chlapca zahrala Ela Lehotská, v úlohe syna vystupuje Dávid Hartl. V ďalších postavách sa predstavili aj Miroslav Krobot, Marián Mitaš, Táňa Radeva či Jana Oľhová.

Film vstúpil do slovenskej kinodistribúcie 21. februára. Do dnešného dňa ho videlo takmer 40.000 divákov. Medzinárodnú premiéru mal na ‚áčkovom‘ festivale v Šanghaji. Snímka získala hlavnú cenu Grand Prix na českom Febiofeste a cenu v súťaži filmov poľského festivalu Lubuskie Lato Filmowe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ostrým nožom