Televízne tipy Pravdy: Nový seriál Bez vedomia s Pauhofovou aj Bebjakova Čiara s Maštalírom

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od soboty 16.11. do stredy 20.11.

15.11.2019 11:00
bez vedomia Foto:
V seriáli Bez vedomia hrá Táňa Pauhofová huslistku Máriu.
debata

Sobota 16.11.

Hovory s TGM, ČT2, 20.00 Iba dvaja herci, ale akí – tatíčka Masaryka hrá vynikajúci Martin Huba, skvelého spisovateľa Karla Čapka zasa nemenej výborný Jan Budař. Celý film sa prechádzajú po topoľčianskom parku a debatujú – ale stojí to za to. Ak ste film o dvoch výnimočných mysliteľoch ešte nevideli, pozrite si ho.

Čiara, ČT2, 21.20 Ktosi Bebjakovu Čiaru v skratke charakterizoval ako "slovenský pokus o mafiánsky film, ktorý celkom vyšiel“. Tridsaťpäťročný Adam Krajňák je otcom troch mladých dcér, ale hlavne hlavou slovensko-ukrajinského gangu, ktorý pašuje cigarety. S blížiacim sa vstupom Slovenska do Schengenu sa však chystá veľké sprísnenie hraničných kontrol a medzi pašeráckymi skupinami vzrastá napätie… Film s Tomášom Maštalírom, Emíliou Vášáryovou a Andym Hrycom.

Film Čiara nakrútil režisér Peter Bebjak. Foto: WANDAL PRODUCTION
ciara Film Čiara nakrútil režisér Peter Bebjak.

Nedeľa 17.11.:

Bez vedomia, HBO, 20.00

Nový seriál z produkcie HBO Europe sa odohráva v roku 1989. Hlavná hrdinka, profesionálna huslistka Mária (Táňa Pauhofová), sa vracia so svojím manželom Viktorom späť do Čiech, a to po 12 rokoch v londýnskom exile. Verí, že sa vracia do krajiny, kde tvrdý socializmus postupne stráca svoju moc a nadvládu. Lenže namiesto toho Viktor záhadne zmizne a Mária stojí pred najväčšou výzvou svojho života. Réžia Ivan Zachariáš, okrem Táne Pauhofovej hrajú Martin Hofmann, Martin Myšička, Jan Vlasák, David Nykl, Hattie Morahan.

Nico, 1988, Cinemax, 22.00

Aj toto je pozoruhodný film – o legendárnej speváčke Velvet Underground, jednej z Warholových múz a hudobnej ikone nielen 60. rokov minulého storočia. Biografická dráma sa zameriava na posledné dva roky jej života, ktoré počas 80. rokov strávila na turné po Európe.

Pondelok 18.11.:

Grilovačka, Jednotka, 20.30

Po pracovnom dni dobre padne ľahká francúzska komédia. Táto z roku 2014 rozpráva o Antoinovi, ktorý dostane na svoje päťdesiate narodeniny infarkt. On, ktorý sa celý život zdravo stravoval, dával si pozor na svoju hmotnosť a nerozčuľoval sa, práve naopak, bol ochotný prižmúriť oči nad chybami svojho okolia. Nič z toho mu však nepomohlo, rozhodne sa teda, že odteraz bude robiť všetko inak.

Francúzska komédia Grilovačka. Foto: STUDIO CANAL
grilovacka Francúzska komédia Grilovačka.

Životy tých druhých, Dvojka, 22.25

A toto je vynikajúci nemecký film Floriana Henckela von Donnersmarcka z roku 2006, ktorý získal Oscara ako najlepší zahraničný film a porazil aj favorizované snímky ako Faunov labyrint od Guillerma del Tora či Volver od Pedra Almodóvara. Sedem cien si film odniesol od Nemeckej filmovej akadémie, napr. réžia, scenár a film roku. Celkovo mal 11 nominácií, čo je rekord v histórii akadémie. Videla som ho vtedy v Nemecku v kine a bol to silný zážitok. Dej sa odohráva v roku 1984, keď si jednotná socialistická strana upevňuje svoju pozíciu pomocou nemilosrdného systému monitorovania a manipulácie s potenciálne nebezpečnými ľuďmi, na čo využíva tajnú políciu Stasi. Verný stúpenec režimu, kapitán Gerd Wiesler (skvelý Ulrich Mühe), sa v snahe o kariérny postup pustí do zhromažďovania kompromitujúcich dôkazov proti známemu divadelnému dramatikovi Georgovi Dreymanovi (Sebastian Koch) a jeho atraktívnej priateľke Christe-Marii Sielandovej (Martina Gedeck), ktorá krátko predtým učarovala mocnému ministrovi kultúry. Keď sa však do sveta dvoch divadelných hviezd ponorí, začnú ho ich životy fascinovať a uvedomí si obmedzenosť svojej vlastnej existencie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ciara #TV program #Bez vedomia