Tip na film: Na vrchole s dvoma mužmi

Biele Vianoce sú romantickou predstavou väčšiny z nás. Vŕzganie snehu pod čižmami, poletujúce vločky a to zvláštne ticho… Za takouto romantikou treba vycestovať. V našich končinách, sa to, našťastie, ešte dá. Alebo sa to dá aj filmom, v kine. Do zasnežených hôr nás prenesie nová zimná romantická komédia Ženská na vrchole.

17.11.2019 16:00
Zenska na vrchole pripitok Foto:
Helena (Anna Polívková) a Michal (Marek Němec)
debata

Hlavnú úlohu v nej hrá Anna Polívková. Jej Helena, majiteľka biokaviarne, milovníčka raw (surovej potravy) a klíčkov, tiež priveľmi starostlivá mamička. Na sviatky opúšťa Prahu so svojím osemročným synom Mikulášom. Spočiatku sa jej na Slovensko do Tatier nechce, ale teta Ela (Jana Krausová) ju presvedčí, že sľuby synovho pseudootca, ktorý sa má objaviť cez sviatky v hlavnom meste, treba brať tak ako každý rok, s veľkou rezervou.

Michal túži po Helene a Helena po šťastí. Foto: Continental Film
Zenska na vrchole bar Michal túži po Helene a Helena po šťastí.

Vďaka svojej roztržitosti pri objednávaní izby na internete sa však miesto luxusného hotela ocitne vo vysokohorskej chate na Chopku, s príznačným názvom Samota. Navyše, jej správca a člen horskej služby Richard (Martin Dejdar) nie je práve z príchodu nečakaných hostí nadšený. So svojou dcérkou Zuzkou žije už roky na tejto samote čudácky život. Veď ani stromček na Vianoce si neozdobujú… Sympatická hrdinka sa ocitne medzi dvoma mužmi. Pravým opakom mrzutého Richarda je jeho mladší brat Michal (Marek Němec), milovník nespútanej zábavy a dobyvateľ žien, Helenu nevynímajúc… Helena však o žiadne zoznamovanie nestojí. A namiesto pôvodne plánovaného luxusu si užíva striedmo zariadenú izbu a kozub, ktorý len s námahou rozkúri. Svoju biostravu a zdravý životný štýl musí každý večer konfrontovať s dreveným lopárikom doplna naloženým slaninou, klobáskou, cibuľkou a bielym chlebom… Veď čo iné horali jedia?

Zuzka je bez mamy a Mikulášovi chýba otec. Foto: Continental Film
Zenska na vrchole deti Zuzka je bez mamy a Mikulášovi chýba otec.

Vysnívaný odpočinok a pohoda sa tak pre Helenu menia v nečakané dobrodružstvo. Aj vďaka tomu, že Michalova dcéra považuje spočiatku Pražákov za nechutných votrelcov. Navyše, za Helenou sa do Tatier vydáva jej milujúca matka (Jana Preissová) a touto aktivitou nie veľmi nadšený otec (skutočný otec hlavnej predstaviteľky Bolek Polívka). Sú predsa Vianoce a rodina musí byť spolu! Janu Preissovú uvidia diváci na filmovom plátne po dlhom čase, kedy hrala v rodinnej komédii Ako vytrhnúť veľrybe stoličku.

Režisérkou Česko – Slovenského filmu Ženská na vrchole je Lenka Kny, ktorá sa spolu s Hanou Cielovou podieľala aj na scenári. Film sa nakrúcal v tvrdých podmienkach Nízkych Tatier – na Chopku, kedy kvôli nepriazni počasia herci občas uviazli v lanovke… Závan zimy z nového filmu, v ktorom nechýba dobrodružstvo a láska, je teda autentický.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #film #Bolek Polívka #kiná #český film #Anna Polívková #Martin Dejdar #Jana Preissová #Ženská na vrcholu