Špeciálna diskusia RTVS prinesie prekvapivé súvislosti s Novembrom 89

Pád totalitných režimov v bývalých krajinách sovietskeho bloku aj dôvody, ktoré k tomu viedli, rozoberie moderátor Peter Turčík v špeciálnej diskusii Pamäť na hojdačke, ktorú RTVS pripravila k 30. výročiu Nežnej revolúcie.

19.11.2019 13:00
Ján Budaj, László Szigeti Foto:
Diskutovať budú aj Ján Budaj a László Szigeti.
debata

Dve časti odvysiela Dvojka v stredy 20. novembra o 22:25 a 27. novembra o 22:30. Autorom námetu a scenára je aktivista, scenárista, novinár a jeden z členov prvého koordinačného výboru Verejnosti proti násiliu Eugen Gindl.

„Po 30 rokoch je najvyšší čas povedať si aj to, čo sa nepodarilo. Prišlo mi preto zaujímavé pozvať ľudí, ktorí boli priamo pri dianí – či to už bol Jan Urban za české Občianske fórum, Adam Michnik ako hlavný predstaviteľ poľskej Solidarity a za slovenské VPN Ján Budaj. Nestáva sa často, že prídu do diskusie významní ľudia z troch štátov. Z týchto debát som sa aj ja dozvedel nové fakty, niektoré ma milo prekvapili, takže pre divákov RTVS to, verím, bude veľmi podnetné a zaujímavé,“ prezradil Eugen Gindl.

Prvá z dvoch častí Pamäti na hojdačke sa pozrie na vývoj v krajinách východného bloku na sklonku 80. rokov minulého storočia. Reč bude aj o rôznorodostiach názoru na následné zmeny. Diskutovať o tom budú historici z Ústavu politických vied SAV Norbert Kmeť a Juraj Marušiak, politik, publicista a signatár Charty 77 Václav Žák, historik Wroclavskej univerzity Lukasz Kaminski, politik a publicista Boris Zala, ktorý stál za prvým vyhlásením Verejnosti proti násiliu z 22. novembra 1989.

„Bude to reflexia o tom, čo sa v tých časoch dialo v spoločnosti až sa situácia dostala do štádia, kedy už bolo viac-menej nevyhnutné, aby prišlo k zmene. Vyvinulo sa to tak, že padol režim, ale myslím si, že nikto z hlavných aktérov Nežnej revolúcie nechcel takú zásadnú ekonomicko-spoločenskú zmenu, k akej to dospelo. Prvotným impulzom jednoducho bolo vyšetriť násilie na Národnej triede v Prahe. To bolo to najdôležitejšie zo všetkého a potom už začali ísť požiadavky ďalej,“ priblížil Peter Turčík.

Druhá diskusia sa zameriava na rok 1989, keď v krátkom čase po sebe skončili v Európe totalitné režimy. To, čo predchádzalo Novembru 89 v Českoslo­vensku, okrúhlym stolom v Poľsku a Maďarsku, či pádu Berlínskeho múru budú diskutéri analyzovať porovnávaním posledného roku socializmu v stredovýchodnej Európe. Do štúdia RTVS prídu novinár, signatár Charty 77, spoluzakladateľ, líder a hovorca Občianskeho fóra Jan Urban, filológ, publicista a bývalý disident Andrej Jagodzinski, spoluzakladateľ poľskej Solidarity a šéfredaktor denníka Gazeta Wyborcza Adam Michnik, hlavný predstaviteľ Verejnosti proti násiliu a politik Ján Budaj a spoluzakladateľ Maďarskej nezávislej iniciatívy a vydavateľ László Szigeti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #László Szigeti #Boris Zala #Ján Budaj #Juraj Marušiak #Norbert Kmeť #Václav Žák #Lukasz Kaminski