Televízne tipy Pravdy: drámy o Palachovi, Heydrichovi aj Márii, kráľovnej Škótska

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od piatku 22.11. do nedele 24.11.

22.11.2019 13:00
jan palach Foto:
Viktor Zavadil vo filme Roberta Sedláčka Jan Palach.
debata

Piatok 22 .11.:

2Bobule, CS Film, 20.00

Ak sa vám páčila česká vinárska komédia Bobule, pozrite si jej pokračovanie nazvané 2Bobule. Opäť sa dostaneme do juhomoravských viníc, ale pribudnú nové postavy a nové herecké tváre na čele s Jiřím Kornom, Jiřím Krampolom a Janou Švandovou. Pre Lubomíra Lipského, ktorý si zahral rolu dedka, boli 2Bobule filmovou rolou číslo 100! A v hlavnej role, samozrejme, ostávajú Kryštof Hádek, Lukáš Langmajer a Tereza Voříšková.

Tereza Voříšková a Kryštof Hádek v českej... Foto: BIOSCOP
2bobule Tereza Voříšková a Kryštof Hádek v českej komédii 2Bobule.

Heydrich: Muž so železným srdcom, JOJ Cinema, 20.15

Ak by vás predsa vinárska tematika nezaujala, je tu možnosť pozrieť si niečo z celkom iného súdka: francúzsky vojnový triler o Heydrichovi z roku 2017. Film môžete poznať aj pod názvom Smrtihlav. Vraj sa od väčšiny predošlých filmových spracovaní s touto témou líši. Zameriava sa totiž aj na opačnú stranu barikády – na samotného Heydricha. Ten tu nie je len predmetom atentátu, ale dôležitou aktívnou postavou. Popri príbehu československých parašutistov sleduje film aj Heydrichov život, vzostup a kariéru, ktorú ukončil ako jeden z najväčších prominentov Tretej ríše. Najnovší verzia atentátu na Heydricha tak ukazuje nielen hrdinstvo, ale aj neľútostné zlo, proti ktorému je namierené.

Mizerné ulice, Dvojka, 21.45

Toto je vraj prvý z veľkých filmov Martina Scorseseho a zároveň prvý z množstva jeho filmov venovaných jeho životnej téme – v Amerike domestikovanej talianskej mafii… Ak máte radi Scorseseho, Harveyho Keitela a Roberta De Nira a nevideli ste tento film z roku 1973 tak ako ja, využite šancu. Navyše je tu vraj bravúrne vykreslená atmosféra New Yorku 70. rokov so všetkými afro účesmi, mrkváčmi a „hulením“.

Sobota 23. 11.:

Sám život, Cinemax, 14.25

Romantická dráma USA sa točí okolo páru (Oscar Isaac a Olivia Wildeová) prežívajúceho multigeneračný ľúbostný príbeh, ktorý preklenuje celé desaťročia i kontinenty. Z ulíc New Yorku až na španielsky vidiek všetko spája jediná udalosť. A hrajú tu aj Antonio Banderas či Annette Beningová.

Mária Stuartová, kráľovná Škótska, ČT2, 20.00

Historický film z roku 1971 by sa vraj skôr mal volať Mária a Alžbeta, pretože v ňom ide hlavne o súperenie týchto dvoch žien. Vanessa Redgraveová podala fantastický výkon, ale podľa niektorých divákov ju zatienila Glenda Jacksonová ako kráľovná Alžbeta a výborný vraj bol aj Timothy Dalton v role slizkého grófa Darnleyho.

Glenda Jacksonová a Vanessa Redgraveová vo... Foto: Universal Pictures
maria kralovna Glenda Jacksonová a Vanessa Redgraveová vo filme Mária, kráľovná Škótska.

Nedeľa 24. 11.:

Jan Palach, Jednotka, 20.30

Film Roberta Sedláčka z roku 2017 pozoruje posledných niekoľko mesiacov života Jana Palacha. Pozoruje ho na základe dostupných faktických prameňov a zároveň premýšľa, čo sa tomu mladému mužovi preháňalo hlavou. Jan Palach nikomu z blízkych o svojom rozhodnutí dopredu nepovedal. Ani nenaznačil, že by bol niečoho takého schopný. Vo filme prechádza vzťahom so svojou priateľkou Helenkou, búrlivým internátnym životom roku 1968, spolužitím s mamou doma vo Všetatoch, zažije študentské brigády v Kazachstane a vo Francúzsku, chodí do školy, pozoruje a mlčí. Rovnako ako sa od jesene 1968 mení verejný život, charakter ulíc a výrazy ľudí, stáva sa niečo s Janom. Ako to, že si nič nevšimlo jeho dievča, mama, spolužiaci? Kamera po celý film sleduje Janovu tvár a snaží sa zachytiť okamihy rozhodnutia.

Viktor Zavadil vo filme Roberta Sedláčka Jan... Foto: Cinemart
jan palach Viktor Zavadil vo filme Roberta Sedláčka Jan Palach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV program #Ján Palach #Heydrich #2Bobule