V komédii Vlastníci sa Jiří Lábus vadí s Dagmar Havlovou

Nový český film režiséra Jiřího Havelku Vlastníci konštatuje, že byť vlastníkom je príjemné, ale nie vždy. V mestskom činžiaku si napríklad majiteľ bytu nemôže robiť, čo chce: povala patrí všetkým, a ak ju chcú predať, musia sa o tom rozhodnúť na domovej schôdzi všetci nájomníci. Ak sa zhodnú, z utŕžených peňazí budú môcť niečo v chátrajúcom dome opraviť a aj vybudovať výťah. Vytúžený súhlas však nie je samozrejmosť. Susedia sa nedokážu dohodnúť.

22.11.2019 15:00
Vlastnici 02 Foto:
Komédia Jiřího Havelku Vlastníci je plná hereckých hviezd - hrá tu Dagmar Havlová, Jiří Lábus, Tereza Voříšková, Kryštof Hádek, Klára Melíšková a ďalší.
debata

V zasadačke panuje uštipačnosť, posmešky, nájomníci sa navzájom spochybňujú, upodozrievajú a malicherne kontrolujú jeden druhého. Najprv sú „prestrelky“ len medzi znepriatelenými susedmi, neskôr sa však boje rozširujú aj medzi spriaznené duše. Nervy povoľujú, nastupuje hystéria.

Povadia sa aj pozitívne naladení mladí manželia, ktorí sú poverení vedením a zapisovaním schôdze. Všetko sa rúca, hrozí krachom. Výborný námet na veselohru – a Jiří Havelka potenciál dokonale využil.

Dagmar Havlová vo filmovej komédii Jiřího... Foto: Cinemart
Dagmar Havlova 01 Dagmar Havlová vo filmovej komédii Jiřího Havelku Vlastníci.

Každá postava dáva hercovi príležitosť vytvoriť na plátne zaujímavý charakter. V domoch žijú rozmanití ľudia, ktorých spája len spoločná adresa, inak sú si veľmi vzdialení. Stretávajú sa síce skoro každý deň na chodbách a schodiskách, vidia si trocha do súkromia, majú k sebe sympatie aj antipatie, ale v názoroch sa líšia. Najviac ich spájajú spoločné problémy – pukliny v múroch, deravá strecha, nefungujúca kanalizácia či nespoľahlivé plynové rúrky.

A spája ich aj nespokojnosť s vlastným životom, nespokojnosť so životom susedov. Skrátka, vlastníctvo, to je výbušná zmes! Žiť medzi nimi je utrpenie, ale hrať ich je radosť. Aspoň tak sa zdá podľa výkonov hercov.

Obhajcu starých dobrých čias stvárnil Jiří Lábus, namyslenú zbohatlíčku Pavla Tomicová, dôverčivú aktivistku Tereza Ramba (Voříšková), záhadní sú Kryštof Hádek a Stanislav Majer, upútajú aj strohá Klára Melíšková, mäkký Vojta Kotek, tichý Ladislav Trojan a aj ďalší. Objavom pre nášho diváka bude Slovák Andrej Polák, ktorý už 21 rokov pôsobí v Česku. Hrá napríklad (ako jediný) aj v divadelnej verzii Vlastníkov, ktorú tiež režíroval Jiří Havelka.

Havelka vymyslel aj námet a napísal scenár Vlastníkov. Vraj sám chodil na domové schôdze a keď chcel kupovať povalu, zažil podobné situácie. Už tam zistil, že to je utrpenie i zábava v jednom, ide o to, do akej miery sa problém človeka práve týka. Keď sa na zvady pozerá v kine, je to zábava, keď sa musí dohadovať so susedmi naozaj, je to dráma.

Havelkov príbeh sa odohráva v jednej miestnosti, účinkujúci sedia okolo stola, len debatujú, ale do deja vstúpi aj panika z pôrodu aj smrť. Vtedy sa rozvadení na chvíľu spoja, uzemní ich majestát života a smrti, ale vzápätí sú už späť v banalite. Čerešničkou na torte je Dagmar Havlová, ktorá hrá jednu z obyvateliek domu, potuteľnú osamelú dámu. Je to „popleta“, internet neovláda, ale na robenie rozbrojov a na zapáranie má rozumu dosť. Vraj si sama zvolila imidž a vymyslela, ako postavu ozvláštniť. Je to naozaj výborná komička. Film však nie je iba veselý, má dramatickú pointu a horko konštatuje: aj vlastník je len človek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Dagmar Havlová #Jiří Havelka #Jiří Lábus #Vlastníci