Prichádza nový životopisný film o Jožovi Urbanovi

Nový česko - slovenský film Voda čo ma drží nad vodou vykresľuje básnika Jozefa Urbana v posledných siedmich rokoch života a vrcholí práve napísaním slávneho hitu.

28.11.2019 11:00
debata
Roman Pomajbo s českým hercom Martinom Dejdarom. Foto: Continental film
Voda co ma drzi nad vodou 13 Roman Pomajbo s českým hercom Martinom Dejdarom.

Bol vzorovým bohémom v pravom zmysle slova. Bol do takej miery odtrhnutý od reality, že vždy, keď ho dobehla, zrazila ho na kolená. Bol sám sebe protikladom. Tak vykresľuje legendárneho básnika Jozefa Urbana jeho blízky priateľ Ondrej Kalamár.

Podľa jeho knihy Pivo u Chárona nakrútili o Urbanovi životopisný film. Námetu sa odvážne ujal český režisér a producent Tomáš Magnusek a hlavnú postavu básnika Urbana prekvapivo stvárnil Roman Pomajbo.

Jozef Urban bol básnik, búrlivák, ale i jemný a citlivý človek. Zahynul vo veku 35 rokov pri autonehode pred 20 rokmi.

Nový česko – slovenský film Voda, čo ma drží nad vodou vykresľuje posledných sedem rokov jeho života a vrcholí práve napísaním slávneho hitu. "Joža Urbana považujem za jedného z piatich najväčších slovenských básnikov v celej histórii a zaslúži si, aby jeho tvorbu niečo pripomínalo,“ hovorí Ondrej Kalamár.

Režiséra Magnuseka Urban oslovil ako autor genialitou, ako človek prirodzenosťou a úprimnosťou aj v situáciách, keď sa mu to vôbec nehodilo. "Ja sám som nikdy taký borec nebol,“ priznáva režisér.

Hlavnú postavu stvárňuje Roman Pomajbo, ktorý ako herec poznal Urbanovu tvorbu, no nestretol sa s ním osobne. "Spoznal som ho až pri nakrúcaní z rozprávania ľudí a myslím, že bol veľmi citlivý človek. Neexistuje, aby niekto, kto je iba rebel, dokázal na pár riadkoch vytvoriť takú krásu,“ hovorí.

Okrem Pomajba sa vo filme predstaví celá plejáda známych tvárí. Zo slovenských hercov sú to napríklad Robert Roth, Lukáš Latinák či Andrea Kerestešová Růžičková, z českých predstaviteľov Martin Dejdar, Jan Kanyza a Svatopluk Skopal.

V epizódnych úlohách sa v snímke objavia aj reálne osobnosti, ktoré Urbana poznali, napríklad hudobník Vašo Patejdl či moderátorka Oľga Záblacká.

Roman Pomajbo s českým hercom Martinom Dejdarom.
Roman Pomajbo a Robo Roth vo filme Voda čo ma...
+2Zábavná scéna s moderátorkou Oľgou Záblackou,...

Životný príbeh básnika sa odvíja so všetkým, čo k nemu patrilo. Ukazuje, prečo ho ľudia milovali, aj jeho tienistú stránku. Nič neprikrášľuje, no neberie ani žiadne ohľady. Otvorene hovorí o jeho náklonnosti k ženám aj alkoholu. Napokon, autor knihy a spoluautor scenára Ondrej Kalamár strávil s Jožom Urbanom intenzívnych päť rokov počas jeho "zvolenského obdobia“ a boli si veľmi blízki.

"Bol ako Jekyll a Hyde, keď bol Jekyllom, bol taký milý a distingvovaný, že ho každý musel milovať, a keď sa premenil na Hydea, bol svojím presným opakom, stal sa z neho totálny diabol. No ľudský rozmer uňho prevažoval,“ hovorí.

Pri sledovaní životopisného filmu o Jožovi Urbanovi treba vedieť, že je to nezávislý film, ktorý zápasil s nedostatkom peňazí a vznikol počas desiatich natáčacích dní.

Na druhej strane z plátna prostredníctvom Urbanových básní a piesní prichádza k divákovi úprimnosť, obrovský talent básnika a pocit všeobjímajúceho bezhraničného priateľstva. Priateľstvo napokon spojilo aj tvorcov filmu a ich spolupracovníkov, medzi ktorými sú aj Maroš Bančej či Vašo Patejdl.

"Bola to taká punková jazda, film za 2 milióny Kč bez štátnych či európskych dotácií. Ale možno ukáže aj iným, že sa taký film urobiť dá,“ hovorí režisér Tomáš Magnusek.

Scenár napísal Kalamár s Magnusekom na dvakrát a ako to už v nízkorozpočtových filmoch býva, obaja vo filme tiež účinkujú, spolu s profesionálnymi hercami. Českí diváci, ktorí už film videli, naň reagujú pozitívne, hoci Joža Urbana nepoznali.

Film vykresľuje básnika takého, aký naozaj bol, napríklad aj okolnosti vzniku jeho najslávnejšej piesne Voda, čo ma drží nad vodou, o ktorej sa začali šíriť rôzne fámy. To, čo tesne predchádzalo básnikovej tragickej smrti, je však už umelecká fikcia.

Roman Pomajbo sa k úlohe básnika dostal tak trocha natruc. Keď režiséra odhovárali, že Pomajbo sa na tú úlohu nehodí, lebo je komik, rázne odmietol takého škatuľkovanie. Samotnému Pomajbovi by ani vo sne nenapadlo, že bude hrať Jozefa Urbana, nie je typ rebela a na básnika, ktorého stvárňuje, sa ani nepodobá. No pridáva otázku: "Viete, čo je pre mňa ako herca najväčšia poklona? Keď mi ľudia, ktorí Urbana poznali, hovoria, že som Jožo!“

"Splnil som si sen a dúfam, že film divákom Joža Urbana a jeho poéziu priblíži,“ dodáva autor a iniciátor filmu Ondrej Kalamár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Urban