Najlepšia kameramanka je tento rok Denisa Buranová

Hlavnú cenu KAMERA 2019 získala kameramanka Denisa Buranová za film Ostrým nožom. Prestížne ocenenie KAMERA od roku 1999 raz za dva roky organizuje Asociácia slovenských kameramanov.

27.11.2019 21:00
Denisa Buranova Foto:
Víťazkou KAMERA 2019 je Denisa Buranová.
debata

Ľudovít Benko príde o syna. Krátko po stužkovej ho na brehu Dunaja dobodajú štyria neonacisti. Otec sa však namiesto aspoň mierneho zadosťučinenia za stratu syna stáva svedkom toho, ako súd páchateľov namiesto za mreže posiela na slobodu a vo svojom zúfalom, bezhlavom boji s políciou, súdmi a mafiou sa vzďaľuje svojim žijúcim najbližším.

Je vám to povedomé? Otca Ľudovíta Benka stvárnil vo filme Ostrým nožom Roman Luknár, jeho zabitého syna Dávid Hartl. Mladý slovenský režisér Teodor Kuhn spracoval námet podľa udalosti, ktorá sa skutočne stala. Každý pozná prípad zavraždeného Daniela Tupého, ako aj to, že za 14 rokov neboli jeho vrahovia odsúdení.

Film Ostrým nožom vznikol minulý rok a jeho tvorcovia si získali zaslúžené uznanie aj pozornosť. Ako to už vo filmárskom remesle chodí, do hľadáčika sa zväčša dostávajú režisér a herci. Ostatní, rovnako nezanedbateľní, bývajú niekedy tak trochu „v závoze“. Napríklad kameramani a dnes už aj kameramanky. Aj preto existuje ocenenie KAMERA, ktoré od roku 1999 raz za dva roky organizuje Asociácia slovenských kameramanov a ktoré sa stalo prestížnou medzinárodnou udalosťou.

Na večernom slávnostnom vyhlasovaní získala Hlavnú cenu KAMERA 2019 kameramanka Denisa Buranová za film Ostrým nožom. Na to, že tento rok bolo do súťaže prihlásených rekordných 133 audiovizuálnych diel, ktoré v posledných dvoch rokoch vznikli na poli hraného filmu, dokumentov, televíznych seriálov, krátkych filmov, reklám, videoklipov a študentskej tvorby, je to naozaj veľké víťazstvo.

Denisa Buranová má za približne desaťročie na svojom konte pozoruhodné množstvo filmov. Spolupracovala na hraných, dokumentárnych aj reklamných projektoch s režisérmi ako Peter Kerekeš, Iveta Grófová, Mira Fornay a teraz už aj Teodor Kuhn. V roku 2018 dostala slovenskú filmovú cenu Slnko v sieti za kameru v debutovom filme Piata loď (Iveta Grófová), ktorý dostal aj Krištáľového medveďa v sekcii Generation na filmovom festivale Berlinale 2017.

„Snažíme sa spolu s vami už po deviaty raz prezentovať, že filmové umenie – a jedného dňa aj filmový priemysel – majú na Slovensku svoje nezastupiteľné miesto, majú dlhú tradíciu a hlavne budúcnosť, a to aj napriek devastačnému obdobiu v poslednom desaťročí minulého storočia a všetkým prekážkam na našej spoločnej ceste. Sme vďační, že nám venujete každý ročník svoju pozornosť, a tým dokazujete dôležitosť nášho úsilia,“ povedal vo svojom príhovore prezident ASK Lukáš Teren.

Medzinárodná porota, ktorej predsedal americký kameraman Steve Gainer, udelila v súťažných kategóriách aj ďalšie ceny: v kategórii dokumentárny film Jurajovi Mravcovi za film Stratený domov; v kategórii televízny seriál Tomášovi Juríčkovi za seriál Mária Terézia; za krátky film aj za audiovizuálnu reklamu dostal cenu Michal Babinec (Flora, Heroes of Today); za hudobný videoklip Dušan Husár (Son Lux -Yesterday's Wake); a v kategórii študentský film bol ocenený Oliver Záhlava za film Pura Vida.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kamera