Európsky parlament ocenil film "Boh existuje, jej meno je Petrunija"

Európsky parlament (EP) v stredu v Štrasburgu oznámil víťaza 13. filmovej ceny LUX. Tohoročnou víťaznou snímkou je film "Boh existuje, jej meno je Petrunija" od režisérky zo Skopje Teony Mitevskej.

29.11.2019 11:00
boh existuje Foto:
Víťazný film, ktorý získal cenu Európskeho parlamentu.
debata

Víťaza filmovej ceny oznámil predseda Európskeho parlamentu David Sassoli, ktorý zablahoželal všetkým trom finalistom bojujúcim o filmovú cenu europarlamentu, pričom ocenil ich schopnosť sprostredkovať emócie a používať nové jazyky.

„Prostredníctvom filmov predstavených cenou LUX musíme využiť príležitosť na preskúmanie otázok, ako sú prisťahovalectvo, právo na zdravotnú starostlivosť, feminizmus a politická etika. Riešenie klimatických núdzových situácií, našej koloniálnej minulosti alebo diskusia o našom modeli spoločnosti prostredníctvom kina je stimulujúcou výzvou, ktorú je potrebné podporovať. Sme jediný parlament na svete, ktorý udeľuje filmovú cenu. Buďme na to hrdí,“ uviedol Sassoli.

Film Boh existuje, jej meno je Petrunija vznikol v koprodukcii filmových štábov zo Severného Macedónska, Belgicka, Slovinska, Chorvátska a Francúzska. Rozpráva príbeh mladej nezamestnanej ženy, ktorá vyhrá preteky o svätý kríž počas pravoslávnych osláv sviatku Zjavenia Pána. To jej zabezpečí prístup k náboženskej tradícii obvykle otvorenej iba pre mužov. Film kritici považujú za významný príspevok k feministickému boju proti konzervatívnym spoločnostiam.

Ďalšie dva filmy, ktoré sa ocitli v najužšom výbere pre cenu LUX v roku 2019, sú dokument s názvom Cold Case Hammarskjöld (Odložený prípad: Hammarskjöld) dánskeho režiséra Madsa Brüggera v dánsko-nórsko-švédskej a belgickej koprodukcii a film Kráľovstvo (El reino) španielskeho režiséra Rodriga Sorogoyena, ktorý bol natočený v Španielsku a Francúzsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #LUX