Dni ruského filmu prinesú výber siedmich snímok z posledných troch rokov

V Bratislave sa od 4. decembra začínajú Dni ruského filmu, prehliadku otvorí dráma Arytmia.

01.12.2019 11:00
arytmia Foto:
Prehliadku otvorí ruská dráma Arytmia.
debata (1)

Sedem ruských snímok z obdobia posledných troch rokov predstavia Dni ruského filmu. Prehliadka, na ktorej sa zúčastní početná delegácia hostí, sa začína vo štvrtok v bratislavskom Kine Lumiére. Vstup na predstavenia je voľný, podujatie potrvá do 4. decembra. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Prehliadku otvorí dráma Arytmia (2017), najnovší film ruského režiséra Borisa Chlebnikova, zobrazujúci krízu v partnerskom vzťahu. Jeho hlavným hrdinom je 30-ročný Oleg, záchranár zdravotnej služby, oddaný svojim pacientom, no so sklonom k alkoholu, ktorý sa zmieta v osobnej i pracovnej kríze. Jeho žena Kaťa, lekárka na pohotovosti, mu oznámi, že sa s ním chce rozviesť. Režisér filmu je známy filmovým fanúšikom aj v slovenskom prostredí, jeho filmy Koktebel (2003) a Voľný štýl (2006) uviedol festival v Karlových Varoch. Za stvárnenie Olega vo filme Arytmia udelil karlovarský festival v roku 2017 Alexandrovi Jacenkovi Cenu za najlepší mužský herecký výkon.

Návštevníci prehliadky sa môžu tešiť na snímky rôznych žánrov. Dráma Zažiariť (2017) Kyrilla Pletneva rozpráva o dozorkyni v ženskej väznici. Za jej strohým výrazom sa skrýva hlas, ktorý by jej mohla závidieť nejedna operná diva. Keď sa táto informácia dostane na verejnosť, pozvú ju do prestížnej speváckej šou. V programe figuruje aj akčný film Rozhodnutie o likvidácii (2018) Alexandra Aravina o extrémistovi zodpovednom za teroristické útoky, pri ktorých zahynuli stovky civilistov vrátane školákov. Úlohou špeciálnej jednotky je nájsť ho a zlikvidovať.

V kolekcii je aj komédia Výlet do Paríža (2019) Sergeja Sarkisova, ktorá sa odohráva v máji 1945, keď Európa slávila koniec druhej svetovej vojny. Skupina sovietskych dôstojníkov sa vyberie osláviť veľké víťazstvo do Paríža, mesta snov. V čase vojny sa odohráva aj dráma T-34 (2018) Alexeja Sidorova, ktorá rozpráva o skupinke odvážnych ruských vojakov, ktorej sa podarilo ujsť z nemeckého zajatia na legendárnom tanku T-34. Životopisná dráma Lenin (2019) Vladimira Chotinenka zobrazuje ruského revolucionára v emigrácii v Zürichu na sklonku prvej svetovej vojny. Celý život zasvätil príprave revolúcie, no napokon jej začiatok zmeškal a možno práve teraz sa mu naskytla príležitosť, aby sa vrátil do Ruska.

Vojnový film Balkánska línia (2019) uvedie v Bratislave početná delegácia tvorcov. Film odohrávajúci sa v Juhoslávii v roku 1999, keď boje medzi Srbmi a Albáncami v provincii Kosovo naberali na intenzite, predstavia režisér Andrej Volgin, producenti Julia Volginová a Vadim Birkin, ako aj hereckí predstavitelia Gojko Mitič a Svetlana Chuikinová. Na prehliadke sa zúčastní aj producent filmu Rozhodnutie o likvidácii Karen Šachnazarov a zástupcovia spoločnosti Noy Film Company Nikolaj a Grigory Gevorkyanovci.

Dni ruského filmu v Bratislave organizujú SFÚ z poverenia Ministerstva kultúry (MK) SR v spolupráci s Ministerstvom kultúry Ruskej federácie a Noy Film Company, Veľvyslanectvom Ruskej federácie v SR a Ruským centrom vedy a kultúry v Bratislave. Projekt je súčasťou Plánu kultúrnych stykov MK SR pre rok 2019.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film