Zem znova spieva. Začalo sa nakrúcanie novej série

V budove RTVS je po tieto dni mimoriadne rušno. Z chodieb sa ozýva veselý spev, po dlážke klopkajú čižmy tanečníkov a všade to hýri pestrými farbami krojov. Začalo sa nakrúcanie novej série úspešnej šou Zem spieva, ktorú diváci uvidia na obrazovkách začiatkom januára. Semifinále a finále sa budú vysielať naživo a celou šou budú divákov sprevádzať osvedčení moderátori S hudbou vesmírnou.

30.11.2019 17:00
 DSC3441 Foto:
V súťaži Zem spieva účinkujú aj detské folklórne súbory.
debata

„Slovenský folklór nie je ako baňa, ktorá sa vyčerpá po dvoch ročníkoch, aj po desiatich rokoch by sa objavili vždy nové talenty,“ hovorí člen poroty Milan Rendoš, multiinštrumen­talista a rozhlasový redaktor.

Na septembrové kastingy Zem spieva do Martina a Starej Ľubovne prišlo zo Slovenska 190 prihlášok, čo sú takmer dve tisícky súťažiacich. Zo zahraničia sa prihlásilo 30 folklórnych zoskupení a jednotlivcov, najviac z USA, zo Srbska a z Kanady, prihlášky prišli aj z Maďarska, Belgicka, Rumunska a Ukrajiny. Úlohou päťčlennej poroty je spomedzi všetkých vybrať 63 účinkujúcich, ktorí sa už onedlho predstavia televíznym divákom.

Pod týmto číslom však treba vidieť nie počet ľudí, ale počet účinkujúcich – aj súborov. Súťažia totiž sólisti, páry aj celé skupiny, a to v troch kategóriách: tanec, spev a inštrumentálna kategória. Na rozdiel od iných súťaží v šou Zem spieva nejde o artistické výkony, ale o vzťah k tradičnej kultúre. Niekto ho prežíva individuálne cez svoj spev, niekto cez kolektívnu prácu v súbore.

V úvodných kolách tretej série Zem spieva bude súťažiacich hodnotiť päťčlenná porota, ktorú tvorí pedagogička a interpretka rusínskych piesní Anna Derevjaníková, režisér, choreograf, umelecký vedúci FS Vranovčan a DFS Cifroško Peter Kocák, choreograf, tanečník a pedagóg VŠMU Stanislav Marišler, choreografka a vedúca folklórneho súboru Váh Miroslava Palanová a multiinštrumen­talista a rozhlasový redaktor Milan Rendoš.

Súťažiacich v prvých kolách hodnotí päťčlenná... Foto: RTVS
DSC3381 Súťažiacich v prvých kolách hodnotí päťčlenná porota.

Každý z porotcov má svoj pohľad a vychutnáva si z vystúpení možno iné veci. „Pre mňa sú najzaujímavejšie sólové výkony, pretože tam sa lepšie prejaví duša človeka. Spevák si môže pesničku spomaliť či prispôsobiť bez toho, aby niekoho rušil. V skupine je zas zaujímavé sledovať spevácku súhru – počuť, či sú naozaj "vyspievaní“, alebo trénovali len pre túto príležitosť," hovorí Milan Rendoš.

Hneď v prvej časti sa predvedie súbor Vychodna Slovak Dancers z Kanady. Väčšina jeho členov a členiek sa už nenarodila na Slovensku, no medzi sebou hovoria anglicko – slovensky. „Tancovať v súbore je prvom rade dobrá zábava, a tiež máme v Kanade slovenskú komunitu a zachováme si svoje zvyky z pokolenia na pokolenie,“ hovoria s prízvukom, ale po slovensky.

„Veľa súborov tu predvádzalo tance z Parchovian a my sem prišli preto, aby me ukázali, odkiaľ pochádzajú, že aj priamo v Parchovanoch folklór žije,“ hovorí Martin Topoľovský z folklórnej skupiny Parchovianka, ktorá vznikla v roku 1971.

Ukazuje sa, že najpopulárnejšou kategóriou v súťaži ostáva spev, aj tento rok sa najviac folkloristov prihlásilo spievať. Z nástrojov mali najväčšie zastúpenie heligónka a akordeón. O kastingy sa zaujímali nielen účinkujúci, ale aj mnohí diváci a na obrazovkách bude tretí ročník súťaže patriť znova medzi hity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Zem spieva