Príďte si pozrieť dokumentárny film o Milošovi Formanovi

Dokument Forman vs. Forman uvedú v kine Lumière v stredu 4. decembra o 20. h vrámci podujatia Večer európskeho filmu.

02.12.2019 17:00
Formanvs Forman pic6 Foto:
Forman vs. Forman, dokument o poprednom predstaviteľovi československej novej vlny, premietnu exkluzívne v stredu v kine Lumière.
debata

Režisérmi filmu o najslávnejšom predstaviteľovi českej novej vlny sú dokumentaristka Helena Třeštíková a filmár Jakub Hejna. Vstup na podujatie je voľný.

Dokumentárny film Forman vs. Forman (2019) je uceleným portrétom jedného z významných českých režisérov, predstaviteľa československej novej vlny a držiteľa dvoch Oscarov za filmy Prelet nad kukučím hniezdom (1975) a Amadeus (1984), ktorý sa stal po emigrácii do Spojených štátov v roku 1968 svetoznámym tvorcom.

Film predstavuje režiséra Miloša Formana ako charizmatického človeka a tvorcu večne pochybujúceho a hľadajúceho slobodu nielen vo filmoch, ale aj vo vlastnom živote. Snímka sumarizuje jeho životnú cestu, na ktorej sa prelína priazeň s ranami osudu aj osobné úspechy i trápenia. Je kolážou súkromných a oficiálnych archívnych materiálov a autobiografických spomienok, ktoré nahovoril režisérov syn Petr.

„Miloš Forman je kľúčovou postavou môjho života… Keď som mala trinásť, stal sa zázrak. Videla som Formanov Konkurs a zmenilo mi to svet,“ hovorí Helena Třeštíková, popredná česká režisérka časozberných dokumentov. „Odrazu bol ten život na plátne rovnaký ako život, aký som poznala. Zmizol pocit, že filmy rozprávajú o nejakom inom lepšom svete. Odrazu mi došlo, že film nemusí vytvárať ilúziu, ale môže vyjadriť pravdu o živote. To bolo pre mňa kľúčové poznanie.“

Film Forman vs. Forman sa v Kine Lumière premietne ako súčasť medzinárodného projektu Európsky filmový večer – Šírenie príbehov, ktoré milujeme (European Film Night – Sharing stories we love), ktorého cieľom je v dňoch od 2. do 6. decembra v 54 európskych mestách osláviť rôznorodosť európskej filmovej produkcie, za ktorou stojí predovšetkým intenzívna podpora z programu Európskej komisie Kreatívna Európa – MEDIA.

Po projekcii sa uskutoční diskusia s filmovým kritikom Danielom Vadockým z českej produkčnej spoločnosti Negativ, ktorý s filmom a jeho tvorcami absolvoval turné vo vybraných mestách v Českej republike. Predstavenie v Kine Lumière je jedinečnou príležitosťou vidieť film na plátne na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premietanie #Miloš Forman #nová vlna