Ukrajinský režisér Oleg Sencov už nie je politickým väzňom. Príde do Bratislavy

Najznámejší politický väzeň Oleg Sencov, ktorého prepustili v septembri 2019 vrámci výmeny ruských a ukrajinských väzňov z ruského väzenia, príde na Slovensko.

03.12.2019 10:00
sencov Foto:
Oleg Sencov sa stretne s verejnosťou na dvoch diskusiách v Bratislave.
debata

S Verejnosťou sa stretne v stredu o 18. h v Ghoetheho inštitúte v Bratislave. V piatok bude od 13.30 h diskutovať v kinosále Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení a diskusiu, ktorú bude viesť dokumentarista a pedagóg Robert Kirchhoff, doplní premietanie Sencovových filmov.

Sencov strávil vo väzení päť rokov a aj vďaka jeho protestnej hladovke, ktorú držal 144 dní a 13 hodín, sa o situáciu na Ruskom okupovanom Kryme začal svet zaujímať.

Aj na Slovensku mal neprávom súdený filmár silnú podporu, prvotný impulz vyšiel z Vysokej školy múzických umení. Vznikla iniciatíva za prepustenie Olega Snecova a okrem petície bol zorganizovaný protest za prepustenie Olega Sencova pred ruskou ambasádou i premietanie filmu Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov spojený s diskusiou o politickej agresivite ruského establishmentu.

V máji 2014 zadržali ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova ruské bezpečnostné orgány a okrem iného ho obvinili z prípravy teroristických útokov a z údajného členstva v ukrajinskom nacionalistickom hnutí Pravý sektor. Dôkazy budili od začiatku pochybnosti a postupy ruskej strany vyvolali vlnu medzinárodných protestov. Aj napriek tomu uznal ruský súd Olega Sencova vo vykonštruovanom procese vinným a odsúdil ho na 20 rokov väzenia na Sibíri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diskusia #Oleg Sencov #My sme Oleg Sencov