Televízne tipy Pravdy: Advent s kapelou Desmod aj česká komediálna klasika

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 8. do 11. decembra. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

06.12.2019 12:00
lida baarova Foto:
Táňa Pauhofová ako Lída Baarová.
debata

Nedeľa 8. 12.

Slovensko Advent 2019, Dvojka, 20.10

Druhú adventnú nedeľu sa diváci môžu tešiť na koncert kapely Desmod v netradičnom spojení s klasickou hudbou. A nielen to. Počas koncertov Slovensko Advent 2019 sa predstavia občianske združenia a neziskové organizácie, ktoré celoročne pomáhajú v rôznych oblastiach života a všetkých kútoch Slovenska. O týždeň, na 12. decembra, pripravila RTVS vo Svadobnom paláci Turzovcov v Bytči program s názvom Vianočná omša z Terchovej. Večer s ľudovou omšou a s jej exkluzívnou interpretáciou Jánom Berkym Mrenicom bude prepletený piesňami Celeste Buckingham.

Lída Baarová, ČT1, 20.10

Milovala diabla. Je to zločin? Jeden z najväčších príbehov lásky dvadsiateho storočia o kontroverznom vzťahu legendárnej českej herečky Lídy Baarovej s ministrom propagandy Tretej ríše Josephom Goebbelsom. Lída Baarová (Táňa Pauhofová) odmietne ponuku na dlhodobý angažmán v Hollywoode, zostane v Berlíne a láske ku Goebbelsovi, ktorú nakoniec ukončí Hitler, úplne prepadne. Otázku, či je možné milovať zločinca, si bude jedna z najkrajších žien Európy klásť až o pár rokov neskôr. A potom sa s ňou bude pasovať počas celého života. Po návrate do vlasti ju to pravé peklo len čaká…

Zranené srdcia, HBO, 21.00

Povojnové Nemecko v roku 1946. Rachael Morganová (Keira Knightleyová) prichádza do ruín rozbombardovaného Hamburgu, aby sa stretla so svojím manželom Lewisom (Jason Clarke), britským plukovníkom povereným obnovou zničeného mesta. Keď sa vyberú do nového domova, je Rachael nepríjemne prekvapená Lewisovým nečakaným rozhodnutím – o dom sa budú deliť s jeho predošlým nemeckým vlastníkom, vdovcom (Alexander Skarsgard) a jeho dcérkou. V napätej atmosfére Rachaelino pôvodné odmietanie a zármutok čoskoro vystrieda vášeň a zrada.

Utorok 10. 12.

Frida, Film Box, 20.00

Životný príbeh Fridy Kahlo, opradený radosťou aj smútkom, láskou aj sklamaniami a fatálnym vzťahom k manželovi Diegovi Riverovi. Pripravte sa na to, že táto žena by zviedla kohokoľvek. Navyše, jej život nie je iba umenie. Stala sa známou aj vďaka politike či sexuálnej revolúcii. Trochu šteklivé kino, tak ako bol život výstrednej mexickej maliarky s horúcou južanskou krvou v žilách. K tomu všetkému farebné mexické ulice, vášnivá hudba a búrlivé udalosti polovice dvadsiateho storočia. Film šesť nominácií napokon premenil na dvoch Oscarov, za najlepšiu hudbu a najlepšie masky. V hlavných úlohách Salma Hayek, Alfred Molina a Antonio Banderas.

Streda 11. 12.

Pane, vy jste vdova!, ČT1, 23.10

"Zavři oči, brouku“ je legendárna veta v tomto skvelom filme. Mix komediálneho žánru a sci-fi nápadov s úvodnou piesňou Petra Spáleného patrí k tomu najlepšiemu z dielne scenáristov Václava Vorlíčka a Miloša Macourka. Herecký koncert v podaní Jiřího Sováka, Eduarda Cupáka, Františka Filipovského, Jana Libíčka, Heleny Ružičkovej, Vladimíra Menšíka, a, samozrejme, Olgy Schoberovej. A jedna zaujímavosť na záver – Vorlíček a Macourek sa pri použití transplantácie mozgov inšpirovali prvou úspešnou transplantáciou srdca na svete, ktorú vykonal doktor Christian Barnard.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #TV tipy #Lída Baarová #advent #Frida #Zranené srdcia #pane