RTVS začne vysielať nový televízny okruh

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) spustí pred Vianocami nový televízny okruh - Trojka. Jeho základom bude televízny archív.

06.12.2019 13:05
debata (15)

Trojka je prioritne zameraná na ľudí nad 60 rokov, ktorí preferujú domácu a archívnu tvorbu. Ako informoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, program spustia 22. decembra o šiestej hodine ráno.

Trojka prinesie archívnu tvorbu, ktorá vznikla v 60. rokoch. „Doba dozrela do štádia, keď je možné našim divákom sprístupniť všetky poklady archívu, lebo archív RTVS tvorí už niekoľko generácií skvelých hercov, režisérov, kameramanov, zvukárov, kostymérov, dokumentaristov či spravodajcov a bolo by škoda nevyužiť tento poklad a ponúknuť ho divákom,“ zdôraznil Rezník.

„Je dôležité, aby mladší diváci vnímali skvelé a tvorivé umelecké výkony, ktoré sa na televíznych obrazovkách objavovali v predchádzajúcich rokoch,“ myslí si. Dodal, že tretí okruh nazvali Trojkou aj preto, že sa spája s tretím vekom.

Televízny programový riaditeľ Marek Ťapák podotkol, že „programovým základom bude to najlepšie a najkvalitnejšie, čo sa v Československej a neskôr v Slovenskej televízii vytvorilo – cez dokumenty, cez dramatické, hudobné a zábavné programy až po publicistiku a vzdelávanie“. Ako dodal, vybrané programy sa budú digitalizovať.

Pri tvorbe programovej štruktúry vychádzali z dvoch kľúčových faktov – kľúčovú cieľovú skupinu tvoria seniori a majú bohatý archívny okruh. „Zameriavali sme sa aj na to, aby jednotlivé dni boli nejakým spôsobom zadefinované, aby vedeli diváci, na čo sa môžu v ktorý deň tešiť a nemeniť to,“ podotkla šéfdramaturgička Trojky Judita Gembická.

Ako ďalej priblížila, do pondelkového večerného hlavného vysielacieho času sa vrátia Bratislavské pondelky, v utorky diváci uvidia detektívky, kriminálne či špionážne seriály, v stredu to bude zábavná publicistika. Vo štvrtky a v nedele večer Trojka prinesie seriály, ktoré vyrobila Československá a neskôr Slovenská televízia. Piatky budú zamerané na hudbu a soboty na zábavu z televízneho archívu. Trojka má byť tak podľa jej tvorcov pohodová a oddychová.

Novinkou sú hostiteľky večerného programového bloku. Hlasmi trojky totiž budú Alena Heribanová a Soňa Müllerová, ktoré k niektorým ťažiskovým formátom týždňa pozvú do štúdia hosťa, ktorý si zaspomína, ako sa daný program, film či inscenácia vyrábali a priblíži morálny obsah diela. Program však okrem archívnej tvorby bude paralelne vysielať hlavné večerné televízne spravodajstvo a Sekcia športu pripraví skrátené športové spravodajstvo.

Trojka bude vysielať 24 hodín denne vo dvoch rotáciách. Blok od 6:00 do 12:00 sa bude následne reprízovať od 24:00. Večerný blok od 18:00 do 24:00 uvidia diváci v repríze na druhý deň od 12:00 do 18:00. V prvý deň vysielania pôjde napríklad dokumentárny film o Karolovi Plickovi Vyznanie pútnika, dokumentárny film o vianočných zvykoch pod Veľkou Javorinou, Moje obľúbené omyly – spomienky Borisa Filana či seriál Straty a nálezy a filmová esej o hodnotách života O čom je život podľa…

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS