Dokumentárny cyklus Prvá rozširuje obsah na webstránke

Nová webová stránka www.prvezeny.sk predstavuje životné príbehy významných Sloveniek, ktoré sa v našej histórii ako “Prvé” presadili v rôznych oblastiach spoločenského a verejného života. Ich silné životné príbehy, plné odvahy, nezávislosti, vzdelanosti, inšpirujú aj dnes.

08.12.2019 12:00
febio-prva-pajdusakova-promo-foto1-toto-clanok W Foto:
Dokumentárny cyklus Prvá o významných Slovenkách rozširuje obsah na webe.
debata

Stránka širokej verejnosti ponúka nové formáty – autorské texty, životopisy, odborné reflexie, fotografie, bonusové videá, brožúru na stiahnutie a ďalšie odkazy.

„Obsah bude postupne pribúdať a očakávame, že prispievať budú aj samotní užívatelia stránky. Počas rešeršov, prípravy a realizácii filmov sme objavili nesmierne hodnotné a podnetné materiály, nie všetko však bolo vhodné pre filmové spracovanie a bolo nám ľúto, že by toľko zaujímavých vecí nemalo uzrieť svetlo sveta,” povedala producentka spomínaného cyklu Barbara Janišová Feglová.

Ambíciou tvorcov je nadviazať na dokumentárne filmy, rozšíriť ich obsah a prehĺbiť tak záujem najmä mladých ľudí o vzdelanie a vnímanie hodnôt súvisiacich s históriou Slovenska. Nová stránka bude dlhodobo využiteľná na rôzne formy vzdelávania a formovanie povedomia o feminizme.

Stránka mapuje životy a prínos ženských osobností a reflektuje dôležité otázky rodovej rovnosti v našej spoločnosti, úlohu žien v našej histórii a ich prínos k rozvoju našej kultúry, vedy či národnej identity.

Usporiadanie informácií o dobe, reáliách, osudoch pomôže návštevníkovi webstránky chápať širšie kontexty s presahom do súčasnosti. „Môžu nás inšpirovať fakty o tom, čo tieto ženy dosiahli či priniesli vo svojich oboroch. V ich príbehoch však vidíme aj to, ako sa menilo postavenie žien a pohľad na ich sebarealizáciu v rôznych oblastiach. Bez tých, ktoré posúvali pomyselnú hranicu toho, čo sa od ženy v spoločnosti očakáva, by ženy v súčasnosti nemali takú mieru slobody a možnosti realizovať sa v povolaniach, ktoré si vyberú. Poznať príbehy žien z histórie, ktoré sa presadili vo verejnom živote, dáva aj súčasným ženám pocit, že majú na čo nadviazať,“ povedala režisérka a scenáristka Zuzana Liová, ktorá v dokumentárnych filmoch spracovala životné osudy divadelnej režisérky Magdy Husákovej – Lokvencovej a feministky, spisovateľky Hany Gregorovej.

Ďalšie portréty približujú osobné príbehy špiónky Beatrix Čelkovej, fotografky Ireny Blühovej, astronómky Ľudmily Pajdušákovej, etnografky Sone Kovačevičovej, prekladateľky Zory Jesenskej, botaničky Izabely Textorisovej, speváčky a herečky Magdalény Schwingerovej a pilotky Ľudmily Šapošnikovovej. Obsah stránky v tejto fáze dopĺňajú nové portréty – sochárky Erny Masarovičovej, diplomatky Maríny Paulíny, farárky Dariny Bancíkovej, olympioničky Matyldy Pálfyovej a lekárky Márie Bellovej.

Cyklus PRVÁ je sériou desiatich dokumentárnych portrétov žien, ktoré významne prispeli k dnešnému obrazu spoločnosti, kde je žena samozrejmosťou vo verejnej sfére. Zároveň je intímnou spomienkou na osobnosti alternatívnych ženských dejín, ktoré zostali popri známych mužských hrdinoch takmer neviditeľné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #prvá #webstránka