Kráľovná džezu? Film o Elle Fitzgerald môžete vidieť iba zajtra v bratislavskom kine Lumiére

V bratislavskom Kine Lumiére sa v utorok 17. decembra uskutoční prvá a jediná projekcia filmu Ella Fitzgerald: Just One of Those Things (2019) na Slovensku.

16.12.2019 16:00
ella fitzgerald kino lumiere Foto:
Film o Elle Fitzgeraldovej premietnu zajtra v bratislavskom kine Lumiére.
debata

Dokument o americkej džezovej speváčke, prezývanej „First Lady of Song“ či „Queen of Jazz“ je súčasťou cyklu Music & Film.

„Som rád, že po Milesovi Davisovi predstavíme ďalšiu džezovú legendu,“ hovorí dramaturg cyklu Miro Ulman. Fitzgerald svojou nádhernou farbou hlasu, rozsahom tri oktávy a výnimočnou hlasovou improvizáciou viac ako pol storočia udivovala celý svet.

Dokument mal svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale a mapuje život a prácu Elly Fitzgerald (1917 1996) počas niekoľkých desaťročí, od jej narodenia, cez smrť matky, súťaž talentov v Harleme, zlom v jej kariére, keď jej hudobník Chick Webb dal šancu spievať so svojím orchestrom, až po stretnutie s manažérom Normanom Granzom, vďaka ktorému sa stala jednou z najväčších svetových hviezd. Jej repertoár netvoril len džez, spievala aj soul, gospely, blues, R&B, balady a country.

Film predstavuje speváčku v celej šírke jej osobnosti vďaka dosiaľ nepublikovaným fotografiám či filmovým záberom, obsahuje i nové rozhovory. Vo filme rozpráva aj v čase nakrúcania 98-ročná bývalá tanečnica Norma Miller, ktorá si spomína na Ellino prvé vystúpenie na súťaži mladých talentov v Harleme v novembri 1934.

„Hovorí, že Ella pôvodne chcela tancovať, ale napokon sa rozhodla pre spev. Jej ošumelé šaty a plachosť na pódiu vyvolali smiech a bučanie publika, ale keď začala spievať, všetci zmĺkli. Bola perfektná,“ dodal Ulman k snímke, v ktorej si na Ellu spomínajú aj Tonny Bennett, Jamie Cullum, Laura Maluva, Patti Austin, Smokey Robinson či jej adoptívny syn Ray Brown Jr.

Režisérom filmu je britský dokumentarista Leslie Woodhead, ktorý má na svojom konte tiež záznam koncertu slávnej kapely v londýnskom Hyde Parku The Stones in the Park (1969), dokument o vplyve The Beatles v Sovietskom zväze How the Beatles Rocked the Kremlin (2009) či film o spevákovi Tonym Bennettovi s názvom Tony Bennett's New York (2010).

„Pre mňa ako celoživotného džezového fanúšika to bola úžasná práca. Film sleduje mimoriadnu cestu Elly Fitzgerald v priebehu šiestich desaťročí, keď jej vznešený hlas premieňa tragédie jej života a problémy jej čias na radosť,“ povedal režisér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #Kino Lumiere #Ella Fitzgeraldová