Najdlhšia ľudská revolúcia

Dejiny píšu víťazi – a muži. Aj keby neexistovala táto okrídlená múdrosť, z hodín dejepisu i z jazyka, ktorý používame, to tak akosi prirodzene vyplýva.

16.12.2019 19:00
projektprva.sk Foto:
Spisovateľka Hana Gregorová bola považovaná za prvú slovenskú feministku.
debata

Ak sa ženy predsa tu i tam prepracovali do učebníc, zväčša to boli anonymné bosorky upálené na hranici, bohabojné kráľovské kurtizány, zaznávané komediantky s povesťou neviestok babylonských, niekoľko vzdelaných mníšok, ktoré sa vzdali svetskej lásky, alebo šťastlivé jednotlivkyne, ktorých otec či manžel uchránil útokov „veľkých dejín“, čo sa nepíšu „od sporáka“.

Ak by sme sa však na dejiny pozreli zblízka, optika by sa rýchlo zmenila. Dejiny nepíšu len víťazi – za vojenskými vyznamenaniami a slávnymi dátumami je nespočetné množstvo heroických príbehov bezmenných jednotlivcov, a nepíšu ich len muži zapálení pre veci verejné.

„Za každým hrdinom hľadaj ženu“, vravieva sa. Ani to nie je posvätená pravda. V dejinách bolo mnoho žien, ktoré dokázali stáť samy za seba, bez ochranného štítu oficiálnych hrdinov. Ani na Slovensku to nebolo inak. Pripomína to projekt PRVÁ, ktorý rozširuje svoj obsah a spúšťa webovú stránku.

Príbehy žien, ktoré boli prvé

Poznať príbehy žien z histórie, ktoré sa presadili vo verejnom živote, dáva aj súčasným ženám pocit, že majú na čo nadviazať," povedala režisérka a scenáristka Zuzana Liová, ktorá v dokumentárnych filmoch spracovala životné osudy divadelnej režisérky Magdy Husákovej-Lokvencovej a spisovateľky Hany Gregorovej, považovanej za prvú slovenskú feministku.

Ďalšie portréty približujú osobné príbehy špiónky Beatrix Čelkovej, fotografky Ireny Blühovej, astronómky Ľudmily Pajdušákovej, etnografky Sone Kovačevičovej, prekladateľky Zory Jesenskej, botaničky Izabely Textorisovej, speváčky a herečky Magdalény Schwingerovej a pilotky Ľudmily Šapošnikovovej. Obsah stránky dopĺňajú nové portréty – sochárky Erny Masarovičovej, diplomatky Maríny Paulínyovej, farárky Dariny Bancíkovej, olympioničky Matyldy Pálfyovej a lekárky Márie Bellovej.

Nová webová stránka www.prvezeny.sk predstavuje životné príbehy významných Sloveniek, ktoré sa v našej histórii ako „Prvé" presadili v rôznych oblastiach spoločenského a verejného života. Ich silné životné príbehy, plné odvahy, nezávislosti, vzdelanosti, inšpirujú aj dnes.

Inšpiratívna webová stránka

Ambíciou tvorcov je nadviazať na dokumentárne filmy, rozšíriť ich obsah a prehĺbiť tak záujem najmä mladých ľudí o vzdelanie a vnímanie hodnôt súvisiacich s históriou Slovenska. Nová stránka bude dlhodobo využiteľná na rôzne formy vzdelávania a formovanie povedomia o feminizme. Stránka mapuje životy a prínos ženských osobností a reflektuje úlohu žien v našej histórii a ich prínos k rozvoju našej kultúry, vedy či národnej identity. Usporiadanie informácií o dobe, reáliách, osudoch pomôže návštevníkovi webovej stránky chápať širšie kontexty s presahom do súčasnosti.

„Považujem za dôležité a nevyhnutné poznať svoju históriu komplexne, nielen ako národ či ľudské spoločenstvo, ale aj z pohľadu ženy, aby sme vedeli, odkiaľ ideme a čo nás spája. Aby sme vedeli, že veci ako vzdelanie, volebné právo, ekonomická samostatnosť nám neboli darované, ale sú práve výsledkom tejto dlhej revolúcie. Poznám množstvo inšpiratívnych žien v našej histórii, ale ak mám vybrať jednu, tak to bude Božena Slančíková-Timrava. Jej dielo, názory a postoj k životu sú na tú dobu nevídané a jedinečné a pre mňa fascinujúce,“ povedala k projektu Oľga Pietruchová, odborníčka na rodovú rovnosť.

Projekt prípravy a realizácie stránky v jeho jednotlivých fázach finančne podporili Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky a Bratislavský samosprávny kraj a Fond na podporu umenia. Cyklus PRVÁ je sériou desiatich dokumentárnych portrétov žien, ktoré významne prispeli k dnešnému obrazu spoločnosti, kde je žena samozrejmosťou vo verejnej sfére. Zároveň je intímnou spomienkou na osobnosti alternatívnych ženských dejín, ktoré zostali popri známych mužských hrdinoch takmer neviditeľné. Reprezentatívnu kolekciu série na DVD vydal Slovenský filmový ústav, ktorý je spolu s Rozhlasom a televíziou Slovenska koprodukčným partnerom filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Magda Husáková Lokvencová #zuzana Liová #dokumentárny cyklus Prvá