Čarovný kamienok je vianočná rozprávka s ekologickým odkazom

Už je to raz tak, vianočný program v televízii sa nezaobíde bez rozprávok. Počas dní voľna máme priestor na okamih pookriať, odpútať sa od všedných problémov a zrejme vo väčšine domácností dôjde z dlhej chvíle aj na to, že sa zapne televízor. Ak sa tak stane, po štedrovečernom posedení sa oplatí skontrolovať program Jednotky.

17.12.2019 10:00
debata

Tvorivý tím pod vedením režisérky a spoluautorky námetu Kristíny Herczegovej totiž uvaril pre túto príležitosť novú rodinnú rozprávku Čarovný kamienok.

Jej príbeh reflektuje mimoriadne dôležitú a aktuálnu tému. Hrdinovia totiž musia čeliť novému, rozmarnému grófovi Henrichovi (Daniel Žulčák), ktorý sa chystá zničiť okolité lesy a vyhubiť divú zver. Čarovný kamienok je, samozrejme, rozprávka so všetkým, čo k jednému z najstarších žánrov patrí, takže sa bude ľúbiť, zrádzať, bojovať aj čarovať.

Neberte nám les

Hneď v úvode sa kráľ a kráľovná lesnej ríše rozhodnú odmeniť svojich služobníkov, strigu Sebel (Zuzana Bydžovská) a jej pochabého manžela Bendeguza (Ady Hajdu) za ich služby zázračným nerastom. Kameň sa však k svojmu aktuálnemu majiteľovi správa zakaždým podľa prísnych morálnych zásad. Dobré priania plní a zlé obracia proti tomu, kto ich vyriekne s nepekným úmyslom ublížiť. Strigôni ho prepustia smrteľníkom a z odstupu sledujú, ako s ním naložia. Skeptik a realista Bendeguz totiž verí, že ľudia sú sebeckí, egoistickí a ich malosť nepozná hranice, Sebel je, naopak, idealistka. Je presvedčená, že vo svete prevláda krása a láska a neváha s manželom uzavrieť riskantnú stávku. Kamienok sa teda z ríše škriatkov, lesných víl a zvierat odkotúľa do dediny, kam sa akurát prisťahoval nový gróf.

V okamihu, keď krajinu ovládne panovník, začnú sa veci radikálne meniť. Do dediny s Henrichom prichádza našťastie aj jeho sestra Júlia (Kristína Spáčová) a krehké dievča so zmyslom pre zázraky padne do oka mlynárovi Matúšovi (Jakub Jablonský). Klasický ľúbostný motív je teda vo vrecku, zaujímavé bude sledovať, ako sa tvorcovia popasovali so žánrovými stereotypmi. V tomto príbehu totiž nefigurujú princezné, nebojuje sa o zámky či česť, ale o to, aby svet a nevinné tvory v ňom nepodliehali chamtivým a márnotratným egocentrikom.

Video

Lepšie ako po minulé roky

Čarovný kamienok o pár krôčikov presahuje kvality štandardného televízneho produktu, predčí napríklad vianočnú rozprávku Zázračný nos z roku 2016, ktorá svojho diváka v mnohom podceňovala. Zápletka má hlavu a pätu, dialógy sú svieže, herecké výkony pomerne neznámych hercov nevyrušujú a humor neublíži ani divákovi, ktorý zavetrí trápnosť na kilometer.

Natáčalo sa prevažne v exteriéroch na lokáciách v panenskej prírode ako Krupinské bralce, Kvačianska dolina, Červený Kameň či Priepasť Macocha. Lokácie teda zodpovedajú zámeru upriamiť pozornosť na majestátnosť a dôležitosť zachovania prírody. Dominantou sú okrem pre film vyrobených kulís ako chalúpka čarodejníkov navrhnutá architektom Jurajom Kuchárekom, napríklad i kostýmy Martina Kotúča, jedného z najtalentova­nejších slovenských kostýmových výtvarníkov. Titulnú skladbu V tichu nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu s folkovou speváčkou Veronikou Rabada.

Ak chcete vidieť rozprávku Červený nos, prepnite na Štedrý večer o 19.45 h na Jednotku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Vianoce #rozprávka