Nepredstaviteľné sa stáva realitou! Epická sága Hviezdne vojny vrcholí

Posledná, deviata epizóda s názvom Vzostup Skywalkera vstupuje do slovenských kín vo štvrtok, 19. decembra. Prečítajte si zaujímavosti o všetkých filmoch.

17.12.2019 16:00
star wars, hviezdne vojny. Foto:
Najväčšie filmové dobrodružstvo všetkých čias sa uzatvára po 42 rokoch.
debata (1)
  • Séria Star Wars, ktorej prvý diel sa objavil v roku 1977, sa stala celosvetovým popkultúrnym fenoménom a už dávno prekročila hranice filmu. Užasnutým filmovým fanúšikom ponúkla dovtedy nevídané akčné súboje kozmických lodí, svetelné meče či najrôznejšie vesmírne rasy. Diváci už desiatky rokov hltajú príbeh Anakina Skywalkera, ktorý musí prejsť prerodom v najväčšieho zloducha galaxie Dartha Vadera, jeho syna Luka Skywalkera, princeznej Leiy, Obi-Wana Kenobiho, Hana Sola alebo v najnovšej trilógii Kyla Rena a bojovníčka Rey.
Finálny trailer k deviatej epizóde Vzostup Skywalkera.
  • Po celom svete zarobili Hviezdne vojny podľa odhadu doteraz vyše 65 miliárd dolárov. Z toho asi 56 miliárd pripadá na predaj postavičiek, tričiek, komiksov, počítačových hier, hrnčekov a ďalších vecí, na ktorých sa objavili motívy zo Star Wars. V súčasnosti je veľkým finančným zdrojom celej značky napríklad seriál The Mandalorian z prostredia Hviezdnych vojen. V kinách doterajšie epizódy ságy utŕžili vyše deväť miliárd dolárov a niektoré z dielov sú medzi najvýnosnejšími filmami všetkých čias.
  • Obrovský úspech zaznamenal u divákov už prvý diel (dnes štvrté pokračovanie ságy s podtitulom Nová nádej), ktorý mal premiéru v roku 1977. Tri roky po prvom dieli prišlo pokračovanie nazvané Impérium vracia úder (dnes piaty diel). Číslovanie vyzerá na prvý pohľad trochu nezmyselne, ako tretí v poradí totiž diváci videli šiesty diel a vyvrcholenie ságy, Návrat Jediho (1983). Keď režisér, scenárista a producent Georg Lucas s Hviezdnymi vojnami začínal, mal vraj v hlave pripravenú deväťdielnu ságu, kvôli náročnosti trikov začal natáčať od prostriedku.
Prvý trailer k Epizóde IX: Vzostup Skywalkera.
  • Na prvé tri diely príbehu z preďaleko galaxie si diváci museli počkať cez 15 rokov. Už v roku 1997 sa na plátna vrátila pôvodnú trilógie s vylepšenými trikmi a scénami navyše. O dva roky neskôr bola hotová Epizóda I – Skrytá hrozba, ktorou celá sága začína. Kritika a skalní fanúšikovia ju neprijali s nadšením, a len o trochu lepšieho prijatia sa v roku 2002 dostalo Epizóde II – Klony útočia. Za najvydarenejšie z nových dielov je potom považovaná Epizóda III – Pomsta Sithov, ktorá mala premiéru v roku 2005.
  • Po premiére Pomsty Sithov považoval Lucas ságu za uzavretú a povedal, že „natočil jeden príbeh, ktorý začal a skončil“. Situácia sa zmenila v roku 2012, keď spoločnosť Walt Disney & Co kúpila produkčnú firmu Lucasfilm, čím získala práva na natočenie ďalších dielov Hviezdnych vojen. Lucas tým umožnil, aby sa ku Star Wars dostala nová generácia filmárov. Záujem točiť pokračovanie ságy už nemal. „Jediné, čo by som z toho mal, je, že by som natočil film a potom by ma všetci len skritizovali,“ povedal.
Trailer k Epizóde VIII: Poslední Jediovia.
  • Réžie sa ujal J. J. Abrams, ktorý patrí k najvplyvnejším producentom a režisérom v Hollywoode. Stojí za televíznym seriálom Nezvestní (LOST) a pre konkurenčné štúdio Paramount nakrútil dva filmy inšpirované televíznym seriálom Star Trek.
  • Snímka Star Wars: Sila sa prebúdza, ktorý mal premiéru v decembri 2015, je siedmym dielom ságy a prvým dielom novej filmovej trilógie. Predstavuje návrat ku koreňom pôvodnej ságy a odohráva sa zhruba 30 rokov po udalostiach filmu Epizóda VI: Návrat Jediho. Veľké herecké mená zostali – na plátna kín sa vrátili hviezdy z pôvodnej série Harrison Ford, Carrie Fisherová a Mark Hamill. Snímka zaznamenala obrovský úspech, so ziskom cez dve miliardy dolárov je štvrtým najziskovejším filmom všetkých čias.
  • V decembri 2016 mal premiéru film Rogue One: Star Wars Story, ktorý nakrútil tvorca Godzilly Gareth Edwards. Je prvou snímkou ​​zo série Anthology zo sveta Star Wars a jedná sa o takzvaný spin-off, teda príbeh odvodený od hlavnej línie projektu, ktorý rozvíja jeden jej motív. Dej snímky sa odohráva krátko pred udalosťami Star Wars: Epizóda IV – Nová nádej z roku 1977. Ďalší takzvaný spin-off Solo: Star Wars Story, ktorý nakrútil režisér Ron Howard, bol do kín uvedený v roku 2018 a predstavuje sympatického hviezdneho lumpa Hana Sola v čase jeho mladosti pred stretnutím s hlavnými hrdinami série Hviezdnych vojen.
Trailer k Epizóde VII: Sila sa prebúdza.
  • Medzi tým mal v decembri 2018 premiéru ôsmy a doteraz posledný diel série nazvaný Star Wars: Posledný z Jediov, ktorý natočil režisér Rian Johnson. Aj tento diel sa stal kasovým trhákom. Deviaty diel Star Wars: Vzostup Skywalkera, ktorý mieri do kín, má rozsiahly príbeh uzavrieť.
  • Fanúšikov hviezdnej ságy zarmútila v decembri 2016 správa o úmrtí americkej herečky Carrie Fisherová, ktorá v kultovej sci-fi sériu stvárnila princeznú Leiu. Natáčanie všetkých scén do zatiaľ poslednej epizódy nestihla dokončiť. Filmári použili a upravili nepoužité scény z predchádzajúcich dvoch filmov.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Star Wars #Star Wars: The Rise of the Skywalker