Riaditeľ TV JOJ Marcel Grega: Popoluška je náš zlatý poklad

Generálny riaditeľ televízie JOJ Marcel Grega rozpráva o tom, kedy sa chystajú televízne Vianoce a na aké seriály sa diváci môžu tešiť v novom roku. Sám sleduje hlavne správy, nové seriály a bavia ho aj reklamy. Prezradil tiež, prečo prišla prezidentka Zuzana Čaputová do relácie Inkognito.

23.12.2019 07:00
grega maly Foto:
Marcel Grega, generálny riaditeľ TV JOJ.
debata

Panuje pred Vianocami v televízii stres?

Ak sa pýtate kvôli vianočnému vysielaniu, tak tohtoročný program sme pripravili už dávno. Teraz chystáme vianočnú štruktúru na budúci rok, už máme predstavu o konkrétnych seriáloch, filmoch a rozprávkach. Príprava na toto dôležité obdobie neprebieha tak, že by sme sa koncom novembra pozreli, čo tu ešte máme a nasadili to do vysielania.

Čo rozhoduje o úspechu televíznych Vianoc?

Vianoce sú sviatkom aj pre komerčnú televíziu a my dbáme na to, aby sme divákom ponúkli program, ktorý ich baví. Dokonca vtedy hodíme za hlavu aj komerčnú stránku vysielania. Celý Štedrý deň je u nás už jedenásť rokov bez reklamy. Sme na to veľmi pyšní. Hoci mňa ako diváka bavia aj reklamné brejky.

Nikdy si nepretáčate reklamy?

Ja osobne nie. Vianoce sú však pre mňa rodinný sviatok, ktorý by mal byť nekomerčný.

Takže na čo sa môžu diváci tešiť u vás na Vianoce?

Na našej obrazovke začínajú Vianoce už 16. decembra. Tri nasledujúce týždne u nás nájdete vlastnú tvorbu i akvizície. Na Štedrý deň to budú rozprávky Tri oriešky pre Popolušku, Kráľ Drozdia brada, S čerty nejsou žerty, Princ a Večernice, Byl jednou jeden král a veľa ďalších. Teším sa, že aj my môžeme vysielať klasiku, ku ktorej sme v minulosti nemali prístup. Štedrý večer uzavrie o 22.00 hod. vianočný koncert Kandráčovcov z Bratislavské­ho hradu.

Tušíte, prečo majú Tri oriešky pre Popolušku také mimoriadne postavenie?

Táto rozprávka je naozaj zlatý poklad slovenskej rodiny. Keď sme pred dvoma rokmi prvýkrát vysielali Popolušku na JOJke, zaznamenali sme rekord sledovanosti – rozprávku si pozrelo takmer milión ľudí, myslím, že to celkovo bola najlepšia sledovanosť Popolušky v histórii. Dúfam, že aj tento rok nás diváci takto odmenia. A prečo je taká mimoriadna? Na Vianoce sa vraciame k tradíciám a tie sa nemenia. Vtedy aj v televízii chceme vidieť niečo, čo pre nás reprezentuje rodinnú hodnotu a tradície, ako si ich pamätáme od detstva. Mnohí sme pri Popoluške vyrastali. Na štedrovečenom stole máme radi overenú rybu a šalát. U mojich rodičov sme napríklad nikdy nemali iný dezert ako bobaľky. Aj stromček je podobný, málokedy meníme ozdoby. Slováci jednoducho milujú tradície a klasiku. Treba však povedať, že v JOJ-ke sa snažíme vytvárať tiež nové tradície. V súčasnosti koprodukujeme rozprávku Perinbaba a dva svety, voľné pokračovanie Jakubiskovej Perinbaby. V kinách ju diváci uvidia na budúci rok a u nás pravdepodobne na Vianoce 2020.

Viete, koľkokrát ste videli Popolušku?

Ja asi len tri- či štyrikrát. Keď sme boli malí, s bratom a sestrou sme sa viac hrávali rôzne hry a telku sme až tak nepozerávali. Ale teraz si Popolušku pozriem rád.

Môžete si ako riaditeľ televízie vôbec dovoliť niektorý deň nepozerať televíziu?

U nás na programe pracuje veľa ľudí, a ja som všetko, čo ide v televízii na Štedrý večer, už videl. Takže by som ju nemusel pozerať, ale ja na Vianoce JOJ-ku sledujem veľmi rád.

Sledujete na Vianoce aj ostatné televízie a porovnávate, čo má kto lepšie?

Ale áno, pozriem si aj iné kanály, ale primárne sledujem naozaj JOJ-ku a ostatné naše stanice. Aj z prieskumov nám vychádza, že väčšina Slovenska si myslí, že sme zábavnejší ako iné televízie, poskytujeme najlepší relax a máme najlepšie filmy.

A české televízie sú pre vás inšpiráciou?

S Českou televíziou aj s Primou často spolupracujeme, ale inak české televízie vôbec nepozerám. Skôr rád sledujem šport. Pri pozeraní televízie som profesionálne deformovaný – pozerám na remeselné spracovanie programov či na reklamné brejky.

Ale funguje u nás to, čo aj v Čechách? Tam mal napríklad veľký úspech seriál Most! od scenáristu Petra Kolečka, potom ste ho vysielali aj vy. Aké ohlasy ste mali?

Sledovanosť bola aj u nás dobrá, ale seriál je šitý skôr pre českého diváka. My sme Most! mohli vysielať až po 22. hodine s piktogramom, že je vhodný pre diváka od 18 rokov. Vo večernom slote mal seriál nadpriemerné výsledky.

Majú Slováci a Česi rovnaký humor?

Nie, máme iný humor, ale Kolečkov humor je taký jedinečný, že zaujme aj Slovákov. U nás mal úspech jeho film Cez prsty, ktorý bol nedávno v kinách, alebo náš seriál Hrobári. Petr teraz píše spolu s Danicou Hričovou seriál Nový život, ktorý začneme na JOJ-ke vysielať začiatkom januára – títo dvaja tvoria scenáristický tandem snov.

Seriál Nový život začne vysielať TV JOJ 6.... Foto: TV JOJ
novy zivot maly Seriál Nový život začne vysielať TV JOJ 6. januára.

Naznačíte, o čom bude novinka?

Príbeh seriálu začína vo chvíli, keď trojica športovcov – štyridsiatnikov končí svoju profesionálnu kariéru a začína nový život, s novou kariérou, s rodinou alebo bez nej. Asi každý z nás si vie predstaviť, čo všetko sa v takej hraničnej situácii môže stať. Je tu veľa priestoru na komediálne zápletky, ale aj momenty na zamyslenie. Seriál som si už pozrel a divákom ho odporúčam. V hlavných úlohách hrajú Alexander Bárta, Helena Krajčiová, Milo Král, Betka Stanková, Juraj Loj, Max Bolf z Našich, Ivan Krúpa, Thomas Kamenar a ďalší.

Bude pokračovať aj seriál Delukse?

Seriál mal výbornú sledovanosť a pritiahol k televíznym obrazovkám veľa mužov, čo nebýva zvykom. Na hercov, ktorí v Delukse hrajú, chodia ľudia do divadla, tvorivý tím je vynikajúco zohratý, takže nič nebránilo v rozhodnutí nakrútiť ďalšiu sériu.

Aj vy chodievate rád do divadla?

Áno, veľmi rád, aj keď nie tak často, ako by som chcel. Naposledy som bol na Jánošíkovi po 30 rokoch a veľmi rád chodievam do SND.

Ešte sa vráťme k seriálom. Ktoré fungujú najlepšie? Tie humorné?

Každý seriál má svoju cieľovú skupinu, ale ľudia si po ťažkom pracovnom dni radi pozrú niečo komediálne. Dôležitý je nápad, uveriteľnosť, dobré herecké výkony a kvalitná produkcia. Niekedy pomôže k úspechu nálada v spoločnosti, dôkazom je naše Za sklom. Svoju divácku základňu má aj V siedmom nebi, a to určite nie je nič komediálne, napriek tomu je to jeden z našich highlightov. Televízni diváci už ocenili, že kvalitatívne posúvame slovenskú produkciu. Preto aj teraz nakrúcame dvanásťdielny seriál Slovania, z historicko-dobrodružného žánru. Trochu sme zariskovali, seriál nás stojí veľa peňazí a energie, nakrúcal sa 90 dní v špecifických podmienkach na Ukrajine, kde sme museli pol roka pred začiatkom nakrúcania postaviť v exteriéri dve slovanské hradiská. Náročné bolo vyrobiť kostýmy a vôbec zistiť, čo sa v 6. storočí nášho letopočtu nosilo. Všetko sme konzultovali s historikmi.

V seriáli Slovania hrá jednu z postáv Tomáš... Foto: Stana Topoľská
slovania mali V seriáli Slovania hrá jednu z postáv Tomáš Maštalír.

Ďalšou novinkou má byť seriál Jenny. O čo pôjde?

Je to úspešný kanadský licencovaný seriál a my veríme, že bude mať úspech aj u nás. Hlavnou hrdinkou je tínedžerka, ktorá v štrnástich rokoch ochorie na leukémiu. Napriek tomu, že ide o veľmi ťažkú tému, seriál je plný optimizmu a nádeje. Ukazuje, ako aj v takejto náročnej situácii dokážu tínedžeri prežívať prvé lásky, prvý bozk či prvú cigaretku. Seriál pripravujeme v spolupráci s lekármi, špecialistami na onkologické choroby a chceme, aby šíril osvetu. Mnoho ľudí napríklad nevie, že viac ako 90 % takýchto mladých pacientov sa vylieči. Je to seriál pre celú rodinu, ktorý ukazuje, ako sa majú zachovať nielen mladí pacienti, ale predovšetkým ich rodičia.

A ktoré novinky uvidia diváci už tento rok?

Od januára štartuje spomínaný Nový život, dokončujeme nakrúcanie Jenny, pripravený je seriál Bola raz jedna škola či komediálny Uhorčík o slovenských zbojníckych tradíciách. Tu sa diváci môžu tešiť na Reného Štúra, Tomáša Bezdedu, Milana Labudu ml., Sveťa Malachovského a ďalších. Veľa koprodukčných projektov máme s Českou televíziou, napríklad seriál Mäso podľa knihy nášho bývalého redaktora Arpáda Soltésza, ďalej seriál Osem, s Primou pokračujeme v príprave novej série Česko Slovensko má talent a začíname nakrúcať ešte jednu novinku, ktorá je zatiaľ tajomstvom.

Tento rok ste priniesli aj novú politickú debatu Na hrane. Ako ste s ňou spokojní?

Na hrane nás veľmi potešilo. Väčšina formátov potrebuje na rozbeh istý čas, ale tu sme hneď od začiatku mali dobrú sledovanosť. Blížia sa voľby a my sme chceli dať politikom priestor aj v inom čase ako cez víkend, čo je zvykom u verejnoprávnej televízie alebo u našej komerčnej konkurencie. Priznám sa, že túto reláciu rád sledujem.

A čo spojenie politiky so zábavou? Pred časom bola prezidentka Zuzana Čaputová v Inkognite. Komu to napadlo a prečo?

Mali sme 300. vydanie Inkognita a chceli sme to osláviť. Spýtali sme sa protokolu prezidentky, či by bola ochotná prísť. Boli sme milo prekvapení, keď nám rýchlo odpovedali a súhlasili. Rozprával som sa s pani prezidentkou a povedala mi, že keď bola s dcérami v Amerike, pozerali Inkognito cez internet a veľmi si ho obľúbili. Z nostalgie si chcela vyskúšať, aké to je a my sme boli veľmi radi. Nenazval by som to spájaním politiky so zábavou, o politike tam nebola reč. Teraz nie sú prezidentské voľby, nevidím v tom problém.

A čo je vaša obľúbená relácia?

Pozerám správy a všetky relácie, ktoré sa u nás rozbiehajú. Sledujem Na hrane, pozeral som Za sklom, určite budem divákom Nového života. S deťmi si rád pozriem Prázdniny, milujem filmy.

Tento rok mal úspech film Trhlina podľa Karikovho bestsellera, ktorý ste tiež odvysielali. Pokračujete vo filmoch?

Rovnako zaujímavá ako Trhlina bola Sklenená izba pre náročnejších divákov, letná komédia Cez prsty a zimná romantická komédia Ženská na vrchole – to všetko sú naše koprodukcie, ktoré diváci uvidia na JOJ-ke v budúcom roku. V súčasnosti máme rozpracovaných ďalších 19 filmov, desať z nich vznikne v spolupráci s Evitou a režisérom Petrom Núňezom. Prvý, Príliš osobná známosť, pôjde do kín koncom januára. Film má výborné obsadenie – Eliška Balzerová, Táňa Dyková, Ľuboš Kostelný, Marián Mitaš, Petra Hřebíčková a okrem nich sú tam aj skvelí neopozeraní balkánski herci. Na budúci rok čaká milovníkov filmov v kinách Perinbaba a dva svety. Po viac ako 30 rokoch sa v príbehu objaví nová generácia rozprávkových postáv, ale aj známa Perinbaba a Zubatá. Juraj Jakubisko do hlavných postáv obsadil Lukáša Frlajsa, Valériu Frištik, Ivana Romančíka, Reného Štúra, Ľubomíra Pauloviča a ďalších.

Marcel Grega

Narodil sa 8. februára 1979 v Bardejove. Maturoval na Nonnewaug High School v americkom Woodbury, počas vysokoškolského štúdia na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave študoval aj na Ghent University v Belgicku. Pracovné skúsenosti čerpal v Newtown Savings Bank v americkom Newtone, v Capital Growth Management v Bostone a od roku 2003 v Pricewa­terhouseCooper­s – v pražskej centrále v oddelení auditu, neskôr v bratislavskej kancelárii ako senior konzultant na oddelení forenzných vyšetrovacích služieb. V TV JOJ pôsobí od roku 2007, najskôr ako výkonný finančný riaditeľ a od roku 2014 ako generálny riaditeľ JOJ Group. Od roku 2017 je výkonným riaditeľom Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #TV program #TV JOJ #Popoluška #Zuzana Čaputová #Marcel Grega