Štartuje nová Zem spieva

Denník Pravda prináša v spolupráci s RTVS seriál Zem spieva. Každý piatok si môžete prečítať novinky z populárnej televíznej šou, ktorá vstupuje do svojho tretieho ročníka.

03.01.2020 08:27
debata

Video: Pozrite si ukážky z novej šou Zem spieva.

Video

Už zajtra diváci na obrazovkách uvidia nových účinkujúcich, ktorí prešli kastingami v Martine a v Starej Ľubovni a budú sa pred novou porotou uchádzať o postup do semifinále a do finále.

„Diváci uvidia aj súťažiacich spoza veľkej mláky, tentokrát sme vycestovali do Kanady aj do Spojených štátov. Je úžasné, ako slovenské komunity udržiavajú tradície a ako žijú slovenským folklórom,“ hovorí kreatívna producentka Zem spieva Martina Cyprichová.

"V tomto kole máme možnosť porovnávať účinkujúcich zo západného Slovenska, z východného Slovenska a z Kanady. Máme zastúpený sólový aj skupinový spev, tanec, aj ľudovú hudbu,“ približuje porotca Milan Rendoš, multiinštrumen­talista a rozhlasový redaktor. Najdojemnejšie sú preňho vystúpenia zahraničných Slovákov.

Východná je kúsok od Toronta

Súbor Vychodna Slovak Dancers sú Slováci, len sú z Kanady, kúsok od Toronta. Väčšina jeho členov sa narodila tam a slová ako "čučoriedka“ alebo "bryndza“ už nevedia vysloviť, ale kroje im svedčia rovnako a tancujú rovnako rezko, ako keby žili na Slovensku. A občas k tancu pridajú aj spev.

V súťaži porota ocenila choreografiu aj výkon účinkujúcich a tí si svoje vystúpenie užívali so živou muzikou. Doma v Kanade totiž tancujú na playback. Väčšina súboru sú už rodení Kanaďania, potomkovia slovenských vysťahovalcov, ktorí aj po niekoľko generácií na tradície svojich predkov nezabudli. Oslávili už 45. výročie a majú vyše 50 členov – ako sa im darí udržiavať kontinuitu tak ďaleko od Slovenska?

"Máme to ťažké, ale fungujeme, lebo súbor stojí na kamarátstvach. Priatelia sa rodičia zo súboru, aj ich deti a tie potom tiež prídu ku nám, tak sa folklór prenáša z generácie na generáciu,“ vysvetľuje Miriam Normore, vedúca súboru. Vychodna Slovak Dancers má štyri skupiny, od 5 rokov až po vintige kategóriu.

"Snažíme sa slovenský folklór prezentovať v Kanade na rôznych akciách, slovenská dynamika každého roztancuje,“ hovorí vedúca s úsmevom. Raz za tri až päť rokov sa inšpirujú na Slovensku na niektorom z festivalov, ako Východná alebo Detva.

Je super mať veľkú slovenskú rodinu!

"Tancovať v súbore je dobrá zábava, je super mať v Kanade slovenskú komunitu, a je to aj dobrý pocit, že zachováme staré zvyky, aj keď sme tak ďaleko od Slovenska,“ hovorí Alžbeta Onderčová, ktorá na Slovensku žila len tri mesiace po svojom narodení.

"K folklóru nás viedli rodičia, začali sme od malička,“ dopĺňa Veronika Razina, ktorá sa narodila už v Kanade, no slovenčina jej ide veľmi pekne. Dievčatám sa na slovenskom folklóre najviac páčia kroje, ktoré všetci obdivujú. "Keď si ich môžeme obliecť, je to wow!,“ hovorí Alžbeta Onderčová. "Všetko máme originál zo Slovenska,“ vysvetľuje.

Cenia si atmosféru okolo folklóru. "Súbor je ako ozajstná rodina, niekedy sa aj pohádame a lezieme si na nervy, ale je pekné mať takú veľkú slovenskú rodinu,“ vravia dievčatá z Východnej, čo leží kúsok od Toronta.

Je to tradícia, z pokolenia na pokolenie, prekvapenie a obdiv Kanaďanov, ktorí náš folklór nepoznajú, sú k tomu všetkému len ako bonus. Pre nich je to niečo nové, živé a zaujímavé, sú z toho v úžase a pre nás je to česť, dodávajú členky Vychodna Slovak Dancers.

Čo všetko uvidia diváci v prvej časti novej série? Zahraničných Slovákov budú reprezentovať ešte detský folklórny súbor Slniečko z Calgary a fujarista Roman Andrej Stolárik z Ottawy. Lokálpatriotom zahraničných Slovákov bude tanečník Peter Vajda.

Video: Čo prinesie nová Zem spieva? Kreatívna producentka Martina Cyprichová predstavuje tretí ročník populárnej šou.

Video

Východ Slovenska zastúpia Čirčansky hovosy zo Šariša , folklórna skupina Parchovianka zo Zemplína a Ženská spevácka skupina Milpošanka Lokálpatriotom východu bude speváčka Kristína Peláková.

zem spieva logo

Za západné Slovensko vystúpia Ivana Brillová z Bratislavy, Folklórna skupina Šulekovo z Hlohovca a Ľudová hudba detského folklórneho súboru Vienok z Bratislavy. Ich lokálpatriotkou bude herečka Zdena Studenková.

V prvej časti novej série Zem spieva vystúpi aj detský folklórny súbor Slniečko z Calgary, Folklórna skupina Šulekovo z Hlohovca, Ženská spevácka skupina súboru Šumiačan, Folklórna skupina Parchovianka zo Zemplína a Vychodna Slovak Dancers z Toronta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zem spieva