Ďalšie osudy Márie Terézie uvidíme Jednotke

Vo sviatočné dni RTVS uvedie očakávané pokračovanie historickej drámy Mária Terézia. Strhujúca epopeja približuje osudy kráľovnej, ktorá vyše 40 rokov úspešne vládla ríši rozkladajúcej sa na území dnešných 12 európskych štátov. Na pripomenutie predošlého deja televízia už v nedeľu 22. decembra odvysiela o 20.30 na Jednotke prvé dve časti za sebou. Tretiu časť diváci uvidia na Jednotke v piatok 27. decembra a štvrtú časť v sobotu 28. decembra tiež o 20.30 h.

22.12.2019 12:00
Marie Terezie II.řada 3.díl Foto:
Historická dráma Mária Terézia
debata

A na čo sa môžeme tešiť?

Na pleciach mladej panovníčky, jednej z najvýznamnejších postáv novodobej Európy, leží ťarcha celej ríše. Habsburská monarchia čelí v 18. storočí vojenským útokom na všetkých frontoch, zažíva devastujúce porážky.

Mária Terézia vie, že musí konať, ak chce zabrániť ďalšej prehre. Krutý barón Trenck a jeho divokí pandúri sú pre panovníčku ochotní umierať, ale čo je dôležitejšie, sú odhodlaní víťaziť. Preto Mária Terézia povoláva baróna do služby, hoci si tým mnohých znepriatelí, jej rozhodnutím je znechutený aj jej vlastný manžel František Štefan Lotrinský. Trenck však víťazí.

Mária Terézia sa snaží pozdvihnúť poklesnutú morálku šľachty. Vzťah Františka a Márie Terézie ochladol, už to ani zďaleka nie je vášnivá láska dvoch mladých ľudí, ale racionálne manželstvo, v ktorom si viac či menej tolerujú mnohé nedostatky. František preukazuje Márii Terézii vernosť svojským spôsobom, robí všetko pre to, aby zabezpečil financovanie armády, neváha riskovať vlastný život, hoci nie v boji, ale pri obchodovaní s nepriateľom. Skutočnú lásku zažíva Anna, zamilovaná do Františkovho brata Karola. Nakoniec je to práve ona, ktorá otvorí Márii Terézii oči, pochopí, akú cenu majú Trenckove víťazstvá.

V česko-slovensko-maďarsko-rakúskom filme, ktorý režíruje Robert Dornhelm, účinkuje množstvo hviezd.

Máriu Teréziu stvárnila rakúska herečka Stefanie Reinsperger, Františka Štefana l. hrá český herec Vojtěch Kotek, Alžbetu Kristínu stvárnila Zuzana Stivínová, Elizu Fritzovú hrá Tatiana Pauhofová, mademoiselle de Chartres je rola pre Zuzanu Mauréry, Jeana Baptista Bassanda hrá Jiří Vyorálek, Mikuláša Esterházyho dostal herec Adorjáni Bálint, Filipa Josefa Kinského hrá Slovák Alexander Bárta, Bedřicha Harracha hrá Jiří Dvořák, Karolínu Fuchsovú česká herečka Lenka Vlasáková, Gottfrieda Philippa Spannagela hrá Cornelius Obonya, Leopolda stvárňuje Milan Ondrík, grófka Lorenzovú zasa Rebeka Poláková, grófa Lorenza Martin Myšička, Karola Alexandra Lotrinského hrá Bořek Joura…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #TV program #Mária Terézia