V slovenských kinách sa ochladí s prehliadkou severských filmov

Prehliadka Scandi sa skutoční od 22. do 26. januára v Bratislave v Kine Film Europe, Kine Lumiére, Kine Mladosť a v ďalších kinách na Slovensku. Témou sú silné nezávislé ženy.

21.12.2019 12:00
scandi Foto:
Prehliadku Scandi otvori film Srdcova kralovna s cenou divackov z festivalu Sundance.
debata

Prehliadka ponúkne prostredníctvom siedmich premiér prierez žánrami, ktoré aktuálne definujú severskú kinematografiu. Diváci sa môžu tešiť na severskú drámu, thrillery, komédie i provokatívny dokument.

Otvárací film, dánska dráma Srdcová kráľovná, prináša kontroverznú tému vzťahu staršej ženy a mladého chlapca. Režisérkou je May el-Toukhy a na festivale Sundance získala Cenu divákov aj nomináciu na veľkú cenu poroty.

Bodovala aj v domácom Göteborgu, kde získala cenu za najlepší film aj cenu divákov. Film je dánskym kandidátom na Oscara. Hlavnú postavu v ňom stvárnila známa dánska herečka Trine Dyrholm, ktorá za film Komúna získala v roku 2016 na festivale v Berlíne cenu pre najlepšiu herečku.

Do slovenských kín zamieri aj novinka od známeho nórskeho režiséra Hansa Pettera Molanda Poďme kradnúť kone. V hlavnej úlohe snímky nakrútenej podľa rovnomenného románu Petra Pettersona exceluje svetoznámy švédsky herec Stellan Skarsgard. Film si z posledného Berlinale odniesol Strieborného medveďa za umelecký prínos.

Ženám režisérkam, scenáristkám či herečkám bude venovaných sedem filmov vrátane štyroch premiér. Okrem otváracieho filmu Srdcová kráľovná to bude provokatívny dánsky dokument Plnotučná sebaláska, ktorý sleduje aktivistky ,tučného' hnutia v škandinávskych krajinách. Film relativizuje bežný pohľad na krásu. Film o ženách, ktoré sa nehanbia o sebe povedať, že sú tučné vyvracia konvenčný pohľad na krásu, spochybňuje kozmetické štandardy a podporuje pozitívny prístup k ľudskému telu.

Treťou premiérou v znamení žien bude historická dráma z 20. rokov minulého storočia. Máriin raj (r. Zaida Bergroth), rozpráva o charizmatickej kazateľke Márii a dospievajúcej Salome, ktorá ju zbožňuje. Keď sa Salome spriatelí s Malin, miestnym dievčaťom z ulice, jej doterajší pohľad na svet sa mení a Salome je odrazu rozpoltená medzi prísľubom novoobjavenej slobody a Máriinou nebezpečnou láskou.

V programe prehliadky figuruje aj bláznivá komédia Volaj Mame! V sekcii Best of Women uvedie i film Komúna (r. Thomas Vintergberg, 2016), ďalej islandský hit s výraznou ženskou hrdinkou Woman at War (r. Benedikt Erlingsson, 2018) a prvý farebný film Ingmara Bergmana, a zároveň jednu z mála komédii, ktoré nakrútil, A čo všetky tie ženy (1964).

Z drsnejších žánrov je do prehliadky zaradený noir thriller o masovom vrahovi Dokonalý pacient, príbeh o najväčšom právnom škandále švédskej histórie. Scandi premietne aj jeden z najlepších dánskych filmov minulého roku – Vidíš mesiac, Daniel. Rozpráva skutočný príbeh fotoreportéra, ktorý bol v roku 2013 zajatý a 398 dní zadržiavaný teroristickou organizáciou bojovníkov Islamského štátu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka #film #Film Europe #Scandi