Hnutie MeToo zasiahlo filmový biznis aj vzťahy

Pred dvomi rokmi Harvey Weinstein tvrdil, že je mu „veľmi ľúto“.

01.01.2020 06:00
Harvey Weinstein Foto: ,
Weinsteinov efekt „priniesol“ mnohých ďalších obvinených, prevažne z oblasti šoubiznisu.
debata (2)

Vo svojom chaotickom vyjadrení, ktoré bolo reakciou na to, že vyše 80 žien ho obvinilo zo sexuálnych útokov a znásilnenia, povedal okrem iného i to, že „vyrastal v iných časoch“. Teraz si vraj uvedomil, že sa musí stať lepším človekom a citoval brooklynského rapera Jaya Z: „Nie som muž, za ktorého som sa považoval, ale mal by som ním byť kvôli svojim deťom.“

Voči všetkým, ktorým ublížil, prejavil ľútosť. Začiatkom decembra tohto roku priniesol denník The New York Times správu, že Weinstein dosiahol predbežnú dohodu o odškodnení vo výške 25 miliónov dolárov výmenou za stiahnutie obžaloby vyše tridsiatimi herečkami, ktoré ho obvinili zo zneužívania. Prominentný hollywoodsky producent, ktorý si k sláve pripísal tituly ako napríklad Pulp Fiction, Zamilovaný Shakespeare alebo Hra na plač, bol spoločne s bratom Bobom spoluzakladateľom distribučnej spoločnosti Miramax a neskôr spoločnosti The Weinstein Company.

Z ojedinelého volania masové hnutie

Práve obvinenia Harveyho Weinsteina v októbri 2017 vyniesli do popredia hnutie MeToo, ktoré sa s viacerými lokálnymi obmenami názvu stalo masovým hnutím proti sexuálnemu obťažovaniu a násiliu nielen vo filmovom priemysle, ale na všetkých úrovniach spoločnosti. Slovné spojenie „MeToo“ (aj ja) v tomto kontexte po prvý raz použila na sociálnych sieťach v roku 2006 aktivistka Tarana Burke. Podobne ako iné hnutia za sociálnu spravodlivosť a posilnenie práv oslabených skupín je aj MeToo založené na prelomenie dlhodobého mlčania, čím sa má dosiahnuť zvýšenie empatie pre problematiku a spoločenský tlak na zmenu. Takýto postup má podľa prívrženkýň a prívržencov upozorňovať na to, koľko (najmä) žien podstupovalo a podstupuje rôzne formy sexuálneho zastrašovania a násilia, predovšetkým na pracovisku.

Po mnohých nepriamych a priamych obvineniach proti Weinsteinovi sa hnutie začalo masovo šíriť ako hashtag. Herečka Alyssa Milano napísala na Twitteri, že keby „všetky ženy, ktoré zažili sexuálne útoky, napísali MeToo ako status, ľudia by si uvedomili, aký nesmierne obrovský je to problém“. Veľmi rýchlo sa pridávali mnohé ďalšie známe tváre šoubiznisu vrátane Gwyneth Paltrow, Umy Thurman, Salmy Hayek či Jennifer Lawrence.

Weinsteinov efekt

V dôsledku obvinení bol Weinstein prepustený zo svojej spoločnosti a vylúčený aj z Akadémie filmových umení a vied. Ako v súvislosti s jeho menom stúpal počet žien, ktoré ho obviňovali z podobných skutkov, stupňovala sa aj kampaň proti mnohým iným mocným mužom všade na svete. Fenomén medzičasom dostal označenie „Weinsteinov efekt“. Weinstein bol v máji 2018 zatknutý, obvinený zo znásilnenia a obťažovania a prepustený na kauciu.

Weinsteinov efekt „priniesol“ mnohých ďalších obvinených, prevažne z oblasti šoubiznisu. Medzi nimi je napríklad komik Bill Cosby, fotograf Jean-Claude Arnault, multimilionár Jeffrey Epstein, politický poradca Benjamin Sparks, ale aj operná legenda Plácido Domingo, ktorý v dôsledku obvinení zrušil svoje vystúpenia v Metropolitnej opere v New Yorku. Kritike čelil o. i. aj slávny francúzsky herec a lev salónov Alain Delon.

Kontroverzie

Napriek tomu, že obvinenie a uznanie Weinsteinovej viny celosvetovo podarilo dostať dlho tabuizovanú a zosmiešňovanú problematiku sexuálneho násilia v súvislosti s rozložením moci do popredia, ako žiadne hnutie ani MeToo sa nezaobíde bez sporných momentov či rizika zneužitia. Poukázala na to napríklad herečka Catherine Deneuve, ktorá sa rozhodla k hnutiu nepridať z obavy z revanšizmu, ktorý aj nevinnú mužskú galantnosť interpretuje ako obťažovanie. A hoci to naozaj vyzerá tak, že k skutočným obvineniam sa pridávajú aj obvinenia, ktorých závažnosť je minimálne sporná, faktom ostáva, že hnutie MeToo rozšírilo otvorenie problematiky postavenia žien aj do krajín, kde je obhajoba ženských práv často otázkou života a smrti

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Harvey Weinstein