Rozvod len tak nerozchodíš

Dramatickú komédiu o rozvode Manželská história vlani v Benátkach nominovali na Zlatého leva za najlepší film. Slovenskí diváci film uvidia na Netflixe.

09.01.2020 12:00
24Manzelskehistorky Foto:
Láska nepominie, ale môže sa zafúľať a už nikdy nebude taká čistá a absolútna ako na začiatku, ukazuje film Manželská história.
debata

Noah Baumbach vzišiel z newyorského kolektívu nezávislých filmárov ako jeden z priekopníkov prúdu mumblecore. Sprvu bol tvorcom nízkorozpočtových filmov, obsadzoval prevažne priateľov, využíval reálie svojho mesta a hovoril o všedných ľúbostných, osobných a rodinných problémoch hrdinov svojej doby. Pri tom zotrval, no od filmu Frances Ha (2012) s terajšou partnerkou, filmárkou Gretou Gerwig v hlavnej úlohe, ktorý bol preňho prelomový, získal status jedného z najvýraznejších nezávislých amerických filmárov svojej generácie.

Na Netflixe si od začiatku decembra môžu diváci pozrieť Baumbachov ostatný film, dramatickú komédiu (dramédiu) o rozvode Manželská história (Marriage Story), vlani nominovanú na Zlatého leva za najlepší film na festivale v Benátkach.

Rozísť sa? To sami nezvládneme

"Áno, dvanásť rokov váži ako kilá olova. Dni sa rozpúšťajú, zlievajú a vytvárajú jeden kus hmoty, veľkú kotvu. A človek je stratený…,“ píše Clasise Lispector v jednej zo svojich poviedok o manželke, ktorá sa rozhoduje, či opustí svojho muža alebo zabudne na záchvev túžby po stratenej slobode. Baumbachova hrdinka, tridsiatnička Nicole, sa pod náporom nahromadených kolízií pre rozvod rozhodne.

Jednou z podružných tém filmu je aj profesijná realizácia a vzájomne sa podmieňujúce kariérne väzby partnerov, ktoré si manželia rokmi vybudovali. Z toho, že boli aj kolegami, totiž vyplýva komplexný balík konfliktov a príležitostí cítiť sa kvôli druhému menejcenne. Cynický humanista Baumbach rozdal svojim hrdinom pekelne pomiešané karty a dovoľuje ich okoliu zúčastniť sa hry spolu s manželmi. Bizarné situačné gagy vyplývajú predovšetkým z ambivalentných charakterov, ktoré v pote tváre riešia naoko banálne situácie, exponované do dokonalej frašky.

Autor sa sarkasticky pýta, ako legálne preľstiť osobu, s ktorou sa niekoľko rokov pokúšal budovať domov. Partnerstvo Charlieho (Adam Driver) a Nicole (Scarlet Johansonová) navyše definuje aj ich spoločnú kariéru. Nicole je totiž hviezdou Charlieho avandgardného divadla a vrámci rozvodu si nárokuje aj na profesijné uznanie a finančné odškodnenie, pretože sa počas manželstva cítila ukrivdená v tieni úspešného manžela. Klasika „žánru“.

Baumbach rozkrýva komplexnú problematiku partnerov, ktorých láska sa stráca, prerastená hromadou nevypovedaných problémov a nenávisti. Jeho sugestívny obraz smútku je presný v detailoch a strnulá nemožnosť realizovať lásku v situácii, ktorú si Charlie a Nicole sami neustriehli, je bolestná, no zároveň Baumbach schopnosť milovať jeden druhého v inom ako manželskom vzťahu nezavrhuje.

Po vojne sa totiž unavení a paradoxne oslobodení od dusných väzieb zmieria s tým, že ich puto je spečatené do konca života spoločným synom. Je možné zostať rodinou po vojne? Rodinou bez sľubu lásky, prepletenou tenkými, no o to ostrejšími vláknami minulosti?

Baumbachovi hrdinovia sú inteligentní príslušníci strednej triedy, čo však neznamená, že vo vyhrotenej situácii, pri hádke o syna, o majetky, o zachovanie či nezachovanie manželstva sa vyhnú márnomyseľne prízemným prejavom.

Tvorca situáciu karikuje cez úskočné a útočné manévre hlavných hrdinov a ich komplicov – právnikov, matku, kolegov z divadla a do detailov kreslí i epizódnu postavičku sociálnej pracovníčky, aby tak zadymil celú situáciu autentickým fraškovitým odérom a posilnil katarzný efekt.

Pachuť poznania z trpkosti rozchodu, ktorým si prešiel azda každý dospelý človek, nenápadne prebíja smiech. Manželská história je smutný film o následkoch a limitoch lásky, ktoré si v okúzlení spočiatku len ťažko priznávame.

Trápnosť ako esencia štýlu

Baumbach je kritický, no v zásade zostáva „slniečkarom“. Jeho filmy sa zväčša končia happyendom, azda i preto, že vychádza zo žánru komédie. Postavy sú v každom z jeho filmov do posledného gesta unikátne a filmár, ktorý nie je len režisérom svojich filmov, ale aj autorom scenárov, dokonale odhaduje mieru štylizácie.

Exponované postavy bojujú so svojimi prehrami a výhrami nemotorne a zároveň absolútne realisticky, presne tak, ako v reálnom živote. Porezať sa pred sociálnou pracovníčkou práve v momente, keď sa usilujete vyzerať ako najlepší otec na svete? Nejestvuje dôvod, prečo by sa to nemohlo stať.

Univerzálna pravda o tom, že láska nepominie, ale môže sa zafúľať a už nikdy nebude taká čistá a absolútna ako na začiatku, keď sa dvaja ľudia pod jej magickým vplyvom cítia nesmrteľní, vyplýva vo filme Manželská história z presných situácií opretých o vlastnú či odpozorovanú reálnu skúsenosť. Baumbach natočil jeden z najsilnejších súčasných filmov o láske a jej premenách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #netflix