Finalistov šou Zem spieva si vyberú aj diváci

Denník Pravda prináša v spolupráci s RTVS seriál Zem spieva. Každý piatok si môžete prečítať novinky z populárnej televíznej šou, ktorá vstúpila do svojho tretieho ročníka.

10.01.2020 10:00
debata
Video

Ako po minulé roky RTVS bude vysielať sedem dielov, v ktorých diváci uvidia 63 súťažiacich, ktorí prešli kastingmi v Martine a v Starej Ľubovni, a ďalšie tri diely semifinále a finále súťaže. Bonusom bude v poradí ôsma epizóda – dokument z kanadsko-amerického turné víťaza prvej a druhej série, Martina Repáňa a folklórneho súboru Urpín.

„Tento tretí ročník je pre mňa, paradoxne, najťažší, hoci by sa zdalo, že po dvoch úspešných rokoch je to už rutina. Nechceli sme podliezť latku, ale získať rovnako dobrých interpretov nielen zo Slovenska ale aj zo sveta a priniesť divákom porovnateľne dobrý a silný zážitok,“ hovorí kreatívna producentka Martina Cyprichová.

Hlasujú aj diváci

zem spieva logo

V úvodných kolách tretej série Zem spieva bude súťažiacich hodnotiť päťčlenná porota, ktorú tvorí pedagogička a interpretka rusínskych piesní Anna Derevjaníková, režisér, choreograf, umelecký vedúci FS Vranovčan a DFS Cifroško Peter Kocák, choreograf, tanečník a pedagóg VŠMU Stanislav Marišler, choreografka a vedúca folklórneho súboru Váh Miroslava Palanová a multiinštrumen­talista a rozhlasový redaktor Milan Rendoš. V odbornej porote sú teda ľudia, ktorí aktívne pracujú s ľudovou kultúrou v oblasti spevu, hudby, tanca a hodnotia súťažiacich na základe svojich odborných skúseností a vedomostí. Diváci uvidia 63 účinkujúcich zo Slovenska, ktorých porotcovia vybrali spomedzi viac ako dvesto záujemcov na kastingoch. O víťazstvo zabojujú aj folklórne súbory zahraničných Slovákov z Kanady, USA, Srbska, Maďarska či Poľska.

„Po kastingoch sme uprostred súťaže a celkové hodnotenie, kto z trojice postúpi, je ešte pred nami. Ale už teraz sa hrozím tej chvíle, keď budeme musieť niekoho vybrať, lebo iní budú musieť odísť,“ povedal v úvode porotca Milan Rendoš.

RTVS však pripravila pre fanúšikov obľúbenej folklórnej šou Zem spieva skvelú novinku, počas 3. série budú mať jedinečnú príležitosť vrátiť späť do hry jedného zo svojich obľúbencov, ktorý postúpi priamo do finále. "Samozrejme, divácke hlasovanie v nasledujúcich fázach, v semifinále a vo finále, zostáva tak, ako v uplynulých dvoch ročníkoch,“ dodáva dramaturgička RTVS Adriana Hanzelová.

Diváci budú môcť hlasovať za všetkých súťažiacich, ktorí sa počas základných kôl nedostali do semifinále. Víťaz diváckeho hlasovania postúpi priamo finále 3. série Zem spieva. Hlasovanie skončí počas 1. semifinálového večer 7. marca.

Lokálpatrioti Jakubisko a Moravcová

Čo uvidia diváci v druhej časti šou Zem spieva? „Tešíme sa, že lokálpatriotom východného Slovenska v druhej časti bude rodený Kojšovčan, významný režiér Juraj Jakubisko. Zavíta do svojej rodnej obce a predstaví folklórnu skupinu Kojšovan, ktorá predvedie veľmi zaujímavý chorovod Vodenie Ulijany,“ pozýva kreatívna producentka Martina Cyprichová. Predstaví sa Mládežnícky folklórny súbor Želiezko z Košíc s programom Do šafľika a s čardášom z Abova a Ženská spevácka skupina Vinok zo Šarišského Jastrabia príde s programom Parta moja parta. Stredné Slovensko budú v druhej časti Zem spieva reprezentovať muži folklórnej skupiny Tepličan z Liptovskej Tepličky, Natália Lettrichová zaspieva Jánske piesne z Turca a Folklórny súbor Bystrina z Banskej Bystrice s programom Spod Poľany.

Zahraniční Slováci prídu z USA a z Kanady, predstaví ich lokálpatriotka, legendárna športovkyňa Martina Moravcová. Diváci uvidia Šarišskú zábavu z okolia Bardejova v podaní Šarišan Slovak Folk Ensemble z Detroitu a Slovak Domovina Dancers z Windsoru ukážu zemplínsky Čiko čardáš.

Detský folklórny súbor Pridaňčatá. Foto: Milan Krupčík, RTVS
DSC3868 Detský folklórny súbor Pridaňčatá.

Zaujímavé prepojenie vzniklo medzi Detským folklórnym súborom Pridaňčatá z východoslovenskej obce Víťaz, ktorých na diaľku cez Skype trénuje choreograf z Floridy. „Predvedú veľmi emotívny príbeh o Veronke zo Šariša, s ktorou mama odišla do Ameriky a napokon ju poslala späť na Slovensko s tabuľkou s menom na krku, lebo jej nový muž nechcel, aby dievčatko bolo súčasťou ich novej rodiny,“ prezrádza Martina Cyprichová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #RTVS #Zem spieva