Najviac nominácií na Oscara má temný Joker

Najviac nominácií na ceny americkej filmovej akadémie Oscar získala temná dráma Joker s Joaquinom Phoenixom v hlavnej úlohe. Snímka má 11 nominácií.

13.01.2020 16:19
Joaquin Phoenix, joker, film joker, Foto:
Až 11 nominácií na Oscara získal film Joker s Joaquinom Phoenixom v hlavnej úlohe.
debata (10)

Členovia americkej filmovej a televíznej akadémie už po deväťdesiaty druhý raz hlasovali o najlepších kinematografických dielach uplynulého roka a včera poobede vyhlásili nominácie v dvadsiatich štyroch kategóriách. Mená víťazov sa dozvieme 9. februára a laureáti si preberú ceny počas ceremoniálu v hollywoodskom Divadle Dolby. Ak chcete mať prehľad o aktuálnej mainstreamovej svetovej kinematografii, tieto filmy sa oplatí mať podľa akademikov napozerané. Väčšina z nich sa už objavila aj v tuzemskej distribúcii.

Boj ostrieľaných bardov

Najlepším americkým režisérom najlepšej americkej drámy uplynulého roka je podľa hollywoodskych filmových novinárov Sam Mendes. Jeho snímka 1917 získala začiatkom roka Zlatý glóbus v spomínaných hlavných kategóriách druhej najprestížnejšej filmovej ceny a vojnová dráma figuruje aj v oscarovej deviatke najlepších filmov roka 2019. V tej nemôže chýbať ani triapolhodinový film Martina Scorseseho The Irishman, kde sa majster remesla vracia k svojim srdcovým témam, osvedčené triky osviežuje a prispôsobuje žánru gangsterky a životopisnej drámy.

Scorsese dokonale vie, že divák od jeho mena očakáva vzrušujúci exkurz do prostredí presahujúcich jeho bežnú realitu a za film môže okrem iného dostať i cenu pre najlepšieho režiséra. Na podobné chodníčky diváka zvádza aj oscarová stálica Quentin Tarantino vo filme Vtedy v Hollywoode s hereckými esami Leonardom DiCapriom, nominovaným na najlepšieho herca v hlavnej úlohe, a jeho sekundantom Bradom Pittom, ašpirujúcim na Oscara pre herca vo vedľajšej úlohe.

Brad Pitt (vľavo) a Leonardo DiCaprio vo filme... Foto: Itafilm
Vtedy v Hollywoode Brad Pitt (vľavo) a Leonardo DiCaprio vo filme Vtedy v Hollywoode.

V uplynulom roku rozčeril medzinárodné vody kinematografie film Parazit Juhokórejčana Džon-Ho Pona, ktorý mieša žáner sociálnej drámy s prvkami hororu, trileru či melodrámy tak šikovne, exoticky a odvážne ako máloktorý európsky či americký filmár. Jeho ťažko predvídateľná hra s divákom na mačku a myš už uhranuli porotu na festivale v Cannes, kde získal cenu pre najlepší film a na poličke má aj Zlatý Glóbus pre najlepší zahraničný film.

Na zozname najlepších filmov vlaňajška sa, samozrejme, vyskytuje aj Joker o duševne chorom a spoločensky vylúčenom komikovi, ktorého vnútorný boj so svetom doženie k fatálnym činom. Výkon Joaquina Phoenixa je jednou z hlavných dominánt filmu Joker, a herec si k Zlatému Glóbusu môže tento rok pripísať aj Oscara. Joker prekvapil okrem iného aj odosobnením sa od zaužívanej komixovej poetiky. Režisér a spoluautor scenára Todd Phillips na komiksovú mytológiu len okrajovo nadviazal a so scenáristom Scottom Silverom sú nominovaní na Oscara pre najlepší pôvodný scenár.

Nezávislí filmári sa šplhajú na Oscara

Ostrieľaným hollywoodskym bardom konkurujú aj partneri Greta Gerwigová a Noah Baumbach. Obaja vzišli z nenápadného newyorského subžánru mumblecore a v minulosti spolupracovali napríklad na dnes už ikonickom nezávislom filme Frances Ha s Gerwigovou v hlavnej úlohe. V roku 2019 však obaja kopali za seba. Gerwigová je nominovaná za historickú drámu Malé ženy, adaptáciu rovnomenného klasického románu, a Baumbach sa o cenu uchádza s dramédiou o rozvode Manželská história hlavnej úlohe s Adamom Driverom a Scarlet Johannssonovou.

Obaja predstavitelia manželského páru v kríze ašpirujú na ceny pre najlepších hercov v hlavných úlohách. Rovnako ako Saoirse Ronanová, predstaviteľka Jo Marchovej v Gerwigovej Malých ženách, ktoré vstúpia do našich kín koncom januára. Ronanová je jednou z najoceňovanejších herečiek svojej generácie, v dvadsiatich piatich rokoch má už štvrtú nomináciu na Oscara. Naposledy sa za zlatou soškou načiahla vlani, tiež vďaka spolupráci s Gretou Gerwigovou v dráme o dospievaní Lady Bird.

Medzi najlepšími hranými filmami je aj snímka v réžii Jamesa Mangolda na motívy skutočných udalostí o dvoch najväčších motoristických značkách Ford a Ferrari, ktoré v roku 1966 zvádzali boj na pretekoch v Le Mans. Komédia zasadená do reálií nacistickej ríše Novozélanďana Taika Waititiho, filmára pravidelne oceňovaného na áčkových svetových festivaloch, Králiček Jojo vstúpi do tuzemskej kinodistribúcie 23. januára. Slovenskí diváci si tak budú môcť skompletizovať prehľad o všetkých deviatich tituloch nominovaných na Oscara pre najlepší film uplynulého roka ešte pred februárovým udeľovaním ocenení.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar 2020