Vo filme Národní třída Jánošík Vandam zachraňuje krčmu

V kinách sa premieta nový český film Národní třída režiséra Štěpána Altrichtera (nar. 1981), ktorý je aj spoluautorom scenára. Ten vznikol podľa knihy úspešného spisovateľa Jaroslava Rudiša (nar. 1972), ktorý už námet poskytol pre divadelnú hru a teraz pre film.

19.01.2020 09:00
narodni trida 4 181008-182154 mda Foto:
Hlavného hrdinu Vandama hrá vo filme Národní třída Hynek Čermák, jeho pomocníka Jan Cina.
debata

Z názvu filmu by sa dalo usudzovať, že pôjde o udalosti na pražskej Národnej triede, ktorými sa začala nežná revolúcia, ale je to inak. Tvorcovia síce aj avizujú, že film s touto udalosťou súvisí, no je to skôr chyták. Hlavný hrdina príbehu Vandam (hrá ho Hynek Čermák) pri útoku na študentov síce bol, ale ďalej je film skôr o láske. O láske k istej krčmárke a k pivu.

Vandam je teda jedným zo štamgastov pivárne Severka (Je to iná krčma než v seriáli Most!) a má v tejto spoločnosti výsadné postavenie: Veď bol pri tom, keď sa varila história a počas zákroku proti študentom – ako policajt – dal vraj prvú ranu. Vďaka tejto legende je Vandam v krčme slávny a vážený.

Kamaráti mu pripíjajú na zdravie a nazývajú ho národným hrdinom. Nie je to myslené ani vážne, ani ironicky, sú to proste bezobsažné krčmové „žvásty“. Krčmička inak pôsobí mimoriadne bezútešne a odpudzujúco, no vidno, že pre návštevníkov je to druhá rodina. Každý večer zasadnú asi k desiatim stolom, popíjajú z pollitrových pohárov a občas si dajú aj štamperlík. V konverzácii dominujú hrubé slová a prejavy sú ešte popretkávané obľúbeným pomocným slovkom "vole“, citoslovcom, ktoré v českej konverzácii vyjadruje až živočíšnu spriaznenosť blízkych duší.

V tejto krčme sa začína odvíjať aktuálny príbeh Vandama, ktorý sa vinou osudu stále dostáva do konfliktov. Patrí k spoločenskej spodine, ale je lepší, než sa zdá. Je aj filozof, citlivka a trocha aj Jánošík.

Hynek Čermák a Jan Cina. Foto: ASFK
Narodni-trida Hynek-Cermak-Jan-Cina Hynek Čermák a Jan Cina.

Vo chvíli, keď sa ukáže, že zlý developer (Václav Neužil) chce krčmu kúpiť, zavrieť a zničiť tak zadlženú mladú krčmárku, Vandamovu lásku, ten začína konať: Bohatým berie a chudobným chce dávať. Nie je to však také jednoduché, ako si predstavoval. Film naberá grády, je čoraz drsnejší a zamotanejší. Ako keby bol Vandam aj čarodejník – dostane sa na strážené miesta, utečie policajtom, pozbiera sa po každej rane.

Keby príbeh zostal v rovine rozprávania o láske, mohlo sa z neho vyťažiť viac. Autorom sa to však málilo, a tak dej rozvetvili. Kopenie vulgarizmov a drsností nevedie však k žiadnej pointe. Divák nie celkom chápe, čo sa robí. Má to byť o nejednoznačnosti histórie? Že zo dna sa nedá dostať ani po nežnej? Najjasnejší je príbeh krčmy. Vandam ju nezachráni, krčma skončí. A to je vlastne happy end filmu, lebo nejeden divák si povie: Chvalabohu! Dobre, že túto tupú krčmu zlikvidujú!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Hynek Čermák #Ján Cina #Národní třída #Štěpán Altrichter #Jaroslav Rudiš