Nová evitovka Príliš osobná známosť: Lásky v sladkokyslom náleve

Film Príliš osobná známosť sa začína sladkou dovolenkovou pohodou. Dve mladé ženy, kamarátky, sú spolu pri mori. Natália (Petra Hřebíčková) je síce osamelá, ale vyrovnaná. Simona (Tatiana Dyková), uzlík nervov, sa zotavuje z rozvodu, pri ktorom jej jedenásťročného syna prisúdili mužovi (Ľuboš Kostelný).

23.01.2020 15:00
prilis osobna znamost Foto:
Film Príliš osobná známosť sa momentálne premieta v našich kinách.
debata (1)

Na pláži je plno ľudí, chodia sem a tam, stretávajú sa aj míňajú. Väčšinou to nič neznamená, ale môže sa stať, že sa od náhodného stretnutia začne odvíjať príbeh. V tomto prípade je to stretnutie tejto dvojice a malého dievčatka. Padnú si do oka, Terezka sa pri nich hrá, ale prímorský ruch ich zasa rozdelí. Hoci sa videli iba chvíľu, náklonnosť sa okamžite vynorí, keď sa neskôr Terezka s Natáliou stretnú cez všedné dni doma, v meste, na firemnej pôde. Tam je už ale aj otecko Marek (Branislav Trifunovič), vdovec, ktorému pred troma rokmi umrela manželka na rakovinu.

V náhodnej trojici vznikne všeobecná sympatia a rysuje sa nová rodinka. Bude k nej patriť aj Eva, pani staršieho veku (Eliška Balzerová), ktorá je Markovou svokrou. Bola zvyknutá starať sa o vnučku a chce v tom pokračovať. Spočiatku novú ženu, ktorá by mala nahradiť jej zosnulú dcéru, podozrievavo skúma, ale rýchlo si ju obľúbi.

Hlavné úlohy stvárnili vo filme Petra... Foto: Continental Film
Hlavné úlohy stvárnili vo filme Petra Hřebíčková (vľavo) a Eliška Balzerová. Hlavné úlohy stvárnili vo filme Petra Hřebíčková (vľavo) a Eliška Balzerová.

Druhá z dvojice kamarátok, masérka Simona, sa tiež snaží začať nový život. Pomáha jej v tom partner – exot, temperamentný výtvarník Viktor (Janko Popovič Volarič). Obe priateľky teda majú zrazu partnerov a príbehy sa môžu odvíjať. V prvej dvojici, vlastne trojici, lebo je tam aj malá Terezka, panuje idyla, v druhej dvojici komplikuje situáciu bezuzdný sexuálny apetít mladého maliara.

Umelec svoj penis chápe ako štetec a prudko ním "maľuje“ v tele partnerky. Simona je na to priveľmi krehká, ale snaží sa jeho vitalite prispôsobiť, lieči si namáhanú vagínu tajne kúpeľmi v bylinkách. Dyková zvláda tieto dôverné scény s milým humorom a hrá s klaunským pôvabom. No keď Simona prichytí Viktora, ako „štetcuje“ s modelkou, opustí ho. Viktor má dobré srdce, len toho temperamentu priveľa, mal by sa ovládať. Cesta späť k Simone nie je zarúbaná a film sleduje aj tieto peripetie.

Kým v prvej polovici všetko plynie hladko, ľudia si žijú v pekných príbytkoch, v harmónii, ešte aj svokra Eva si nájde partnera – beťára (Perdrag Manojlovič) a všetko sa zdá idylické, v druhej polovici filmu sa začnú kopiť problémy a z príjemnej náladovky sa stáva kyslá melodráma. Postavy strácajú nervy, neriešia problémy, ale poddávajú sa im. Marek dokonca začne piť. Prišiel totiž o veľkú sumu peňazí, okradol ho spoločník a firma krachuje. Alkohol všetko pekné pokazí, zo slušného voňavého chlapa sa (trocha nepresvedčivo) stáva nechutný a zlý opilec.

Drámy pokračujú na všetkých frontoch, vrcholí a komplikuje sa aj kríza medzi Simonou a Viktorom. V záverečnej časti filmu sa ale väčšina problémov vyžehlí, alebo aspoň nádejne prežehlí. Vzťahy sa urovnajú, lásky trvajú, dokonca sa podarí aj jedno počatie. A naznačené sú ešte ďalšie možné happy endy.

Film režisérky Marty Ferencovej podľa rovnomennej knihy Evy Urbaníkovej prichádza do kín s označením "evitovka“ a to je už určitá charakteristika: bude to príbeh o láske, vzťahoch a ťahoch, o ženskej intimite, nekonvenčný, ale zároveň banálny. S úsmevmi aj s úletmi. Je to ako bondovky či kovbojky: pre fanúšikov ďalšia chuťovka v jednej škále chutí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Eliška Balzerová #Táňa Vilhelmová #Petra Hřebíčková #Príliš osobná známosť