Autorov filmov Obliehanie mesta a Ukradnutý štát ocenili za prínos spoločnosti

Cenu Ferdinanda Vaňka 2020 za prínos diela občianskej spoločnosti si včera večer v Beroune prevzali režisérka Zuzana Piussi a režisér a producent Vít Janeček za dokumentárne filmy Obliehanie mesta a Ukradnutý štát.

26.01.2020 18:00
CENU FERDINANDA VANKA 2020 a jej laureati Foto:
Zuzana Piussi a Vít Janeček si v sobotu prevzali cenu Trilobit.
debata

Dva filmy tvorivej dvojice Zuzana Piussi a Vít Janeček – Obliehanie mesta a Ukradnutý štát – získali ceny TRILOBIT za prínos občianskej spoločnost.

Prvá snímka na prípade Kremnice tematizuje všeobecné aspekty zápasu komunít s veľkými ťažobnými zámermi a druhá sa snaží odkývať mechanizmy, ktoré v spoločnosti vytvárajú kauzy a posuny informácií. Oba filmy budú od pondelka k dispozícii online.

Filmárka Zuzana Piussi v týchto dňoch dokončuje svoj najnovší dokument V Hmle s podtitulom “slovenské cesty k spravodlivosti”, do slovenských kín vstúpi 13. februára 2020.

„Oba dokumenty sú vecnou, triezvou a miestami otrasnou správou o mechanizmoch, ktoré se netýkajú len slovenskej spoločnosti. Prvý z nich vypovedá o koristnom vzťahu k jedinečnej prírode v Kremnici a v jej okolí, ktorú sa ťažiarske firmy chystajú likvidovať v meňe chytľavých hesiel rozvoja chudobnej oblasti. Druhá správa vypovedá o tristnom stave spravodlivosti, médií i štátu, ukradnutom občanom, v ktorom sa korupcia šplhá na najvyššie poschodia (nebyť vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, zrejme by se sa o hĺbke krízy občania ani nedozvedeli). Obe snímky spája detsky čistý, obrazovo neokázalý, formálne naivný prístup reportérky a režisérky, ktorá sa touto cestou dostáva k drsnej pravde účinnejšie než atakom či komentárom,“ vyzdvihol predseda poroty, divadelný a mediálny kritik Vladimír Just.

Vít Janeček pri tejto príležitosti avizoval, že oba filmy – Obliehanie mesta a Ukradnutý štát – budú od pondelka 27. januára k dispozícii online na streamovacej doméne dafilms.

33. audiovizuálne ceny TRILOBIT 2020 udelil Český filmový a televízny zväz FITES v spolupráci s mestom Beroun a Mestským kultúrnym centrom Beroun. Cieľom cien TRILOBIT, ktoré vznikli v 60. rokoch minulého storočia, je vyzdvihnúť televízne a filmové diela s výraznou estetickou, etickou, umeleckou či spoločenskou hodnotou bez ohľadu na komerčný úspech a divácku sledovanosť.

Režisérka Zuzana Piussi si pri svojom pripravovanom filme V Hmle kladie otázku prečo ľudia stále masívne nedôverujú slovenským súdom. Vo filme sa zaoberá dôsledkami toho, čo ukázala Treema. Cez konkrétne príbehy týkajúce sa samotných sudcov, podnikateľov či bežných ľudí, film tematizuje dôsledky vytratenia sa spravodlivosti zo slovenského života, čo je fatálne pre celý štát aj demokratický systém. Film, ktorý do slovenských kín vstúpi 13. februára reflektuje aj procesy uzdravovania justície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #cena #Zuzana Piussi #Ukradnutý štát