V Hollywoode obedovali spolu kandidáti na Oscara

Hollywoodske hviedy ako Brad Pitt či Al Pacino, ale i málo známi filmoví tvorcovia sa v Los Angeles zúčastnili slávnostného stretnutia kandidátov na filmové ceny Oscar. Bola medzi nimi i študentka pražskej FAMU Darja Kaščejevová, ktorá bola na túto prestížnu americkú cenu nominovaná v kategórii krátky animovaný film so snímkou Dcéra.

29.01.2020 10:00 , aktualizované: 30.01.2020 12:00
debata

Na stretnutí s „veľkým svetom“ filmu Kaščejevová v rozhovore s ČTK ocenila priateľskú atmosféru a prítomnosť mnohých talentovaných a pracovitých ľudí.

„Zastavil ma niekto zo štábu (americkej filmovej) akadémie a hovoril, že sa na ten film dívali tak dvakrát a stále pri ňom plakali,“ povedala Kaščejevová v telefonickom rozhovore.

„Potešilo ma, že ľudia z toho veľkého sveta, v ktorom som nikdy neočakávala, že sa ocitnem, videli môj film, premýšľajú o ňom, hovoria o ňom, je to nádhera,“ dodala tridsaťtriročná Kaščejevová s tým, že akcia ju „nabila energiou na pár rokov“.

Kaščejevová ocenila i to, že obed pre nominovaných na Oscarov byl vegánsky, rovnako ako má byť občerstvenie na večierku po vyhlásení týchtoo cien 9. februára (SEČ 10. februára). „To ma veľmi potešilo, som vegetariánka a páči sa mi, že takto urobili niečo preo našu planétu,“ povedala autorka pätnásťminútoej bábkovej snímky narodená v Tadžikistane.

Herec Brad Pitt.
Herečka Florence Pugh v šatách Monse....
+11Herečka Renee Zellweger. Najhorúcejšia...

Film Dcéra, ktorý rozpráva bez slov o vzťahu dcéry a otca, získal už vlani v septembri v konkurencii viac než 1600 filmov z celého sveta študentského Oscara a predtým si jeho tvorcovi odviezli okrem iného dve ceny z najväčšieho festivalu animovaných filmov na svetě vo francouzskom Annecy.

Na obede pre oscarových kandidátov v Los Angeles Kaščejevová nezháňala kontakty pre nové projekty. „Ten dojem z Ameriky som mala už po študentskom Oscarovi, majú tam iný prístup ku kinematografii. V Európe sa podporuje krátky film, experiment. Takže som nemala pocit, že by som sa tam mala s niekým zoznamovať kvôli spolupráci,“ uviedla autorka filmu, ktorý je spracovaný kompletne ručne bez digitálnych trikov.

Kvôli dosiahnutiu dojmu väčšej živosti filmu zvolila Kaščejevová metódu ručnej kamery používanej v hranomm filme. Výroba filmu trvala asi rok a pol, autorka sama štyri mesiace vyrábala kulisy a bábky a štyri mesiace animovala. Technika, ktorú zvolila, je časovo náročná, za deň vznikne hoci len osem sekúnd filmu.

Z Los Angeles sa ponáhľala študentka FAMU s ruským občianstvom spolu s producentkou Zuzanou Roháčovou do amerického štátu Utah na festival nezávislých filmov Sundance, kde sa v stredu zúčastní vyhlásenia víťaza v kategórii krátkometrážnych filmov. V nej okrem snímky Dcéra súťaží i ďalší film študentov FAMU Michaely Mihályi a Dávida Štrumpfa nazaný SH_T HAPPENS.

Snímka Dcéra sa podľe autorky teraz premieta ve Spojených štátoch na niekoľkýcha festivaloch a je i súčasaťou programu Animation Show of Shows, ktorý robí Ron Diamond. Medzi ďalšími akciami, na něž se Kaščejevová chystá, sú festival Anima v Bruseli koncem februára či marcový Tricky Women vo Viedni. V českých kinách uvedú snímku Dcéra na jar.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar 2020