Česko-slovenský dokument o J. Švankmajerovi na premiére v Rotterdame

Alchymická pec je názov nového celovečerného dokumentu o filmárovi, výtvarníkovi, surrealistovi Janovi Švankmajerovi. Česko-slovenská koprodukčná snímka mala svetovú premiéru v utorok (27. 1.) na 49. ročníku MFF Rotterdam.

31.01.2020 09:12
Jan Svankmajer Foto: ,
Jan Švankmajer
debata

Hlavnou témou dokumentu, ktorý režírovali Adam Oľha a Jan Daňhel, je snaha o priblíženie sa k jedinečnému svetu a bohatej obrazotvornosti Jana Švankmajera. K jeho tvorbe sa ako k zdroju inšpirácií hlásia mnohí známi umelci, medzi nimi aj režisérske duo bratov Quayovcov, ale aj David Lynch či Terry Gilliam. Ako ďalej podčiarkla Orechovská, všetky významné filmy Švankmajera vznikli v spolupráci s producentom Jaromírom Kallistom a „piekli“ ich v alchymickej peci spoločnosti Athanor.

Premiéra dokumentu sa v Rotterdame uskutočnila v rámci sekcie Deep Focus: Regained, ktorá uvádza klenoty svetovej kinematografie a diela venované výnimočným filmovým tvorcom. Film na festivale osobne uviedla dvojica autorov Oľha a Daňhel. „Pred dvoma rokmi sme na rotterdamskom festivale boli s Janom Švankmajerom premiérovať podľa jeho vlastných slov jeho posledný celovečerný film Hmyz, na ktorom sme obaja spolupracovali. Odvtedy vznikal náš dokument Alchymická pec a máme radosť, že sme dostali príležitosť odpremiérovať ho v tom istom rotterdamskom kine o dva roky neskôr,“ komentovali uvedenie snímky režiséri.

Premiéra, ako aj ďalšie festivalové projekcie podľa Oľhu a Daňhela preverili zrozumiteľnosť filmu u zahraničného diváka. „Teší nás, že diváci boli schopní prečítať naše domáce reálie, chytiť sa nášho ‚podvratného‘ humoru, cez ktorý sprístupňujeme Švankmajerovo myslenie. Reakcie po filme sa zhodli, že práve humor vie ukázať aj temnejšie zákutia jeho života. Tvorba Jana Švankmajera je na tunajšom festivale veľmi známa a je úžasné, že sme komplexný obraz o ňom mohli ukázať práve rotterdamskému zvedavému a vnímavému publiku,“ uviedli.

Do slovenských kín a filmových klubov vstúpi Alchymická pec 12. marca, dokument bude uvedený aj v programe MFF Febiofest Bratislava.

debata chyba